Власт час хоће - час неће, опозиција против поскупљења струје

Грађане Републике Српске затекла је информација о могућем поскупљењу електричне енергије које су најавили из Електропривреде РС, због чега се данас водила и жустра расправа у Народној скупштини.

Република Српска 26.09.2019 | 14:47
Власт час хоће - час неће, опозиција против поскупљења струје
Опозициони политичари су тражили од предсједника Владе да објасни своје најаве од прије неколико дана када је говорио о различитим тарифама за наплаћивање потрошње електричне енергије. 

Како је то недавно рекао Вишковић, струја неће поскупјети за грађане који је користе за елементарне потребе, док ће електричну енергију по тржишној цијени плаћати они који је користе за луксуз, на примјер, за загријавање приватних базена.

“Желимо да пресликамо начин поскупљења из Србије гдје постоје три тарифе. Према томе, потрошња до 500 киловата имаће исту цијену. Цијена за потрошњу од 500 до 1.000 киловата биће већа, док ће за потрошњу већу од 1.000 киловата цијена бити тржишна – појаснио је Вишковић, одговарајући на питање новинара о најављеном поскупљењу електричне енергије. 

Због оваквих најава поједини поитичари из опозиције су најавили и протест за петак у 18.00 часова, а у Народној скупштини су осули паљбу по премијеру. 

„Срамота ме изјава премијера. Срам да вас буде, господо драга, због струје, авиона и камиона. Струја је наш производ и наш ресурс. Свака земља која има ресурс треба да га стимулише“, рекао је Драшко Станивуковић, посланик ПДП-а.

Он тврди да само код нас вода поскупљује, а имамо највећи резервоар питке воде. 

„Поскупљујемо струју, а имамо толике потенцијале. Устаните овдје пред свима и реците да неће доћи до повећања цијена. Ви кажете да неће доћи, али све иде ка томе. За грађане којима долази поскупљење воде, смећа, превоза, горива, струје. Ви повећате пензије за 60 КМ, а узмете на годишњем нивоу 120КМ. Па, мука ми је од тога“, рекао је он. 

„Зашто дирате домаћинства. Кажете да је ово повећање за оне који имају базен. Ја знам породицу у Бањалуци која има базен и користи га за рехабилитацију свог дјетета. 97 породица користи струју за дијете на апаратима за одржавање живота? Одустаните од тога, немојте то да радите. Једна таква породица користи 755 киловата.  5000 породица је вишечланих породица са 6,7 или 8 укућана и они користе око 800 киловата. Да ли је срамота да онда ви размишљате о поскупљењу струје? Немојте замајавати народ. Не интересује ме кад је поскупљење, ви сте га најавили. Излази се на простест превентивно“, рекао је Станивуковић. 

Предсједник Владе РС Радован Вишковић је на ово одговорио да повећања цијене електричне енергије неће бити.

„'Ајмо о реалном животу. Прво питање за вас наградно је кад струја поскупљује и од ког датума, колико и колики је то лимит. Кад сам дао изјаву вашим нарученим новинарима, они су извукли што им паше. Желим на самом почетку да кажем, спреман сам да поднесем било какву санкцију кад ви нађете да је премијер рекао да ће струја поскупјети. Кад сам давао изјаву, рекао сам 'немојте да се држите за цифре'. Прелиминарне анализе говоре да 84 одсто домаћинства нема већу потрошњу од 500 киловата. А 14 посто има већу потрошњу која досеже 2000 киловата. Кад сам поменуо базене, мислио сам на луксуз“, рекао је Вишковић. 

„Апсолутна је лаж поскупљење. Можда ће поскупити за годину, двије, пет. Не могу рећи кад ће или неће. Ако хоћете искрено и закон о регулаторној агенцији не дозвољава повећање електричне енергије. Да би дошло до повећања, мора се промијенити закон. Нисам ја никакав тата-мата, ни црна врана да не водим рачуна о грађанима. Али морам водити рачуна о неким обавезама, а то је енергетски пакет којем смо сви помало кумовали. БиХ и Федерација је свој дио испунила, РС није. Не смијемо отворити тржиште онако како се то ради, па налазимо неке гимнастике да заштитимо и привреду и домаћинства. Цијена електричне енергије за привреду у ФБИХ је 50 евра, а у РС са повећањем 35 евра. Ми треба да се крећемо, али кад дођемо до цијена никад РС неће бити скупља од ФБиХ. Увијек ће бити бар 10 одсто јефтиније него у ФБиХ. Немам ништа против организовања скупа, али се организује скуп на нечему што не постоји и што нема упориште. Морате грађанима објаснити зашто то радите. То је полтиканство“, рекао је Вишковић.

На овакав наступ предсједника Владе реаговао је и посланик СДС-а Небојша Вукановић, који је казао да је ово капитулација власти.

„Ви сте капитулирали и ми ћемо изаћи да то прославимо“, рекао је он и навео примјере у којима је директор Електропривреде РС Лука Петровић најавио поскупљење цијене електричне енергије. 

„Лука Петровић је на Херцег телевизији говорио да се струја повећава и повећаваће се док не достигне тржишну цијену“, рекао је Вукановић, који је затим пустио и аудио снимак из емисије са Радио телевизије РС у којој Петровић говори о поскупљењу електричне енергије, те да ће настојати да до тога дође до јануара. 
 


(БН/Бука)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Зорица ПД

26.09.2019 12:56

Висковиц сада препуста "вруце кромпире" у руке организатора протеста сутра, називајуци то "политиканство", а заборавља да цас говори једно, а цас друго. Како стоје ствари са провјером диплома упосленика у влади, и да ли се ту несто одрадило? Или и та Васа иницијатива спада у "политиканство"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2019 13:05

Ма доста висе. Нек сјасу са грбаце овог народа.

Name

Лудаци

26.09.2019 13:05

Ова власт је по стоти пут показала да није нормална...Вишковић у лупетању надмашио Цвијановић. Мазалица и Жунић два највећа лажова и полтрона

Name

Милићи

26.09.2019 13:07

Милим вас вратите нам Вишка да нас не срамоти више!!!!

Name

микајло

26.09.2019 13:04

Управу цовјек, висецлане породице тросе висе, јер су на једном бројилу и одмах це висе и плацати. Онда нам оне уракопцалице не требају висе, јер не мозе и јефтина - скупа и ова Висковицева тарифа нова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

26.09.2019 13:19

Ајд да су објавили да су прије поскупљења отпустили сву странацку војску СНСД-а, све ухљебе по разноразним везама, па тако растеретили електропривреду па да то није дало довољан ефекат па да морају завуц руку у дзеп народа па да цовјек и схвати? Овако направит це невидјено незадовољство, а у октобру це опет многе да убиједе да је то било за њихово добро.

Name

Реално

26.09.2019 13:19

Каква глупост,луксуз је потросити 1000 кw струје,као ако тросис 1000 кw онда гријес базен. Каква је то глупост,просјецан стан или куцу ако гријес цес потросити преко 1000 кw а то ни у ком слуцају нине луксуз..! Срам их било тако глупих изјава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

26.09.2019 15:49

У праву си. Онај ко се грије на струју он це потросити висе али он не купује огрев.

Name

Романија

26.09.2019 13:48

Све то сто прица Драско је ок. Али потросња преко 500кw је превисе, ван сваке памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Романија

26.09.2019 14:19

Гдје ти зивиз, па ти је потросња мања од 500 кw

Name

РЕ

26.09.2019 14:31

Струја би поскупљала да ово троје нису најавили протесте.!!! Хајде опозицијо, сад вам је прузена санса, подрзите ово троје цасних револуционара.Имате довољно материјала и доказа о бандитима на власти, износите њихов криминал, да овај успаван народ цује. Сад се повлаце, али ме увјек изненаде са својом дрскосцу, безобразлуком, бахатосцу и својим мафијаским говорима. Само јавно износити њихову пљацку и криминал.

Name

Зворник

26.09.2019 14:21

Нека повеца цијену нема гласа !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

26.09.2019 14:30

како вас није срамота на сву ивз биједу дизати вену струје ,,, јесте ли ви нормални, па како мислите идуце изборе добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

26.09.2019 14:32

Бозе сацувај, овај резим је тотално полудио..све им је по систему данас једно, сутра друго?! Сви преузели, по Бајином наредјењу, замајавање народа, од тзв. референдума о самосталности, па до познатих обецања њиховог водје ста це он 'урадити' кад удје у Предсједниство..нити је урадио, нити це урадити, није му то РС-а, тамо га не бендају низаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7528.г.

26.09.2019 14:58

У Електро привреди треба анализирати нематеријалне трошкове нарочито оне под називом Остали не материјали трошкови. Тамо се крије и СНСД и СПС. ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Је давно била зрела за ревизију учинака. Пођите само од трошкова рекламе и пропаганде која није потребна за киловат.Елек. је профитно предузеце.Профит треба да иде у инвестиције у Елек. и дивиденде, а не у хеликоптер и сумњиве софтвере. Електро привреда не треба да рјешава проблеме СНСД ботова. Отпустите их јер су свакако не корисни па ћете онда моћи и да смањите цијену струје.НАЈВЕЦИ проблем у Електро привреди је СНСД и СПРС радна снага.Они све што раде тјерају поштене људе у своје чланство. Ово је онако из прве руке да успије оправдан протест.У детаље ћу ићи ако до п скупљена дође.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како год

26.09.2019 16:38

Ел. енергија ће поскупити без обзора ко био на власти. Зар мислите да је испод Јадрана постављен онолики кабал онако бадава, сав назови вишак ел.енергије са простора еx. Југ има тим каблом да иде за Италију и даље у ЕУ а грађани-потрошачи морају да се натјерају троше штомање ел.енергије како би вишак биошто већи. Дакле грејаће се у Срб. БиХ и ЦГ на дрва и уништавати своје шуме или на смрдљиви угаљ а ЕУ ће да се греје еколошки чисто. ЕУ ствара алтернативу руском плину, ствар је врло једноставна. До 500кw троше домаћинства и то за просте обичне потребе а све преко имају намеру да оквалификују као луксуз, за разлику од еколошки освештене ЕУ. И зашто баш сад кад је јадрански кабал при крају овај тип поскупљења, запитајте се "гласачи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

26.09.2019 18:24

У РС се сигурно украде 30 посто струје а најодговорнији за то су радници ел дистрибуције који продају уређаје за крађу. Зими свако ко се грије на струју то ради и мислим да се то лако може утврдити да има ко

ОДГОВОРИТЕ