Интервју - Џејмс Гист: Побјеђивање ми је ушло у ДНК!

Желим то да радим и као тренер! “АБА Суперкуп је шанса за први трофеј у сезони. Наравно, ићи ћемо на победу као и увек. Ићи ћемо утакмицу по утакмицу, нећемо нигде јурити. Бићемо фокусирани на прву утакмицу, а после - шта буде", закључио је Гист.

Кошарка 26.09.2019 | 16:33
Интервју - Џејмс Гист: Побјеђивање ми је ушло у ДНК!
Довела је Црвена звезда много добрих играча овога лета, али једно од њих се издваја из више разлога - Џејмс Гист. И на папиру, а како изгледа по првим припремним утакмицама - и на терену, Гист би требало да буде можда и најјаче оружје Звезде. Одличан у одбрани, у скоку, у нападу. Искусан, снажан играч.

Гист је играо за Партизан у сезони 2010/2011, потом је био кратко у Малаги и прешао је у Панатинаикос у ком је провео чак седам година. Сада се враћа у Београд, у Србију, и каже да се ту осећа јако добро и да је спреман за почетак АБА Суперкупа.

За осам година постао је другачији играч, старији је, искуснији и чини се са осмехом прихвата све ово што следи под патронатом Милана Томића. И требало би заиста да буде од велике помоћи по црвено-беле.

Истиче Гист у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт да му је наш менталитет врло близак. А Србија као друга кућа. Црвена звезда је нешто другачије за Џејмса који је дуго играо само за један тим.

"У једну руку је другачије, али у суштини нема неке превелике разлике. Београд је увек био лепо место за боравак, увек сам волео да дођем овде, имам доста пријатеља из Србије. Не говорим само о пријатељима из сфере кошарке, већ и свима осталима. Много прија када сам овде, Београд је увек био моја друга кућа и то је место на ком се увек добро осећам", каже Гист за МОЗЗАРТ Спорт.

Тим који чека Гиста је новост за све, почевши од тренера Томића, па до последњег играча.

"Није ми било много тешко да уђем у штос и за то сам захвалан тренерима и саиграчима. Од почетка су ме сјајно прихватили са раширеним рукама,  одлично сам се осећао. Сви радимо заједно, као једна целина".

Циљеви? Док одговара на ово питање види се велика мотивација у Гистовом погледу. “Победа” је  реч која му толико навире на врх језика.

"За мене је највећи циљ да изнова помажем тиму да дође до победа, титуле су суштина Црвене звезде. Наравно, постављени су највиши циљеви за домаће првенство, желимо да оставимо одличан утисак у Евролиги. Волим када играмо 'за нешто', а не да играмо само зато што смо ту. Када будем осетио да не играм за титуле, престаћу".

И када си био у ПАО-у, стално си се борио за трофеје.

"У свим тимовима у којима сам био борио сам се за титуле, имао сам среће па да будем у таквим тимовима. Желим да побеђујем на свим нивоима, на оним највишим нивоима. Мрзим да губим. Оног момента када осећам да не могу да дођем до титуле или успеха, ја дижем руке".

И вероватно идеш да уживаш после тога?

"Заправо, волео бих да будем тренер када завршим са активном играчком каријером. И када будем био тренер, желео бих да имам прилику за то на неком високом нивоу. То је нешто што ме покреће. То су ми улили сви тренери са којима сам имао прилике да радим, то ми је у ДНК, не бих могао да се отарасим тог нагона за успехом чак и када бих покушао, а-ха-ха".

Шта могу да очекују навијачи од тебе ове сезоне?

"Могу да очекују да ћу играти за њих. Играћу за овај дрес који тренутно носим. Ту сам да освојим титулу, да се надмећем... Када дођеш на утакмицу знаш да ће публика полудети на сваки твој одличан потез. Другачије је пред навијачима у односу на празну доврану, потребна вам је та мотивација, потребно је да бас неко погура напред. Даје вам разлог да играте боље".

Сарадња са тренером Миланом Томићем?

"Још је рани део сезоне, али први утисци су одлични. Доста прича са играчима и покушава да створи добру атмосферу. Жели да се не осећамо као да смо овде дошли да радимо неки посао, него да смо будемо опуштени, да се радујемо сваком тренингу, да буде забавно. То је важно, јер не ствара притисак играчима, ствара мирну атмосферу, а не као да су играчи на нешто натерани. Ценим то".

Да ли је то један од мотива што си дошао овде?

"Срби имају тај ратнички, борбени менталитет, нешто слично као и Грци. Али опет је то другачије... Када погледате какви су играчи дошли из
Србије, Хрватске и генерално региона, видите да су то неки од најбољих играча на свету. Чак и сада у НБА лиги игра велики број фантастичних играча са Балкана. Људи овде буквално "удишу кошарку", деца унаоколо стално трче са кошаркашком лоптом, у сваком делу града терени су увек пуни. Е, то је Србија. Зато је доћи овде лепо и играти са тим менталитетом... Понављам, велики број играча са којима сам раније играо је из бивше Југославије, то је интересантно. Имао сам доста тога да научим од њих. Менталитет  нам је сличан и када су ствари ван кошарке у питању".

Играо си у Партизану, сада овде долазиш као потпуно други играч?

"Био сам млад тада, нисам знао много. Имао сам другачију фризуру, а-ха-ха, то сигурно. Долазио сам из НБА лиге и нисам био задовољан након што сам напустио Сан Антонио, био сам ´љут´. Желео сам да докажем свима да желим да играм на одличном нивоу, а сада је то другачије. Сада је иза мене велики број трофеја, одличних момената, много сам напредовао и научио о себи, радио сам са много различитих тренера. Видећемо колико је то помогло".

Знаш за ривалитет између Звезде и Партизана, имаш ли проблема са тим?

"На крају крајева, ја сам само професионалац. Једно је када си лојалан тиму, али када је време да наставиш даље, то је то. Имао сам такав случај у Панатинаикосу. Са Партизаном сам одиграо једну од најбољих сезона у Евролиги, након тога ми није понуђен нови уговор што нисам схватио као ништа лично. Наставио сам даље, професионалац сам... Разумем ривалство Звезде и Партизана али ја сам само кошаркаш и овде сам да бих играо. Нисам ту због било каквих других ствари".

Да ли си пратио можда Партизан, Цедевиту, Будућност овога лета, какве су екипе направили?

"Нисам, ово лето је за мене било другачије, јер сам после седам година напустио Панатинаикос. Желео сам да се фокусирам на себе, на породицу, тек сам купио кућу у Америци. Не обраћам толико пажњу на медије, јер мислим да је то само ометање. Дуго сам тражио нови тим, нисам желео да напустим Евролигу. Имам осећај да у том такмичењу имам још да покажем и достигнем".

Јеси ли у доброј форми? Како се осећаш?

"Да, овог лето ме је баш мотивисало, доста сам радио на себи да дођем овде спреман. Много је било важно да се спремим и помогнем тиму".

Повреда у Панатинаикосу, колико је оставила последице?

"То је било пре око три године, имао сам баш тешку повреду и морао сам да идем на операцију, али успео сам да се вратим исте сезоне и да помогнем тиму да дође до титуле. Од тада нисам имао никакве проблеме, здрав сам и спреман".

Следи АБА Суперкуп у Загребу. Црвена звезда у четвртфиналу игра против Приморске данас од 20 часова, а потом би евентуално у полуфиналу могла да игра баш против Партизана. Био би то меч Гиста против свог бившег клуба у црвено-белом дресу.

"То је шанса за први трофеј у сезони. Наравно, ићи ћемо на победу као и увек. Ићи ћемо утакмицу по утакмицу, нећемо нигде јурити. Бићемо фокусирани на прву утакмицу, а после - шта буде", закључио је Гист.

Гист и Звезда су на свом задатку колико данас. Надају се навијачи црвено-белих да би ово могао да буде прави спој. Од Гиста се доста очекује. С правом.

Коментари / 0

Оставите коментар