Мали акционари добили прву битку против Топлане

Окружни привредни суд Бањалука донио је одлуку којом се поништава одлука ванредне скупштине акционара а. д. ,,Топлана,, Бањалука о преносу акција мањинских акционара на Град Бањалуку као откупиоца, сазнаје БУКА
 

Република Српска 25.09.2019 | 13:16
Мали акционари добили прву битку против Топлане
Окружни привредни суд Бањалука донио је одлуку којом се поништава одлука ванредне скупштине акционара а.д.,,Топлана,, Бањалука о преносу акција мањинских акционара на Бањалуку број 04-21655/2017 од 14.12.2017.г. и обавезао тужену страну да тужиоцу накнади трошкове поступка.

Ова првостепена одлука доказује незаконитост поступка ,,Топлане’’ везано за сазив и одржавање скупштине као и објављивање одлука са исте, на шта су мали акционари указивали од почетка - да имају право да буду прописно обавијештени, да  присуствују скупштинама, да гласају, да подносе правне лијекове у складу са Законом о привредним друштвима, те да оспоравају одлуке пред судом, а што им није било  омогућено.

Тужени је извршио промјене у Регистру привредних субјеката Окружног привредног суда Бањалука на основу  предметне одлуке  и Град Бањалука је постао једини акционар  ,,Топлане’’ а.д. након чега су вршене разне правне радње, а сад је објављена одлука суда да је та одлука поништена и да тужена страна није провела закониту процедуру сазива скупштине. 

Већински власник има право да постане једини власник ако испуњава одређене услове и проведе закониту процедуру самог поступка преноса акција мањинских акционара.

Конкретно у овом предмету оспоравана је процедура и утврђено је да је незаконита јер мали акционари имају права да ,,правно’’ изразе своје незадовољство у свим облицима како им је закон дао могућност, дакле да траже заштиту без обзира на крајњи исход о којем ипак треба да одлучи суд.

“Наравно треба имати у виду код ове одлуке да је ријеч о првостепеној одлуци, тужена страна сад има право на жалбу па ћемо видјети даљи исход у овој правној ствари па је рано говорити о посљедицама ове одлуке’’ “ каже за портал БУКА Тање Дукић-Чичић из заједничке адвокатске канцеларије ,,Дукић’’, а која у предмету заступа мале акционаре.

Адвокат бањалучке Топлане Александар Томашевић изјавио је за БУКУ како би било непрофесионално коментарисати првостепену пресуду.  

Истовремено, паралелно са овим се воде поступци у вези са поништавањем одлука Скупштине ,,Топлане’’ од 29.1.2018.г. којим је ,,између осталог, дата сагласност за потписивање  Уговора о пословно-техничкој сарадњи са привредним друштвом ,,ЕКО Топлане’’д.о.о. Бањалука. Све расправе су окончане.
 
(Бука)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Савјетник

25.09.2019 13:49

Браво Радојичићу. Сад окупи те твоје полуписмене правне савјетнике, па нека ти објасне какве це бити посљедице ове одлуке ако буде потврђена. Да те подсјетим, још увијек ниси званични кандидат СНСДа за градоначелника Бањалуке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А тек

25.09.2019 18:32

А тек град културе,са Радојичићем који није подржао своје грађане ни у једном њиховом захтјеву,па ни до борбе за истину и правду у вези убиства Давида,он је срамота.Лажни Црногорац и још лажнији бањалучанин

Name

Наиван

25.09.2019 20:14

А ко це мени сада вратити паре сто сам плацао овој новој е-топлани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

26.09.2019 08:55

Неописив криминал у овој назови Топлани...ем не испоручују задовољавајућу количину топлотне енергије, а цијеном убише и оно мало становништва који остају у овом граду... никаква жалба овдје не вриједе....само радикална измјена свега што је везано за ове градске лопове!

ОДГОВОРИТЕ