АБА Суперкуп - из Звездиног угла...

Црвено-бели у Загребу траже одбрану титуле освојене прошле године у Лакташима.

Кошарка 26.09.2019 | 13:42
АБА Суперкуп - из Звездиног угла...
„Супер је за све да виде на једном месту екипе које ће играти у АБА лиги, да виде ростере, њихову снагу и за оно што нас чека у уверен сам најквалитетнијој сезони АБА лиге! Много екипа се појачало, мислим да ће ова сезона бити још интересантнија него протекла”, речи су председника лиге Домагоја Чавловића.

И док многи без оклевања предстојећу сезону АБА лиге називају најјачом досада, управо у таквој лиги Црвена звезда има улогу фаворита. Исто важи и за АБА Суперкуп на коме такође брани титулу. И то довољно говори о снази црвено-белих.

Можемо слободно да кажемо да је Црвена звезда направила велики бум овог лета и довела озбиљна евролигашка имена у свој тим, а све зато што их чека такмичење у најјачој лиги - Евролиги. Тамо их чекају аждаје од тимова, па је зато тим Милана Томића морао да буде додатно оснажен у односу на прошлу сезону.

Пре свега су црвено-бели задржали најважније играче, продужили Билија Берона, а потом и на још неколико потписа накалемили искусна страна појачања.

После обнављања уговора са Бероном, Бранком Лазићем, Филипом Човићем, Боришом Симанићем, Мохамедом Фајеом, Стратосом Перпероглуом и Огњеном Добрићем, Црвена звезда обрадовала је своје навијаче враћањем вероватно омиљеног странца у клупској историји Чарлса Џенкинса и репрезентативног центра Огњена Кузмића, док се прва детонација зачула довођењем Дерика Брауна, а она највећа је потписао Џејмс Гист. На све то је придодат и Лоренцо Браун који је играо врло добро у досадашњим припремним утакмицама и могао би да буде кључна карика са плејмејкерске позиције.

Укупно гледано, узимајући у обзир све околности, брзину и начин прављења екипе, може се рећи да је ово један од најозбиљнијих прелазних рокова једног тима на нашим просторима последњих година.

Имена попут Дерика Брауна и Џејмса Гиста су све само нису уобичајена на листи трансфера наших клубова, а Звезда је успела да их доведе. Тренер је остао исти, а дошао је и сјајан плејмејкер.

И сада све речено треба да буде преточено на паркет. Тренер Томић није имао проблема са повредама током припремног периода, осим  мање повреде  коју је имао Бранко Лазић, а најављено је и да се Огњен Кузмић још неколико седмица неће враћати на паркет.

Звезда ће одбрану титуле на Суперкупу почети против Приморске, екипе која је новајлија у АБА лиги на челу са Јурицом Големцом. Приморска је свој квалитет показала и потпуном доминацијом у локалним оквирима, пошто је у Словенији освојила Суперкуп, национални куп и коначно првенство Словеније. Овај тим  није правио превелике промене у ростеру пред ову сезону. Стигли су Лазић из Олимпије, Хот из Астане, Димец из Лијеткабелиса и Нејц Барић из Златорога.

Црвено-бели имају ипак улогу изразитог фаворита, а у евентуалном полуфиналу би могли да се сусретну са бољим из дуела Партизана и Меге.

“До сада нисмо играли против екипе каква је Црвена звезда која је евролигаш, снажна, искусна екипа, и веселим се да видим како ћемо парирати“, рекао је Големац у најави  меча и истакао да не жели да његов тим буде  само “симпатичан” свима, већ да жели са свима да игра прса у прса.

Против Звезде ће то јако тешко ићи јер су црвено-бели до сада добијали рецимо Олимпијакос два пута и то у Грчкој. Томић је намерно одабрао брз ритам мечева у Атини против Олија и Перистерија како би његови играчи осетили оно што их чека сада у Загребу, али и током сезоне у којој неће имати много времена за одмор и за тренинге. Играће на свака два-три дана.

Много Звезда очекује од придошлих странаца - Гиста, Дерика и Лоренца Брауна, те Чарлса Џенкинса. Ту су  и домаћи играчи попут Добрића, Лазић, Давидовца и Човића који су знали протеклих сезона да направе добре роле у важним утакмицама и да буду играчи одлуке.

Када се све стави на папир,  Црвена звезда има феноменалну екипу, довољну ширину да игра на неколико фронтова и да издржи све оно што носи евролигашка сезона. Она ће за Звезду почети на АБА Суперкупу. Приморска је прва препрека. А после тога Звезду ове сезоне чека и преко 80 утакмица у свим такмичењима.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар