Odlični Javor, još bolji Partizan i raspucani Marković!

To je razlog što se vratio: Lazar Marković rešio prvo od tri Partizanova gostovanja! Crno-beli 11. put uzastopno savladali Javor – 2:0! Golovima Lazara Markovića Partizan pobedio Javor u Ivanjici 2:0, u odloženoj utakmici 2. kola Superlige Srbije. "Parni valjak" grabi ka vrhu tabele.

Fudbal 25.09.2019 | 19:10
Odlični Javor, još bolji Partizan i raspucani Marković!
Otvoreno sa puno prilika na obe strane…

Partizan je, ipak, bio spretniji i bez nekolicine standardnih prvotimaca koji su ostali u Beogradu, pobedio Javor 2:0 (1:0)!

Ali, imao je "parni valjak" vrlo raspoloženog Lazara Markovića, dvostrukog strelca i kreatora novog trijumfa tima trenera Save Miloševića. Povratnik među crno-bele još nije potpuno spreman, ipak, nišanske sprave je namestio – majstorski je pogađao mrežu Javora u 26. i 76. minutu.

Prosto je neverovatno da je u Ivanjici, u odloženom meču 2. kola Superlige, viđen samo jedan pogodak do "lepotice" Partizanovog krilnog napadača u 76. minutu, kada je tempo igre već bio značajno opao. Pre tog gola, prilika je bilo za mnogo, mnogo više i to u obe mreže.

Javor se pokazao kao izuzetno kvalitetan tim, koji je želeo da se protiv Partizana predstavi i ofanzivnim karakteristikama, ali ne i golgeterskim, jer napadači ivanjičkog superligaša nijednom iz brojnih situacija nisu uspeli da savladaju Vladimira Stojkovića.

I "parni valjak" je, kome je duel sa Javorom bio treći za samo šest dana (protiv Alkmara 2:2 i Crvene zvezde 2:0), nije imao baš najveću koncentraciju u završnici. I crno-beli su promašivali, ali ne i popularni Markec.

Na sjajan pas Sejdube Sume u 26. minutu, kada je dodavanjem u prostor za hitronog krilnog napadača izbacio kompletnu odbranu Javora, Marković je majstorski špicom poslao loptu pored Đorđa Lazovića.

Gledali smo prilike, ne i golove sve do 76. minutu. Iskosa sa desne strane Marković je došao u poziciju da oproba udarac sa distance, lepo se namestio i još lepše pogodio sa 20-ak metara.

Inače, Milošević je prilično izmenio sastav za gostovanje u Ivanjici, gde su šansu dobili igrači koji nisu imali puno prilika da igraju ove sezone. Među starterima su bili štoper Igor Vujačić, Rajko Brežančić je počeo pored leve aut linije, baš kao i Marković na desnoj strani. Petar Gigić je ušao na početku drugog poluvremena, a nešto kasnije Aleksandar Lutovac i Dominik Dinga.

Zanimljivo da je pred kraj meča priliku za Javor dobio Nikola Milošević, sin trenera Partizan.

U Beogradu su ostali Zoran Tošić, Bibras Natho, Strahinja Pavlović, Slobodan Urošević…

Partizan je posle ove utakmice na drugom mestu, ima 21 bod, jedan zaostatka za TSC-om, ali i meč manje od lidera. Ukoliko Crvena zvezda ne pobedi Voždovac (igra se od 19 časova), "parni valjak" će ostati na poziciji koju je stekao posle trijumfa u Ivanjici.

Prvo od tri vezana gostovanja, Partizan je – preživeo. Nominalno, najlakše je trebalo da mu bude u Ivanjici, tek ga čekaju putovanja u Niš na subotnji megdan Radničkom i duel sa Astanom u Ligi Evrope narednog četvrtka u Kazahstanu, a ispostavilo se da se pošteno namučio i preznojio da bi osvojio tri boda protiv ove večeri vrlo dobrog Javora.

Kombinovani tim crno-belih vraća se zadovoljan za Beograd, zahvaljujući jednoj od retkih smislenih akcija u prvom i individualnom kvaliitetu poslednjeg letnjeg novajlije u drugom delu. Posle bombe Sejdube Sume u 161. večitom derbiju najskuplji fudbaler u istoriji Parnog valjka je na tren bljesnuo i u odloženom susretu drugog kola, lansirao Lazara Markovića pred Đorđa Lazovića, nekadšanji reprezentativac spretnom reakcijom u 26. minutu otvorio, a frtalj čas pre kraja finim udarcem sa 20-ak metara i zalupio vrata trijumfu, dovoljnom za „overu“ onog nad Crvenom zvezdom – 2:0.

Partizanova pobeda dobija na značaju, jer je izvojevana bez četvorice igrača iz minule runde (Natho, Asano, Urošević i Strahinja Pavlović nisu ni krenli na put) i sigurno će trener Savo Milošević biti zadovoljan što je u kombinovanom sastavu ostvario cilj, međutim, način na koji je do njega došao je pokazatelj da je ovaj tim sklon oscilacijama. Bilo je tako posle dva velika evropska uspeha (3:1 nad Malatijom u Humskoj i 1:1 u Norveškoj protiv Moldea), jer su izgubljeni bodovi u Kruševcu i protiv TSC-a, pretio je i „efekat derbi“ da se obije o glavu favoritu, nekoliko puta odbrana crno-belih je klecala, na ozbiljnim iskušenjima bio je Vladimir Stojković... Na kraju je razliku napravilo to što je Partizan dve šanse iskorisito, dok Javor može da žali što neki od udaraca, pa i sjajnih prilika, nije završio u mreži, iako je igrom tim Igora Bondžulića zaslužio više.

Igrački, možda je ovo i najslabija partija osvajača Kupa Srbije ove sezone. Nije bilo brzog protoka lopte, izostala je agresija iz okršaja sa Crvenom zvezdom, ostali su navijači uskraćeni za ubacivanja iz drugog plana, visok presing kao zaštitni znak ekipe skoro da nije postojao... Kao da su gosti čekali da pobeda dođe sama od sebe. Kad je tako u fudbalu onda prikaz ne bude u skladu sa očekivanjima. Trebalo je dugo vremena Miloševićevoj četi da uhvati zalet, pokaže da je kvalitetnija od povratnika u elitni rang, ali što zbog nespretnog Umara Sadika preko koga se prekinuo veliki broj akcija, što zbog vidljivog fizičkog umora i emotivne potrošnje, što zbog činjenice da se Javor isprsio, Beograđani su imali netipičnih problema u odbrani i izgradnji akcija.

Na jednom kraju terena iznad proseka izdigao se Vladimir Stojković, a na drugom Lazar Marković. To je taj individualni kvalitet koji je potreban da se dobiju „male“ utakmice u šampionskoj trci. Kad ne ide, kad ostali zakažu, tu su bivši reprezentativci da poguraju napred, a njihova saradnja ispostavila se dovoljnom za treću vezanu trojku u prvenstvu.

I za 11. uzastopnu pobedu Partizana nad Javorom, devetu vezanu na stadionu kraj Moravice. S tim da je i te kako moglo da bude drugačije, jer je sastav Igora Bondžulića posle poraza u Subotici pokazao karakter, želju za nadigravanjem, nije se povukao na svoju polovinu kako radi veliki broj timova u ligi i za to zaslužuje naklon. Jedino što ga muči onaj segment igre koji je identifikovan i kao problem crno-belih tokom sezone. Realizacija.

Imao je domaćin četiri, pet zrelih šansi, pokušavali su štoper Aleksa Amanović, Nikola Petković je mučio Stojkovića udarcima sa distance, Nenad Savić je opalio levicom, u drugom delu pretili su Piščević i Cuckić, pred kraj i naslednik Sava Miloševića, špic Nikola, taman da nagoveste da će Javor u nastavku sezone biti ozbiljan takmac. Možda bude bolje za Bele već u narednom kolu kad u Ivanjicu dolazi Radnik. Ova igra obećava.

PREKID ZBOG VREĐANJA KOKEZE

Posle pola sata igre u Ivanjici sudija Lazar Lukić je prekinuo utakmicu. Razlog je vređanje Slaviše Kokeze, predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koji se našao na meti Grobara, po istom principu kao u 161. večitom derbiju.

Prekid je trajao pet minuta, a meč je nastavljen tek posle intervencije Vladimira Stojkovića, pošto je golman i kapiten crno-belih zamolio najvatrenije navijače da se smire.

SUPERLIGA SRBIJE, ODLOŽENA UTAKMICA DRUGOG KOLA

JAVOR - PARTIZAN 0:2 (0:1)
/Marković 26, 75/

Ivanjica
Stadion: Gradski
Sudija: Lazar Lukić
Žuti kartoni: Jevremović, Piščević, Pavišić (Javor), Sadik (Partizan)

Javor: Lazović - Cuckić (od 77. Cvetković), Kolaković, Pavišić (od 87. Milošević), Amanović, Jevremović - Piščević - Petković, Dolmagić, Sević - Krnić (od 80. Jovanović).

Partizan: Stojković - Miletić, Vujačić (od 90. Dinga), Ostojić, Brežančić - Šćekić, Zdjelar - Marković, Suma, F. Stevanović (od 62. Lutovac) - Sadik (od 46. Gigić).



Izvor: mozzartsport/mondo.rs

FOTO: Star sport

Komentari / 0

Ostavite komentar