Одлични Јавор, још бољи Партизан и распуцани Марковић!

То је разлог што се вратио: Лазар Марковић решио прво од три Партизанова гостовања! Црно-бели 11. пут узастопно савладали Јавор – 2:0! Головима Лазара Марковића Партизан победио Јавор у Ивањици 2:0, у одложеној утакмици 2. кола Суперлиге Србије. "Парни ваљак" граби ка врху табеле.

Фудбал 25.09.2019 | 19:10
Одлични Јавор, још бољи Партизан и распуцани Марковић!
Отворено са пуно прилика на обе стране…

Партизан је, ипак, био спретнији и без неколицине стандардних првотимаца који су остали у Београду, победио Јавор 2:0 (1:0)!

Али, имао је "парни ваљак" врло расположеног Лазара Марковића, двоструког стрелца и креатора новог тријумфа тима тренера Саве Милошевића. Повратник међу црно-беле још није потпуно спреман, ипак, нишанске справе је наместио – мајсторски је погађао мрежу Јавора у 26. и 76. минуту.

Просто је невероватно да је у Ивањици, у одложеном мечу 2. кола Суперлиге, виђен само један погодак до "лепотице" Партизановог крилног нападача у 76. минуту, када је темпо игре већ био значајно опао. Пре тог гола, прилика је било за много, много више и то у обе мреже.

Јавор се показао као изузетно квалитетан тим, који је желео да се против Партизана представи и офанзивним карактеристикама, али не и голгетерским, јер нападачи ивањичког суперлигаша ниједном из бројних ситуација нису успели да савладају Владимира Стојковића.

И "парни ваљак" је, коме је дуел са Јавором био трећи за само шест дана (против Алкмара 2:2 и Црвене звезде 2:0), није имао баш највећу концентрацију у завршници. И црно-бели су промашивали, али не и популарни Маркец.

На сјајан пас Сејдубе Суме у 26. минуту, када је додавањем у простор за хитроног крилног нападача избацио комплетну одбрану Јавора, Марковић је мајсторски шпицом послао лопту поред Ђорђа Лазовића.

Гледали смо прилике, не и голове све до 76. минуту. Искоса са десне стране Марковић је дошао у позицију да опроба ударац са дистанце, лепо се наместио и још лепше погодио са 20-ак метара.

Иначе, Милошевић је прилично изменио састав за гостовање у Ивањици, где су шансу добили играчи који нису имали пуно прилика да играју ове сезоне. Међу стартерима су били штопер Игор Вујачић, Рајко Брежанчић је почео поред леве аут линије, баш као и Марковић на десној страни. Петар Гигић је ушао на почетку другог полувремена, а нешто касније Александар Лутовац и Доминик Динга.

Занимљиво да је пред крај меча прилику за Јавор добио Никола Милошевић, син тренера Партизан.

У Београду су остали Зоран Тошић, Бибрас Натхо, Страхиња Павловић, Слободан Урошевић…

Партизан је после ове утакмице на другом месту, има 21 бод, један заостатка за ТСЦ-ом, али и меч мање од лидера. Уколико Црвена звезда не победи Вождовац (игра се од 19 часова), "парни ваљак" ће остати на позицији коју је стекао после тријумфа у Ивањици.

Прво од три везана гостовања, Партизан је – преживео. Номинално, најлакше је требало да му буде у Ивањици, тек га чекају путовања у Ниш на суботњи мегдан Радничком и дуел са Астаном у Лиги Европе наредног четвртка у Казахстану, а испоставило се да се поштено намучио и презнојио да би освојио три бода против ове вечери врло доброг Јавора.

Комбиновани тим црно-белих враћа се задовољан за Београд, захваљујући једној од ретких смислених акција у првом и индивидуалном квалиитету последњег летњег новајлије у другом делу. После бомбе Сејдубе Суме у 161. вечитом дербију најскупљи фудбалер у историји Парног ваљка је на трен бљеснуо и у одложеном сусрету другог кола, лансирао Лазара Марковића пред Ђорђа Лазовића, некадшањи репрезентативац спретном реакцијом у 26. минуту отворио, а фртаљ час пре краја финим ударцем са 20-ак метара и залупио врата тријумфу, довољном за „оверу“ оног над Црвеном звездом – 2:0.

Партизанова победа добија на значају, јер је извојевана без четворице играча из минуле рунде (Натхо, Асано, Урошевић и Страхиња Павловић нису ни кренли на пут) и сигурно ће тренер Саво Милошевић бити задовољан што је у комбинованом саставу остварио циљ, међутим, начин на који је до њега дошао је показатељ да је овај тим склон осцилацијама. Било је тако после два велика европска успеха (3:1 над Малатијом у Хумској и 1:1 у Норвешкој против Молдеа), јер су изгубљени бодови у Крушевцу и против ТСЦ-а, претио је и „ефекат дерби“ да се обије о главу фавориту, неколико пута одбрана црно-белих је клецала, на озбиљним искушењима био је Владимир Стојковић... На крају је разлику направило то што је Партизан две шансе искорисито, док Јавор може да жали што неки од удараца, па и сјајних прилика, није завршио у мрежи, иако је игром тим Игора Бонџулића заслужио више.

Играчки, можда је ово и најслабија партија освајача Купа Србије ове сезоне. Није било брзог протока лопте, изостала је агресија из окршаја са Црвеном звездом, остали су навијачи ускраћени за убацивања из другог плана, висок пресинг као заштитни знак екипе скоро да није постојао... Као да су гости чекали да победа дође сама од себе. Кад је тако у фудбалу онда приказ не буде у складу са очекивањима. Требало је дуго времена Милошевићевој чети да ухвати залет, покаже да је квалитетнија од повратника у елитни ранг, али што због неспретног Умара Садика преко кога се прекинуо велики број акција, што због видљивог физичког умора и емотивне потрошње, што због чињенице да се Јавор испрсио, Београђани су имали нетипичних проблема у одбрани и изградњи акција.

На једном крају терена изнад просека издигао се Владимир Стојковић, а на другом Лазар Марковић. То је тај индивидуални квалитет који је потребан да се добију „мале“ утакмице у шампионској трци. Кад не иде, кад остали закажу, ту су бивши репрезентативци да погурају напред, а њихова сарадња испоставила се довољном за трећу везану тројку у првенству.

И за 11. узастопну победу Партизана над Јавором, девету везану на стадиону крај Моравице. С тим да је и те како могло да буде другачије, јер је састав Игора Бонџулића после пораза у Суботици показао карактер, жељу за надигравањем, није се повукао на своју половину како ради велики број тимова у лиги и за то заслужује наклон. Једино што га мучи онај сегмент игре који је идентификован и као проблем црно-белих током сезоне. Реализација.

Имао је домаћин четири, пет зрелих шанси, покушавали су штопер Алекса Амановић, Никола Петковић је мучио Стојковића ударцима са дистанце, Ненад Савић је опалио левицом, у другом делу претили су Пишчевић и Цуцкић, пред крај и наследник Сава Милошевића, шпиц Никола, таман да наговесте да ће Јавор у наставку сезоне бити озбиљан такмац. Можда буде боље за Беле већ у наредном колу кад у Ивањицу долази Радник. Ова игра обећава.

ПРЕКИД ЗБОГ ВРЕЂАЊА КОКЕЗЕ

После пола сата игре у Ивањици судија Лазар Лукић је прекинуо утакмицу. Разлог је вређање Славише Кокезе, председника Фудбалског савеза Србије, који се нашао на мети Гробара, по истом принципу као у 161. вечитом дербију.

Прекид је трајао пет минута, а меч је настављен тек после интервенције Владимира Стојковића, пошто је голман и капитен црно-белих замолио најватреније навијаче да се смире.

СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ, ОДЛОЖЕНА УТАКМИЦА ДРУГОГ КОЛА

ЈАВОР - ПАРТИЗАН 0:2 (0:1)
/Марковић 26, 75/

Ивањица
Стадион: Градски
Судија: Лазар Лукић
Жути картони: Јевремовић, Пишчевић, Павишић (Јавор), Садик (Партизан)

Јавор: Лазовић - Цуцкић (од 77. Цветковић), Колаковић, Павишић (од 87. Милошевић), Амановић, Јевремовић - Пишчевић - Петковић, Долмагић, Севић - Крнић (од 80. Јовановић).

Партизан: Стојковић - Милетић, Вујачић (од 90. Динга), Остојић, Брежанчић - Шћекић, Здјелар - Марковић, Сума, Ф. Стевановић (од 62. Лутовац) - Садик (од 46. Гигић).



Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар