ABA Superkup - iz Zvezdinog ugla...

Crveno-beli u Zagrebu traže odbranu titule osvojene prošle godine u Laktašima.

Košarka 26.09.2019 | 13:42
ABA Superkup - iz Zvezdinog ugla...
„Super je za sve da vide na jednom mestu ekipe koje će igrati u ABA ligi, da vide rostere, njihovu snagu i za ono što nas čeka u uveren sam najkvalitetnijoj sezoni ABA lige! Mnogo ekipa se pojačalo, mislim da će ova sezona biti još interesantnija nego protekla”, reči su predsednika lige Domagoja Čavlovića.

I dok mnogi bez oklevanja predstojeću sezonu ABA lige nazivaju najjačom dosada, upravo u takvoj ligi Crvena zvezda ima ulogu favorita. Isto važi i za ABA Superkup na kome takođe brani titulu. I to dovoljno govori o snazi crveno-belih.

Možemo slobodno da kažemo da je Crvena zvezda napravila veliki bum ovog leta i dovela ozbiljna evroligaška imena u svoj tim, a sve zato što ih čeka takmičenje u najjačoj ligi - Evroligi. Tamo ih čekaju aždaje od timova, pa je zato tim Milana Tomića morao da bude dodatno osnažen u odnosu na prošlu sezonu.

Pre svega su crveno-beli zadržali najvažnije igrače, produžili Bilija Berona, a potom i na još nekoliko potpisa nakalemili iskusna strana pojačanja.

Posle obnavljanja ugovora sa Beronom, Brankom Lazićem, Filipom Čovićem, Borišom Simanićem, Mohamedom Fajeom, Stratosom Perperogluom i Ognjenom Dobrićem, Crvena zvezda obradovala je svoje navijače vraćanjem verovatno omiljenog stranca u klupskoj istoriji Čarlsa Dženkinsa i reprezentativnog centra Ognjena Kuzmića, dok se prva detonacija začula dovođenjem Derika Brauna, a ona najveća je potpisao Džejms Gist. Na sve to je pridodat i Lorenco Braun koji je igrao vrlo dobro u dosadašnjim pripremnim utakmicama i mogao bi da bude ključna karika sa plejmejkerske pozicije.

Ukupno gledano, uzimajući u obzir sve okolnosti, brzinu i način pravljenja ekipe, može se reći da je ovo jedan od najozbiljnijih prelaznih rokova jednog tima na našim prostorima poslednjih godina.

Imena poput Derika Brauna i Džejmsa Gista su sve samo nisu uobičajena na listi transfera naših klubova, a Zvezda je uspela da ih dovede. Trener je ostao isti, a došao je i sjajan plejmejker.

I sada sve rečeno treba da bude pretočeno na parket. Trener Tomić nije imao problema sa povredama tokom pripremnog perioda, osim  manje povrede  koju je imao Branko Lazić, a najavljeno je i da se Ognjen Kuzmić još nekoliko sedmica neće vraćati na parket.

Zvezda će odbranu titule na Superkupu početi protiv Primorske, ekipe koja je novajlija u ABA ligi na čelu sa Juricom Golemcom. Primorska je svoj kvalitet pokazala i potpunom dominacijom u lokalnim okvirima, pošto je u Sloveniji osvojila Superkup, nacionalni kup i konačno prvenstvo Slovenije. Ovaj tim  nije pravio prevelike promene u rosteru pred ovu sezonu. Stigli su Lazić iz Olimpije, Hot iz Astane, Dimec iz Lijetkabelisa i Nejc Barić iz Zlatoroga.

Crveno-beli imaju ipak ulogu izrazitog favorita, a u eventualnom polufinalu bi mogli da se susretnu sa boljim iz duela Partizana i Mege.

“Do sada nismo igrali protiv ekipe kakva je Crvena zvezda koja je evroligaš, snažna, iskusna ekipa, i veselim se da vidim kako ćemo parirati“, rekao je Golemac u najavi  meča i istakao da ne želi da njegov tim bude  samo “simpatičan” svima, već da želi sa svima da igra prsa u prsa.

Protiv Zvezde će to jako teško ići jer su crveno-beli do sada dobijali recimo Olimpijakos dva puta i to u Grčkoj. Tomić je namerno odabrao brz ritam mečeva u Atini protiv Olija i Peristerija kako bi njegovi igrači osetili ono što ih čeka sada u Zagrebu, ali i tokom sezone u kojoj neće imati mnogo vremena za odmor i za treninge. Igraće na svaka dva-tri dana.

Mnogo Zvezda očekuje od pridošlih stranaca - Gista, Derika i Lorenca Brauna, te Čarlsa Dženkinsa. Tu su  i domaći igrači poput Dobrića, Lazić, Davidovca i Čovića koji su znali proteklih sezona da naprave dobre role u važnim utakmicama i da budu igrači odluke.

Kada se sve stavi na papir,  Crvena zvezda ima fenomenalnu ekipu, dovoljnu širinu da igra na nekoliko frontova i da izdrži sve ono što nosi evroligaška sezona. Ona će za Zvezdu početi na ABA Superkupu. Primorska je prva prepreka. A posle toga Zvezdu ove sezone čeka i preko 80 utakmica u svim takmičenjima.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar