Sve o Srbinu koji osvaja "Kraš" i prvom milionu

Biznismen Nebojša Šaranović prve poslovne korake započeo u „Delta holdingu“ početkom devedesetih godina, kad se otisnuo u Rusiju, gde je zaradio prvi milion

Srbija 25.09.2019 | 23:28
Sve o Srbinu koji osvaja "Kraš" i prvom milionu
Srpski biznismen Nebojša Šaranović, koji je uzdrmao Balkan kupovinom akcija hrvatskog konditora „Kraš“, prve poslovne uspehe pobrao je u Rusiji devedesetih godina, kad je, bez reči znanja ruskog jezika, u pregovore s tamošnjim biznismenima koji nisu znali ni reč engleskog ulazio s nekoliko flaša viskija.

- Njegov odlazak u Rusiju bio je veliki hazarderski poduhvat jer nije znao ni reč ruskog. Ali je pregovarao. Tako je, kad je otišao u Novosibirsk, u jednu vojnu bazu tek otvorenu za javnost i trgovinu, poneo tri boce viskija. Njih sedam, a on sam. On ne zna ruski, a oni engleski... Izvadio je Nebojša viski iz torbe i onda su počeli da pričaju.

Oni engleski, a on ruski - napisala je na Tviteru Branislava Milunov, bivša direktorka komunikacija u „Delta holdingu“, gde je Šaranović 1991. godine započeo karijeru posle završenog ekonomskog fakulteta. Iako to „pregovaranje“, kako ona navodi, „nije donelo rezultate“, Šaranović je bio uporan i upustio se u novi rizik trgovine celulozom, na kojoj je zaradio prvi milion.



- Rekao je tada: „ Prvi put sam osetio šta znači raditi s milionima, i to me je strašno zainteresovalo“ - napisala je Milunovljeva, iz čijih nekoliko tvitova se može zaključiti da je Šaranović bio vrlo ambiciozan i da je u svojim prvim koracima u poslovnom svetu imao podršku vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića.

- U početku je, kao i svi, radio trange-frange poslove, pa su ga u šali prozvali Sir Oliver. Bio je uspešan, ali je želeo više. Tako se otisnuo u Rusiju „da proba nešto da uradi“. Zna se tačan datum, 15. avgust 1993 - objavila je Milunovljeva, podsetivši da je Šaranović postavio temelje „Delte“ u Rusiji. 

Branislava Milunov rekla je za Kurir da je sve što je želela da kaže o Šaranoviću napisala na Tviteru. Ipak, kako Kurir saznaje od bivših Šaranovićevih saradnika iz „Delte“, trebalo mu je samo dve godine da od prodavca igračaka iz Hongkonga postane poslovni čovek koji se bavi ozbiljnim međunarodnim poslovima. 

I sam Mišković pominje Šaranovića u svojoj knjizi „Ja, tajkun“ i za njega kaže da je u Rusiji „plivao kao riba u vodi i postao zvezda ruskih operacija“.

ČINJENICE

- Šaranović se zaposlio u „Delta holdingu“ 1991. godine
- 1993. godine odlazi u Rusiju, gde za „Deltu“ sklapa unosne poslove
- 2004. godine napustio je „Deltu“
-  Vlasnik je kiparske investicione grupacije „Kapa star limitid“
- U Srbiji poseduje Fabriku kartona „Umka“ Beograd, „Papir servis FHB“ Beograd, „Ekostar pak“ Beograd i fabrike biskvita i keksa „Jafa“ Crvenka i „Banini“ Kikinda

(Kurir)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milko

25.09.2019 22:50

covjeka ne poznajem ali znam da je posten jer nista nije "kupio" u Republici Srpskoj. Ovdje investiraju samo pljackasi i lopovi.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

26.09.2019 07:54

Ali njegov ucitelj Miskovic je dosta ulozio u Republici Srpskoj. Ali ovo mi nije jasno prvi milion zaradio u Rusiji a ne zna Ruski.Sve ove biznismene izbacuje vlast ,dok se obicni gradjani pljackaju.Imat ce mo naciju sa najvise biznismena i najvise sirotinje.

Name

Nebojsa

26.09.2019 10:07

Nostradamus, ali vidis da je napusitio Miskovica jos 2004.

Name

minimalac 410 KM

26.09.2019 13:00

Nista mi nije jasno,kako se brzo bogati.Kako se ne obogati Nikola Tesla, sto ocu reci da su oni svi veci genijalci od Tesle ?? dali su ti ljudi i prije 92.bili zaradili 1. milion,jesu ali malo sutra!

Name

Re Nostradamus

26.09.2019 15:08

Čim se on preuzima Šaranović, sve ti treba biti jasno - i ko je, u odakle je, i šta od njega možeš očekivati! Čuj, prvi milion zaradio u Rusiji?!

Name

Drinski VUK

25.09.2019 23:24

Е свака му част, ја сам тад напунио 18 год и отишао у рат да не будем дезертер, мислио сам да је бити дезертер нешто најгоре и да онда никад нећеш смјести доћи на ове просторе, а гулио сам тад сапуњару и Икар, Драго ми је кад је сувласник КРАША, па кад буде захтевао да се на хрвацким чоколадица а пише декларација његовим писмом, ћирилицом, Шта ће јадни бранитељи липе њихове, хаха

ODGOVORITE
Name

Zapad

26.09.2019 03:23

Ako znate Srpski, znaćete i Ruski, kao i Češki, Slovački, Bugarski, Slovenački, Makedonski...što 'no se kaže u pjesmi - "Princip je isti, sve su ostalo nijanse"! Živim na zapadu i imam veliki broj poznanika, koji su pripadnici ovih naroda, u svak priča po svome, ali se svi razumijemo, jer je, u stvari riječ o jednom jeziku, koji je u prošlosti bio isti, jer ga je govorio jedan, te isti narod, koji je danas razdijeljen i rascjepkan!

ODGOVORITE
Name

Upravo tako

26.09.2019 15:02

Kaže : on je govorio engleski, a oni Ruski,- ma nije nego - govorio je on Srpski, a oni Ruski, i tako su se sporazumjeli!

Name

Bravo

26.09.2019 07:21

Čestitke Srbinu svaka ti čast....

ODGOVORITE