Intervju - Džejms Gist: Pobjeđivanje mi je ušlo u DNK!

Želim to da radim i kao trener! “ABA Superkup je šansa za prvi trofej u sezoni. Naravno, ići ćemo na pobedu kao i uvek. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, nećemo nigde juriti. Bićemo fokusirani na prvu utakmicu, a posle - šta bude", zaključio je Gist.

Košarka 26.09.2019 | 16:33
Intervju - Džejms Gist: Pobjeđivanje mi je ušlo u DNK!
Dovela je Crvena zvezda mnogo dobrih igrača ovoga leta, ali jedno od njih se izdvaja iz više razloga - Džejms Gist. I na papiru, a kako izgleda po prvim pripremnim utakmicama - i na terenu, Gist bi trebalo da bude možda i najjače oružje Zvezde. Odličan u odbrani, u skoku, u napadu. Iskusan, snažan igrač.

Gist je igrao za Partizan u sezoni 2010/2011, potom je bio kratko u Malagi i prešao je u Panatinaikos u kom je proveo čak sedam godina. Sada se vraća u Beograd, u Srbiju, i kaže da se tu oseća jako dobro i da je spreman za početak ABA Superkupa.

Za osam godina postao je drugačiji igrač, stariji je, iskusniji i čini se sa osmehom prihvata sve ovo što sledi pod patronatom Milana Tomića. I trebalo bi zaista da bude od velike pomoći po crveno-bele.

Ističe Gist u intervjuu za MOZZART Sport da mu je naš mentalitet vrlo blizak. A Srbija kao druga kuća. Crvena zvezda je nešto drugačije za Džejmsa koji je dugo igrao samo za jedan tim.

"U jednu ruku je drugačije, ali u suštini nema neke prevelike razlike. Beograd je uvek bio lepo mesto za boravak, uvek sam voleo da dođem ovde, imam dosta prijatelja iz Srbije. Ne govorim samo o prijateljima iz sfere košarke, već i svima ostalima. Mnogo prija kada sam ovde, Beograd je uvek bio moja druga kuća i to je mesto na kom se uvek dobro osećam", kaže Gist za MOZZART Sport.

Tim koji čeka Gista je novost za sve, počevši od trenera Tomića, pa do poslednjeg igrača.

"Nije mi bilo mnogo teško da uđem u štos i za to sam zahvalan trenerima i saigračima. Od početka su me sjajno prihvatili sa raširenim rukama,  odlično sam se osećao. Svi radimo zajedno, kao jedna celina".

Ciljevi? Dok odgovara na ovo pitanje vidi se velika motivacija u Gistovom pogledu. “Pobeda” je  reč koja mu toliko navire na vrh jezika.

"Za mene je najveći cilj da iznova pomažem timu da dođe do pobeda, titule su suština Crvene zvezde. Naravno, postavljeni su najviši ciljevi za domaće prvenstvo, želimo da ostavimo odličan utisak u Evroligi. Volim kada igramo 'za nešto', a ne da igramo samo zato što smo tu. Kada budem osetio da ne igram za titule, prestaću".

I kada si bio u PAO-u, stalno si se borio za trofeje.

"U svim timovima u kojima sam bio borio sam se za titule, imao sam sreće pa da budem u takvim timovima. Želim da pobeđujem na svim nivoima, na onim najvišim nivoima. Mrzim da gubim. Onog momenta kada osećam da ne mogu da dođem do titule ili uspeha, ja dižem ruke".

I verovatno ideš da uživaš posle toga?

"Zapravo, voleo bih da budem trener kada završim sa aktivnom igračkom karijerom. I kada budem bio trener, želeo bih da imam priliku za to na nekom visokom nivou. To je nešto što me pokreće. To su mi ulili svi treneri sa kojima sam imao prilike da radim, to mi je u DNK, ne bih mogao da se otarasim tog nagona za uspehom čak i kada bih pokušao, a-ha-ha".

Šta mogu da očekuju navijači od tebe ove sezone?

"Mogu da očekuju da ću igrati za njih. Igraću za ovaj dres koji trenutno nosim. Tu sam da osvojim titulu, da se nadmećem... Kada dođeš na utakmicu znaš da će publika poludeti na svaki tvoj odličan potez. Drugačije je pred navijačima u odnosu na praznu dovranu, potrebna vam je ta motivacija, potrebno je da bas neko pogura napred. Daje vam razlog da igrate bolje".

Saradnja sa trenerom Milanom Tomićem?

"Još je rani deo sezone, ali prvi utisci su odlični. Dosta priča sa igračima i pokušava da stvori dobru atmosferu. Želi da se ne osećamo kao da smo ovde došli da radimo neki posao, nego da smo budemo opušteni, da se radujemo svakom treningu, da bude zabavno. To je važno, jer ne stvara pritisak igračima, stvara mirnu atmosferu, a ne kao da su igrači na nešto naterani. Cenim to".

Da li je to jedan od motiva što si došao ovde?

"Srbi imaju taj ratnički, borbeni mentalitet, nešto slično kao i Grci. Ali opet je to drugačije... Kada pogledate kakvi su igrači došli iz
Srbije, Hrvatske i generalno regiona, vidite da su to neki od najboljih igrača na svetu. Čak i sada u NBA ligi igra veliki broj fantastičnih igrača sa Balkana. Ljudi ovde bukvalno "udišu košarku", deca unaokolo stalno trče sa košarkaškom loptom, u svakom delu grada tereni su uvek puni. E, to je Srbija. Zato je doći ovde lepo i igrati sa tim mentalitetom... Ponavljam, veliki broj igrača sa kojima sam ranije igrao je iz bivše Jugoslavije, to je interesantno. Imao sam dosta toga da naučim od njih. Mentalitet  nam je sličan i kada su stvari van košarke u pitanju".

Igrao si u Partizanu, sada ovde dolaziš kao potpuno drugi igrač?

"Bio sam mlad tada, nisam znao mnogo. Imao sam drugačiju frizuru, a-ha-ha, to sigurno. Dolazio sam iz NBA lige i nisam bio zadovoljan nakon što sam napustio San Antonio, bio sam ´ljut´. Želeo sam da dokažem svima da želim da igram na odličnom nivou, a sada je to drugačije. Sada je iza mene veliki broj trofeja, odličnih momenata, mnogo sam napredovao i naučio o sebi, radio sam sa mnogo različitih trenera. Videćemo koliko je to pomoglo".

Znaš za rivalitet između Zvezde i Partizana, imaš li problema sa tim?

"Na kraju krajeva, ja sam samo profesionalac. Jedno je kada si lojalan timu, ali kada je vreme da nastaviš dalje, to je to. Imao sam takav slučaj u Panatinaikosu. Sa Partizanom sam odigrao jednu od najboljih sezona u Evroligi, nakon toga mi nije ponuđen novi ugovor što nisam shvatio kao ništa lično. Nastavio sam dalje, profesionalac sam... Razumem rivalstvo Zvezde i Partizana ali ja sam samo košarkaš i ovde sam da bih igrao. Nisam tu zbog bilo kakvih drugih stvari".

Da li si pratio možda Partizan, Cedevitu, Budućnost ovoga leta, kakve su ekipe napravili?

"Nisam, ovo leto je za mene bilo drugačije, jer sam posle sedam godina napustio Panatinaikos. Želeo sam da se fokusiram na sebe, na porodicu, tek sam kupio kuću u Americi. Ne obraćam toliko pažnju na medije, jer mislim da je to samo ometanje. Dugo sam tražio novi tim, nisam želeo da napustim Evroligu. Imam osećaj da u tom takmičenju imam još da pokažem i dostignem".

Jesi li u dobroj formi? Kako se osećaš?

"Da, ovog leto me je baš motivisalo, dosta sam radio na sebi da dođem ovde spreman. Mnogo je bilo važno da se spremim i pomognem timu".

Povreda u Panatinaikosu, koliko je ostavila posledice?

"To je bilo pre oko tri godine, imao sam baš tešku povredu i morao sam da idem na operaciju, ali uspeo sam da se vratim iste sezone i da pomognem timu da dođe do titule. Od tada nisam imao nikakve probleme, zdrav sam i spreman".

Sledi ABA Superkup u Zagrebu. Crvena zvezda u četvrtfinalu igra protiv Primorske danas od 20 časova, a potom bi eventualno u polufinalu mogla da igra baš protiv Partizana. Bio bi to meč Gista protiv svog bivšeg kluba u crveno-belom dresu.

"To je šansa za prvi trofej u sezoni. Naravno, ići ćemo na pobedu kao i uvek. Ići ćemo utakmicu po utakmicu, nećemo nigde juriti. Bićemo fokusirani na prvu utakmicu, a posle - šta bude", zaključio je Gist.

Gist i Zvezda su na svom zadatku koliko danas. Nadaju se navijači crveno-belih da bi ovo mogao da bude pravi spoj. Od Gista se dosta očekuje. S pravom.

Komentari / 0

Ostavite komentar