Zaboravili gazu u stomaku nakon carskog reza

U Osnovnom sudu u Bijeljini, u nastavku suđenja Sanji Stevanović, ljekaru ginekologu i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentkinjiSvjetlani Đurović, saslušani su vještaci medicinske struke, profesor doktor Željko Karan, specijalista sudske medicine i Ljilja Stanišić Peulić, vještak ginekolog.

Republika Srpska 26.09.2019 | 10:24
Zaboravili gazu u stomaku nakon carskog reza
U trbušnoj duplji je nakon obavljenog carskog reza Svjetlani Đurović ostala je kompresa dužine oko dva metra.

Profesor doktor Karan, kako je naveo, koristio je dostupnu medicinsku dokumentaciju Kliničkog centra Vojvodine u kojoj je navedeno da je iz trbušne duplje pacijentkinje Svjetlane Đurović izvađen veliki komad gaze, dugačak oko dva metra.

– Najblaže rečeno, stanje pacijentkinje prije operacije u Novom Sadu je bilo grozno. Odstranjeno joj je kompletno debelo crijevo i 1,2 metra tankog crijeva. Kada se pacijentu iz trbušne duplje izvadi oko tri metra crijeva, onda možete konstatovati samo to da je u pitanju teško narušavanje zdravlja koje se manifestovalo vrlo teškim gnojnim procesom u trbuhu.

U pitanju je trajni gubitak važnog organa, crijeva, što nosi sa sobom trajnu životnu invalidnost. Zaboravljeni zavojni materijal u organizmu izazvao je opasnost po život pacijentkinje i hirurška intervencija je spriječila još teže posljedice – istakao je profesor Karan.

On je naglasio da je glavni operator zaboravio da obavi valjanu reviziju trbušne šupljine pacijentkinje nakon operacije, odnosno da instrumentarka nije signalizirala da nešto nije na broju.

Branilac optužene Slađane Obradović, glavne instrumentarke, advokat Drago Višnjić izrazio je sumnju da su ljekari Kliničkog centra Vojvodine uopšte pronašli zaboravljenu gazu u trbušnoj šupljini pacijentkinje, istakavši da više vjeruje glavnom operatoru, odnosno glavnoj instrumentarki, uputivši prigovor na nalaz i mišljenje vještaka iz Banjaluke. 

U jednom trenutku profesor Karan je iz svoje torbe izvadio gazu dužine dva metra, uporedivši je sa manjom gazom dužine svega desetak centimetara, pokazavši svima prisutnima u sudnici o čemu se tu zapravo radi.

I tužilac Muhamed Gruhonjić je braniocu optužene Slađane Obradović, advokatu Dragi Višnjiću predočio je fotografiju gaze koja je u Kliničkom centru Vojvodine izvađena iz trbuha pacijentkinje, za koju je advokat Višnjić tvrdio da je do tada nije vidio.

Nezabilježen slučaj

Vještak ginekolog Ljiljana Stanišić Peulić je u svom iskazu navela da u 18 godina njene hirurške prakse ovako velika kompresa, zaboravljena u trbuhu pacijenta, nije zabilježena.

Ona je naglasila da jedan kraj komprese, prilikom operacija, uvijek treba da ostane izvan, kako bi se kontrolisalo njeno eventualno pomjeranje, piše Avaz.

(Srpskainfo)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Tim

26.09.2019 08:35

Neka je bruka i sramota ove zdravstvene radnike, jos imaju obraza da se brane...strasno.....pa tu zenu su skoro ubili svojim javaslukom....

ODGOVORITE
Name

re tim

26.09.2019 08:50

Svoj posao savjesnije obavljaju automehaničari nego ovi doktori.

Name

Haha

26.09.2019 08:46

To su tatini i mamini sinovi ima nih dosta takvi škole nisu zavrsili a rade takve poslove sve preko stranke

ODGOVORITE
Name

Js

26.09.2019 09:26

E ko sve danas zabršava medicinu,kupuje se sve,ali znanje se ne može kupiti!Ko nam je sve u zdravstvu biće sbašta

Name

MM

26.09.2019 10:11

Kakav propust,zao mi zene,mogla je podleci zbog takve nepaznje.Jos ostaje sa trajnim invaliditetom.Bruka i sramota.

Name

Rob

26.09.2019 09:35

Javna tajna samo pare gledaju pa opet nemar jooooj gade mi se prokletstvu nigde kraja a kukaju male plate ajd kod svabe da uzmu za jedan dan po porodilji 200 km pa racunajte koliko dobiju fuuuuuuj

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.09.2019 09:47

mozdaje ta ljiljana stanisic peulic vrsila sterilizaciju krmace onaje doktor veterinar

ODGOVORITE
Name

11903

26.09.2019 13:30

Sama cinjenica da je zena iz Bijeljine otisla na hirurski tretman u N. Sad pored ovoliko nasih zdravstvenih ustanova sama po sebi govori puno toga. Zalosno je sto se u nasim zdravstvenim ustanovama ponekad bave politickim progonima neistomisljenika a manje strukom i Hipokratom pa takvo stanje doprinosi nepovjerenju prema ukupnom zdravstvu. Mozda je Karana rebalo izbjeci kao vjestaka iz razloga da ne nabrajam?

Name

ZVORNIK

26.09.2019 10:08

U zvorniku drzali covjeka dva dana na kisiku a nisu aparat upalili i oce vece plate prokleti da ste necete se namilovati tim kovertama sto iznudite od sirotinje ARAM vam bilo

ODGOVORITE
Name

Ss

26.09.2019 11:14

A sto je Vama krivo i sto pjenite kada nama ljekarima ljudi daju za kafu..100..200..500 eura a ne ljutite se na Baju koji uzima.kožu sa.ledja ovom narodu

Name

Schweiz

26.09.2019 12:04

Od DODIka sve je počelo Zlo u RS,kupovanje diploma,kupovanje penzija,bitno je da si u zlocinackom SNSD,mozes ubijati paliti,mozes biti pop, Vladika,jer zlocinac Dodik je rekao javno da znanje nije bitno,samo je bitno da si u snsd ,sto znaci za njega je Nikola Tesla Olos,eto koliko on misli dobro Srbima,Agino selo Kriminalaci a vode bluku,niko nema zavrsenog fakulteta posteno,prvi Cubrilovic

Name

role

26.09.2019 10:27

Srednji vijek! Neka nama zandarmerije!

ODGOVORITE
Name

Tuga našeg vremena

26.09.2019 11:10

Mi smo u Božijim rukama, da se molimo Bogu za zdravlje, jer je rizik, uopšte otići sadašnjim doktorima (čast pojedinim stručnim izuzecima), a koji su rijetkost. Tuga je što postoji privatni Medicinski fakultet u Bg, tako da i odavde dolaze, a tek će dolaziti, ovako nesposobni i neodgovorni "stručnjaci", gdje je najviši problem što im je ljudski život u rukama. Navedenim je pokazano odsustvo lične odgovornosti, a takođe i nepostojanje suspenzije i kazne za neprofesionalizam i totalni nemar, za navedeno upropaštavanje ljudskih života.

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2019 11:35

A sta vi znate raditi ??Ni komentar ne znate napisati ali zato pametovati znate!

ODGOVORITE
Name

tajkunsko roblje

26.09.2019 13:57

Ne seri botino.

Name

B. Babić

26.09.2019 14:22

Ovo iz Tužilaštva su zaista bez veze. Tuže najaručniju 7 najzgodniji ljekaru u Bolnici Bileljina, umjesto da tužite one ljekare čija je norma za smjenu litar viskija. Te pandure treba tužiti. Molim g. Direktora da uvede alkotest na kraju radnog vremena..

ODGOVORITE
Name

SLAVE BC

26.09.2019 15:41

Dobro je kad nisu zaboravili,novčanik ili kovertu koju su dobili navodno kao poklon.

ODGOVORITE
Name

Bakica

26.09.2019 23:19

Ostaje nam samo da molmo pacijente koji prezive da im oproste jer neznaju sta rade zbog malih primanja.

ODGOVORITE
Name

Duki majstor negacija

27.09.2019 09:41

Kakvo nam je zdravstvo, dobro još nisu izvukli i kompletan set za ručavanje sa sve escajgom!

ODGOVORITE