Све о Србину који осваја "Краш" и првом милиону

Бизнисмен Небојша Шарановић прве пословне кораке започео у „Делта холдингу“ почетком деведесетих година, кад се отиснуо у Русију, где је зарадио први милион

Србија 25.09.2019 | 23:28
Све о Србину који осваја "Краш" и првом милиону
Српски бизнисмен Небојша Шарановић, који је уздрмао Балкан куповином акција хрватског кондитора „Краш“, прве пословне успехе побрао је у Русији деведесетих година, кад је, без речи знања руског језика, у преговоре с тамошњим бизнисменима који нису знали ни реч енглеског улазио с неколико флаша вискија.

- Његов одлазак у Русију био је велики хазардерски подухват јер није знао ни реч руског. Али је преговарао. Тако је, кад је отишао у Новосибирск, у једну војну базу тек отворену за јавност и трговину, понео три боце вискија. Њих седам, а он сам. Он не зна руски, а они енглески... Извадио је Небојша виски из торбе и онда су почели да причају.

Они енглески, а он руски - написала је на Твитеру Бранислава Милунов, бивша директорка комуникација у „Делта холдингу“, где је Шарановић 1991. године започео каријеру после завршеног економског факултета. Иако то „преговарање“, како она наводи, „није донело резултате“, Шарановић је био упоран и упустио се у нови ризик трговине целулозом, на којој је зарадио први милион.



- Рекао је тада: „ Први пут сам осетио шта значи радити с милионима, и то ме је страшно заинтересовало“ - написала је Милуновљева, из чијих неколико твитова се може закључити да је Шарановић био врло амбициозан и да је у својим првим корацима у пословном свету имао подршку власника „Делте“ Мирослава Мишковића.

- У почетку је, као и сви, радио транге-франге послове, па су га у шали прозвали Сир Оливер. Био је успешан, али је желео више. Тако се отиснуо у Русију „да проба нешто да уради“. Зна се тачан датум, 15. август 1993 - објавила је Милуновљева, подсетивши да је Шарановић поставио темеље „Делте“ у Русији. 

Бранислава Милунов рекла је за Курир да је све што је желела да каже о Шарановићу написала на Твитеру. Ипак, како Курир сазнаје од бивших Шарановићевих сарадника из „Делте“, требало му је само две године да од продавца играчака из Хонгконга постане пословни човек који се бави озбиљним међународним пословима. 

И сам Мишковић помиње Шарановића у својој књизи „Ја, тајкун“ и за њега каже да је у Русији „пливао као риба у води и постао звезда руских операција“.

ЧИЊЕНИЦЕ

- Шарановић се запослио у „Делта холдингу“ 1991. године
- 1993. године одлази у Русију, где за „Делту“ склапа уносне послове
- 2004. године напустио је „Делту“
-  Власник је кипарске инвестиционе групације „Капа стар лимитид“
- У Србији поседује Фабрику картона „Умка“ Београд, „Папир сервис ФХБ“ Београд, „Екостар пак“ Београд и фабрике бисквита и кекса „Јафа“ Црвенка и „Банини“ Кикинда

(Курир)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милко

25.09.2019 22:50

цовјека не познајем али знам да је постен јер ниста није "купио" у Републици Српској. Овдје инвестирају само пљацкаси и лопови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

26.09.2019 07:54

Али његов уцитељ Мисковиц је доста улозио у Републици Српској. Али ово ми није јасно први милион зарадио у Русији а не зна Руски.Све ове бизнисмене избацује власт ,док се обицни градјани пљацкају.Имат це мо нацију са највисе бизнисмена и највисе сиротиње.

Name

Небојса

26.09.2019 10:07

Нострадамус, али видис да је напуситио Мисковица јос 2004.

Name

минималац 410 КМ

26.09.2019 13:00

Ниста ми није јасно,како се брзо богати.Како се не обогати Никола Тесла, сто оцу реци да су они сви веци генијалци од Тесле ?? дали су ти људи и прије 92.били зарадили 1. милион,јесу али мало сутра!

Name

Ре Нострадамус

26.09.2019 15:08

Чим се он преузима Шарановић, све ти треба бити јасно - и ко је, у одакле је, и шта од њега можеш очекивати! Чуј, први милион зарадио у Русији?!

Name

Дрински ВУК

25.09.2019 23:24

Е свака му част, ја сам тад напунио 18 год и отишао у рат да не будем дезертер, мислио сам да је бити дезертер нешто најгоре и да онда никад нећеш смјести доћи на ове просторе, а гулио сам тад сапуњару и Икар, Драго ми је кад је сувласник КРАША, па кад буде захтевао да се на хрвацким чоколадица а пише декларација његовим писмом, ћирилицом, Шта ће јадни бранитељи липе њихове, хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

26.09.2019 03:23

Ако знате Српски, знаћете и Руски, као и Чешки, Словачки, Бугарски, Словеначки, Македонски...што 'но се каже у пјесми - "Принцип је исти, све су остало нијансе"! Живим на западу и имам велики број познаника, који су припадници ових народа, у свак прича по своме, али се сви разумијемо, јер је, у ствари ријеч о једном језику, који је у прошлости био исти, јер га је говорио један, те исти народ, који је данас раздијељен и расцјепкан!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо тако

26.09.2019 15:02

Каже : он је говорио енглески, а они Руски,- ма није него - говорио је он Српски, а они Руски, и тако су се споразумјели!

Name

Браво

26.09.2019 07:21

Честитке Србину свака ти част....

ОДГОВОРИТЕ