Заборавили газу у стомаку након царског реза

У Основном суду у Бијељини, у наставку суђења Сањи Стевановић, љекару гинекологу и Слађани Обрадовић, медицинској сестри, главној инструментарки, које оптужница терети за несавјесно пружање љекарске помоћи пацијенткињиСвјетлани Ђуровић, саслушани су вјештаци медицинске струке, професор доктор Жељко Каран, специјалиста судске медицине и Љиља Станишић Пеулић, вјештак гинеколог.

Република Српска 26.09.2019 | 10:24
Заборавили газу у стомаку након царског реза
У трбушној дупљи је након обављеног царског реза Свјетлани Ђуровић остала је компреса дужине око два метра.

Професор доктор Каран, како је навео, користио је доступну медицинску документацију Клиничког центра Војводине у којој је наведено да је из трбушне дупље пацијенткиње Свјетлане Ђуровић извађен велики комад газе, дугачак око два метра.

– Најблаже речено, стање пацијенткиње прије операције у Новом Саду је било грозно. Одстрањено јој је комплетно дебело цријево и 1,2 метра танког цријева. Када се пацијенту из трбушне дупље извади око три метра цријева, онда можете констатовати само то да је у питању тешко нарушавање здравља које се манифестовало врло тешким гнојним процесом у трбуху.

У питању је трајни губитак важног органа, цријева, што носи са собом трајну животну инвалидност. Заборављени завојни материјал у организму изазвао је опасност по живот пацијенткиње и хируршка интервенција је спријечила још теже посљедице – истакао је професор Каран.

Он је нагласио да је главни оператор заборавио да обави ваљану ревизију трбушне шупљине пацијенткиње након операције, односно да инструментарка није сигнализирала да нешто није на броју.

Бранилац оптужене Слађане Обрадовић, главне инструментарке, адвокат Драго Вишњић изразио је сумњу да су љекари Клиничког центра Војводине уопште пронашли заборављену газу у трбушној шупљини пацијенткиње, истакавши да више вјерује главном оператору, односно главној инструментарки, упутивши приговор на налаз и мишљење вјештака из Бањалуке. 

У једном тренутку професор Каран је из своје торбе извадио газу дужине два метра, упоредивши је са мањом газом дужине свега десетак центиметара, показавши свима присутнима у судници о чему се ту заправо ради.

И тужилац Мухамед Грухоњић је браниоцу оптужене Слађане Обрадовић, адвокату Драги Вишњићу предочио је фотографију газе која је у Клиничком центру Војводине извађена из трбуха пацијенткиње, за коју је адвокат Вишњић тврдио да је до тада није видио.

Незабиљежен случај

Вјештак гинеколог Љиљана Станишић Пеулић је у свом исказу навела да у 18 година њене хируршке праксе овако велика компреса, заборављена у трбуху пацијента, није забиљежена.

Она је нагласила да један крај компресе, приликом операција, увијек треба да остане изван, како би се контролисало њено евентуално помјерање, пише Аваз.

(Српскаинфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Тим

26.09.2019 08:35

Нека је брука и срамота ове здравствене раднике, јос имају образа да се бране...страсно.....па ту зену су скоро убили својим јаваслуком....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тим

26.09.2019 08:50

Свој посао савјесније обављају аутомеханичари него ови доктори.

Name

Хаха

26.09.2019 08:46

То су татини и мамини синови има них доста такви школе нису заврсили а раде такве послове све преко странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јс

26.09.2019 09:26

Е ко све данас забршава медицину,купује се све,али знање се не може купити!Ко нам је све у здравству биће сбашта

Name

ММ

26.09.2019 10:11

Какав пропуст,зао ми зене,могла је подлеци због такве непазње.Јос остаје са трајним инвалидитетом.Брука и срамота.

Name

Роб

26.09.2019 09:35

Јавна тајна само паре гледају па опет немар јоооој гаде ми се проклетству нигде краја а кукају мале плате ајд код свабе да узму за један дан по породиљи 200 км па рацунајте колико добију фууууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

26.09.2019 09:47

моздаје та љиљана станисиц пеулиц врсила стерилизацију крмаце онаје доктор ветеринар

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

26.09.2019 13:30

Сама цињеница да је зена из Бијељине отисла на хирурски третман у Н. Сад поред оволико насих здравствених установа сама по себи говори пуно тога. Залосно је сто се у насим здравственим установама понекад баве политицким прогонима неистомисљеника а мање струком и Хипократом па такво стање доприноси неповјерењу према укупном здравству. Мозда је Карана ребало избјеци као вјестака из разлога да не набрајам?

Name

ЗВОРНИК

26.09.2019 10:08

У зворнику дрзали цовјека два дана на кисику а нису апарат упалили и оце веце плате проклети да сте нецете се намиловати тим ковертама сто изнудите од сиротиње АРАМ вам било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

26.09.2019 11:14

А сто је Вама криво и сто пјените када нама љекарима људи дају за кафу..100..200..500 еура а не љутите се на Бају који узима.кожу са.ледја овом народу

Name

Сцхwеиз

26.09.2019 12:04

Од ДОДИка све је почело Зло у РС,куповање диплома,куповање пензија,битно је да си у злоцинацком СНСД,мозес убијати палити,мозес бити поп, Владика,јер злоцинац Додик је рекао јавно да знање није битно,само је битно да си у снсд ,сто знаци за њега је Никола Тесла Олос,ето колико он мисли добро Србима,Агино село Криминалаци а воде блуку,нико нема заврсеног факултета постено,први Цубриловиц

Name

роле

26.09.2019 10:27

Средњи вијек! Нека нама зандармерије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга нашег времена

26.09.2019 11:10

Ми смо у Божијим рукама, да се молимо Богу за здравље, јер је ризик, уопште отићи садашњим докторима (част појединим стручним изузецима), а који су ријеткост. Туга је што постоји приватни Медицински факултет у Бг, тако да и одавде долазе, а тек ће долазити, овако неспособни и неодговорни "стручњаци", гдје је највиши проблем што им је људски живот у рукама. Наведеним је показано одсуство личне одговорности, а такође и непостојање суспензије и казне за непрофесионализам и тотални немар, за наведено упропаштавање људских живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2019 11:35

А ста ви знате радити ??Ни коментар не знате написати али зато паметовати знате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајкунско робље

26.09.2019 13:57

Не сери ботино.

Name

Б. Бабић

26.09.2019 14:22

Ово из Тужилаштва су заиста без везе. Туже најаручнију 7 најзгоднији љекару у Болници Билељина, умјесто да тужите оне љекаре чија је норма за смјену литар вискија. Те пандуре треба тужити. Молим г. Директора да уведе алкотест на крају радног времена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВЕ БЦ

26.09.2019 15:41

Добро је кад нису заборавили,новчаник или коверту коју су добили наводно као поклон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

26.09.2019 23:19

Остаје нам само да молмо пацијенте који презиве да им опросте јер незнају ста раде због малих примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуки мајстор негација

27.09.2019 09:41

Какво нам је здравство, добро још нису извукли и комплетан сет за ручавање са све есцајгом!

ОДГОВОРИТЕ