Vlast čas hoće - čas neće, opozicija protiv poskupljenja struje

Građane Republike Srpske zatekla je informacija o mogućem poskupljenju električne energije koje su najavili iz Elektroprivrede RS, zbog čega se danas vodila i žustra rasprava u Narodnoj skupštini.

Republika Srpska 26.09.2019 | 14:47
Vlast čas hoće - čas neće, opozicija protiv poskupljenja struje
Opozicioni političari su tražili od predsjednika Vlade da objasni svoje najave od prije nekoliko dana kada je govorio o različitim tarifama za naplaćivanje potrošnje električne energije. 

Kako je to nedavno rekao Višković, struja neće poskupjeti za građane koji je koriste za elementarne potrebe, dok će električnu energiju po tržišnoj cijeni plaćati oni koji je koriste za luksuz, na primjer, za zagrijavanje privatnih bazena.

“Želimo da preslikamo način poskupljenja iz Srbije gdje postoje tri tarife. Prema tome, potrošnja do 500 kilovata imaće istu cijenu. Cijena za potrošnju od 500 do 1.000 kilovata biće veća, dok će za potrošnju veću od 1.000 kilovata cijena biti tržišna – pojasnio je Višković, odgovarajući na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije. 

Zbog ovakvih najava pojedini poitičari iz opozicije su najavili i protest za petak u 18.00 časova, a u Narodnoj skupštini su osuli paljbu po premijeru. 

„Sramota me izjava premijera. Sram da vas bude, gospodo draga, zbog struje, aviona i kamiona. Struja je naš proizvod i naš resurs. Svaka zemlja koja ima resurs treba da ga stimuliše“, rekao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a.

On tvrdi da samo kod nas voda poskupljuje, a imamo najveći rezervoar pitke vode. 

„Poskupljujemo struju, a imamo tolike potencijale. Ustanite ovdje pred svima i recite da neće doći do povećanja cijena. Vi kažete da neće doći, ali sve ide ka tome. Za građane kojima dolazi poskupljenje vode, smeća, prevoza, goriva, struje. Vi povećate penzije za 60 KM, a uzmete na godišnjem nivou 120KM. Pa, muka mi je od toga“, rekao je on. 

„Zašto dirate domaćinstva. Kažete da je ovo povećanje za one koji imaju bazen. Ja znam porodicu u Banjaluci koja ima bazen i koristi ga za rehabilitaciju svog djeteta. 97 porodica koristi struju za dijete na aparatima za održavanje života? Odustanite od toga, nemojte to da radite. Jedna takva porodica koristi 755 kilovata.  5000 porodica je višečlanih porodica sa 6,7 ili 8 ukućana i oni koriste oko 800 kilovata. Da li je sramota da onda vi razmišljate o poskupljenju struje? Nemojte zamajavati narod. Ne interesuje me kad je poskupljenje, vi ste ga najavili. Izlazi se na prostest preventivno“, rekao je Stanivuković. 

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je na ovo odgovorio da povećanja cijene električne energije neće biti.

„'Ajmo o realnom životu. Prvo pitanje za vas nagradno je kad struja poskupljuje i od kog datuma, koliko i koliki je to limit. Kad sam dao izjavu vašim naručenim novinarima, oni su izvukli što im paše. Želim na samom početku da kažem, spreman sam da podnesem bilo kakvu sankciju kad vi nađete da je premijer rekao da će struja poskupjeti. Kad sam davao izjavu, rekao sam 'nemojte da se držite za cifre'. Preliminarne analize govore da 84 odsto domaćinstva nema veću potrošnju od 500 kilovata. A 14 posto ima veću potrošnju koja doseže 2000 kilovata. Kad sam pomenuo bazene, mislio sam na luksuz“, rekao je Višković. 

„Apsolutna je laž poskupljenje. Možda će poskupiti za godinu, dvije, pet. Ne mogu reći kad će ili neće. Ako hoćete iskreno i zakon o regulatornoj agenciji ne dozvoljava povećanje električne energije. Da bi došlo do povećanja, mora se promijeniti zakon. Nisam ja nikakav tata-mata, ni crna vrana da ne vodim računa o građanima. Ali moram voditi računa o nekim obavezama, a to je energetski paket kojem smo svi pomalo kumovali. BiH i Federacija je svoj dio ispunila, RS nije. Ne smijemo otvoriti tržište onako kako se to radi, pa nalazimo neke gimnastike da zaštitimo i privredu i domaćinstva. Cijena električne energije za privredu u FBIH je 50 evra, a u RS sa povećanjem 35 evra. Mi treba da se krećemo, ali kad dođemo do cijena nikad RS neće biti skuplja od FBiH. Uvijek će biti bar 10 odsto jeftinije nego u FBiH. Nemam ništa protiv organizovanja skupa, ali se organizuje skup na nečemu što ne postoji i što nema uporište. Morate građanima objasniti zašto to radite. To je poltikanstvo“, rekao je Višković.

Na ovakav nastup predsjednika Vlade reagovao je i poslanik SDS-a Nebojša Vukanović, koji je kazao da je ovo kapitulacija vlasti.

„Vi ste kapitulirali i mi ćemo izaći da to proslavimo“, rekao je on i naveo primjere u kojima je direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović najavio poskupljenje cijene električne energije. 

„Luka Petrović je na Herceg televiziji govorio da se struja povećava i povećavaće se dok ne dostigne tržišnu cijenu“, rekao je Vukanović, koji je zatim pustio i audio snimak iz emisije sa Radio televizije RS u kojoj Petrović govori o poskupljenju električne energije, te da će nastojati da do toga dođe do januara. 
 


(BN/Buka)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Zorica PD

26.09.2019 12:56

Viskovic sada prepusta "vruce krompire" u ruke organizatora protesta sutra, nazivajuci to "politikanstvo", a zaboravlja da cas govori jedno, a cas drugo. Kako stoje stvari sa provjerom diploma uposlenika u vladi, i da li se tu nesto odradilo? Ili i ta Vasa inicijativa spada u "politikanstvo"?

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2019 13:05

Ma dosta vise. Nek sjasu sa grbace ovog naroda.

Name

Ludaci

26.09.2019 13:05

Ova vlast je po stoti put pokazala da nije normalna...Višković u lupetanju nadmašio Cvijanović. Mazalica i Žunić dva najveća lažova i poltrona

Name

Milići

26.09.2019 13:07

Milim vas vratite nam Viška da nas ne sramoti više!!!!

Name

mikajlo

26.09.2019 13:04

Upravu covjek, viseclane porodice trose vise, jer su na jednom brojilu i odmah ce vise i placati. Onda nam one urakopcalice ne trebaju vise, jer ne moze i jeftina - skupa i ova Viskoviceva tarifa nova.

ODGOVORITE
Name

11903

26.09.2019 13:19

Ajd da su objavili da su prije poskupljenja otpustili svu stranacku vojsku SNSD-a, sve uhljebe po raznoraznim vezama, pa tako rasteretili elektroprivredu pa da to nije dalo dovoljan efekat pa da moraju zavuc ruku u dzep naroda pa da covjek i shvati? Ovako napravit ce nevidjeno nezadovoljstvo, a u oktobru ce opet mnoge da ubijede da je to bilo za njihovo dobro.

Name

Realno

26.09.2019 13:19

Kakva glupost,luksuz je potrositi 1000 kw struje,kao ako trosis 1000 kw onda grijes bazen. Kakva je to glupost,prosjecan stan ili kucu ako grijes ces potrositi preko 1000 kw a to ni u kom slucaju nine luksuz..! Sram ih bilo tako glupih izjava.

ODGOVORITE
Name

As

26.09.2019 15:49

U pravu si. Onaj ko se grije na struju on ce potrositi vise ali on ne kupuje ogrev.

Name

Romanija

26.09.2019 13:48

Sve to sto prica Drasko je ok. Ali potrosnja preko 500kw je previse, van svake pameti.

ODGOVORITE
Name

Re Romanija

26.09.2019 14:19

Gdje ti ziviz, pa ti je potrosnja manja od 500 kw

Name

RE

26.09.2019 14:31

Struja bi poskupljala da ovo troje nisu najavili proteste.!!! Hajde opozicijo, sad vam je pruzena sansa, podrzite ovo troje casnih revolucionara.Imate dovoljno materijala i dokaza o banditima na vlasti, iznosite njihov kriminal, da ovaj uspavan narod cuje. Sad se povlace, ali me uvjek iznenade sa svojom drskoscu, bezobrazlukom, bahatoscu i svojim mafijaskim govorima. Samo javno iznositi njihovu pljacku i kriminal.

Name

Zvornik

26.09.2019 14:21

Neka poveca cijenu nema glasa !!!

ODGOVORITE
Name

Joja

26.09.2019 14:30

kako vas nije sramota na svu ivz bijedu dizati venu struje ,,, jeste li vi normalni, pa kako mislite iduce izbore dobiti

ODGOVORITE
Name

Лука

26.09.2019 14:32

Boze sacuvaj, ovaj rezim je totalno poludio..sve im je po sistemu danas jedno, sutra drugo?! Svi preuzeli, po Bajinom naredjenju, zamajavanje naroda, od tzv. referenduma o samostalnosti, pa do poznatih obecanja njihovog vodje sta ce on 'uraditi' kad udje u Predsjednistvo..niti je uradio, niti ce uraditi, nije mu to RS-a, tamo ga ne bendaju nizasta.

ODGOVORITE
Name

7528.g.

26.09.2019 14:58

U Elektro privredi treba analizirati nematerijalne troškove naročito one pod nazivom Ostali ne materijali troškovi. Tamo se krije i SNSD i SPS. ELEKTROPRIVREDA Je davno bila zrela za reviziju učinaka. Pođite samo od troškova reklame i propagande koja nije potrebna za kilovat.Elek. je profitno preduzece.Profit treba da ide u investicije u Elek. i dividende, a ne u helikopter i sumnjive softvere. Elektro privreda ne treba da rješava probleme SNSD botova. Otpustite ih jer su svakako ne korisni pa ćete onda moći i da smanjite cijenu struje.NAJVECI problem u Elektro privredi je SNSD i SPRS radna snaga.Oni sve što rade tjeraju poštene ljude u svoje članstvo. Ovo je onako iz prve ruke da uspije opravdan protest.U detalje ću ići ako do p skupljena dođe.

ODGOVORITE
Name

Kako god

26.09.2019 16:38

El. energija će poskupiti bez obzora ko bio na vlasti. Zar mislite da je ispod Jadrana postavljen onoliki kabal onako badava, sav nazovi višak el.energije sa prostora ex. Jug ima tim kablom da ide za Italiju i dalje u EU a građani-potrošači moraju da se natjeraju troše štomanje el.energije kako bi višak biošto veći. Dakle grejaće se u Srb. BiH i CG na drva i uništavati svoje šume ili na smrdljivi ugalj a EU će da se greje ekološki čisto. EU stvara alternativu ruskom plinu, stvar je vrlo jednostavna. Do 500kw troše domaćinstva i to za proste obične potrebe a sve preko imaju nameru da okvalifikuju kao luksuz, za razliku od ekološki osveštene EU. I zašto baš sad kad je jadranski kabal pri kraju ovaj tip poskupljenja, zapitajte se "glasači".

ODGOVORITE
Name

Pero

26.09.2019 18:24

U RS se sigurno ukrade 30 posto struje a najodgovorniji za to su radnici el distribucije koji prodaju uređaje za krađu. Zimi svako ko se grije na struju to radi i mislim da se to lako može utvrditi da ima ko

ODGOVORITE