Novina u Evroligi: Finansijski fer-plej!

Kao kočnica Realu, Barsi, Fenerbahčeu, CSKA, Olimpijakosu…! Ideja je da se smanje razlike u najkvalitetnijem klupskom takmičenju Evrope. Videćemo da li će i uspeti?

Košarka 28.09.2019 | 08:19
Novina u Evroligi: Finansijski fer-plej!
Ako biste se rastrčali među zaljubljenicima u košarku i ispitali ih šta najviše zameraju upravi Evrolige verovatno biste dobili decidan odgovor da je to poslovna politika koja zanemaruje istoriju i strast prema igri, a favorizuje – novac. Međutim, uprava najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja sada se trudi da, kako sama uverava, smanji razlike u budžetima njenih članova uvođenjem neke vrste finansijskog fer pleja.

I mada nismo još ubeđeni da će Evroliga ostati dosledna u primeni ovih pravila utisak je da bi ona zaista mogla da najbogatijim evropskim klubovima otežaju život.

Naime, najvažnije novo pravilo kaže da klubovi ubuduće neće smeti da se oslone samo na novac svojih gazdi, pa čak i sponzora kad govorimo recimo o Realu i Barseloni, koji žive – i to dosta dobro – od onoga što zarade njihove fudbalske sekcije.

Već od ove sezone udeo vlasnika ili sponzora u budžetu evroligaša neće smeti da prevazilazi 65 odsto. Padaće i dalje, sve do 40 odsto od 2022. godine.

Da se razumemo, kad kažemo “sponzori” ne misli se na klasične sponzorske ugovore kakve klubovi potpisuju jer oni donose novac. Misli se baš na ove odnose kakve Real i Barselona imaju sa fudbalskim sekcijama, jer oni – troše novac. I suštinski su zavisni od fudbalskih klubova. I nisu to samo oni, sličan je primer recimo i Fenerbahče u Turskoj ili Bajern u Nemačkoj.

Takođe, Evroliga će unajmiti i nezavisne revizore – slično Uefi u svetu fudbala – koji će utvrđivati da li "regularni" sponzorski ugovori klubova zaista i vrede toliko ili su samo opravdanje za investicije neutemeljene u tržištu. Recimo, da li reklama na dresu Olimpije Milano vredi baš toliko da ga Armani učini jednim od najbogatijih klubova Evrope?

Klubovi će dakle morati da i sami počnu da zarađuju. Ako to ne budu radili biće finansijski sanckionisani. Kazne bi išle od 10 do čak 180 odsto sume koja je “prelila”.

Da pojasnimo, ako je dozvoljenih 65 odsto od gazde 10.000.000 evra, a on uplati 15.000.000 klub bi mogao da bude kažnjen sa 10 do 180 odsto od tih 5.000.000 razlike. Dakle, najmanje sa 500.000 evra, a najviše sa čak 9.000.000.

Novac prikupljen od kazni delio bi se drugim klubovima kako bi se “popravio takmičarski balans” Evrolige.

Nije ovo prvi put da Evroliga pokušava da ovakvim pravilima uvede red. Prošle sezone CSKA je kažnjen sa 42.000 evra zbog toga što nije dostavio tražena dokumenta i nije poštovao pravila o “Finansijskoj stabilnosti i fer pleju” (FSFPR).  Olimpijakos je iz istog razloga kažnjen sa 14.000 evra, a još sa 70.000 zbog toga što je na plate igrača potrošio više od 65 odsto ukupnog zarade. Trenutno je pod istragom nezavisnog oditora i drugi atinski klub Panatinaikos.

I tu je do sada i bio problem. Jer ako CSKA, kako je VTB liga i zvanično objavila pre nekoliko dana, ima budžet od 40.000.000 evra teško da će Armejce zaboleti kazna od 42.000 evra iliti 0,1 odsto od budžeta moskovskog velikana.

Videćemo tek dakle da li će ove nove promene imati većeg efekta. I pre svega, kako će se odraziti na siromašnije klubove, pa i na Crvenu zvezdu, predstavnika ABA lige u ovoj novoj sezoni Evrolige.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar