Mali akcionari dobili prvu bitku protiv Toplane

Okružni privredni sud Banjaluka donio je odluku kojom se poništava odluka vanredne skupštine akcionara a. d. ,,Toplana,, Banjaluka o prenosu akcija manjinskih akcionara na Grad Banjaluku kao otkupioca, saznaje BUKA
 

Republika Srpska 25.09.2019 | 13:16
Mali akcionari dobili prvu bitku protiv Toplane
Okružni privredni sud Banjaluka donio je odluku kojom se poništava odluka vanredne skupštine akcionara a.d.,,Toplana,, Banjaluka o prenosu akcija manjinskih akcionara na Banjaluku broj 04-21655/2017 od 14.12.2017.g. i obavezao tuženu stranu da tužiocu naknadi troškove postupka.

Ova prvostepena odluka dokazuje nezakonitost postupka ,,Toplane’’ vezano za saziv i održavanje skupštine kao i objavljivanje odluka sa iste, na šta su mali akcionari ukazivali od početka - da imaju pravo da budu propisno obaviješteni, da  prisustvuju skupštinama, da glasaju, da podnose pravne lijekove u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te da osporavaju odluke pred sudom, a što im nije bilo  omogućeno.

Tuženi je izvršio promjene u Registru privrednih subjekata Okružnog privrednog suda Banjaluka na osnovu  predmetne odluke  i Grad Banjaluka je postao jedini akcionar  ,,Toplane’’ a.d. nakon čega su vršene razne pravne radnje, a sad je objavljena odluka suda da je ta odluka poništena i da tužena strana nije provela zakonitu proceduru saziva skupštine. 

Većinski vlasnik ima pravo da postane jedini vlasnik ako ispunjava određene uslove i provede zakonitu proceduru samog postupka prenosa akcija manjinskih akcionara.

Konkretno u ovom predmetu osporavana je procedura i utvrđeno je da je nezakonita jer mali akcionari imaju prava da ,,pravno’’ izraze svoje nezadovoljstvo u svim oblicima kako im je zakon dao mogućnost, dakle da traže zaštitu bez obzira na krajnji ishod o kojem ipak treba da odluči sud.

“Naravno treba imati u vidu kod ove odluke da je riječ o prvostepenoj odluci, tužena strana sad ima pravo na žalbu pa ćemo vidjeti dalji ishod u ovoj pravnoj stvari pa je rano govoriti o posljedicama ove odluke’’ “ kaže za portal BUKA Tanje Dukić-Čičić iz zajedničke advokatske kancelarije ,,Dukić’’, a koja u predmetu zastupa male akcionare.

Advokat banjalučke Toplane Aleksandar Tomašević izjavio je za BUKU kako bi bilo neprofesionalno komentarisati prvostepenu presudu.  

Istovremeno, paralelno sa ovim se vode postupci u vezi sa poništavanjem odluka Skupštine ,,Toplane’’ od 29.1.2018.g. kojim je ,,između ostalog, data saglasnost za potpisivanje  Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privrednim društvom ,,EKO Toplane’’d.o.o. Banjaluka. Sve rasprave su okončane.
 
(Buka)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Savjetnik

25.09.2019 13:49

Bravo Radojičiću. Sad okupi te tvoje polupismene pravne savjetnike, pa neka ti objasne kakve ce biti posljedice ove odluke ako bude potvrđena. Da te podsjetim, još uvijek nisi zvanični kandidat SNSDa za gradonačelnika Banjaluke.

ODGOVORITE
Name

A tek

25.09.2019 18:32

A tek grad kulture,sa Radojičićem koji nije podržao svoje građane ni u jednom njihovom zahtjevu,pa ni do borbe za istinu i pravdu u vezi ubistva Davida,on je sramota.Lažni Crnogorac i još lažniji banjalučanin

Name

Naivan

25.09.2019 20:14

A ko ce meni sada vratiti pare sto sam placao ovoj novoj e-toplani?

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

26.09.2019 08:55

Neopisiv kriminal u ovoj nazovi Toplani...em ne isporučuju zadovoljavajuću količinu toplotne energije, a cijenom ubiše i ono malo stanovništva koji ostaju u ovom gradu... nikakva žalba ovdje ne vrijede....samo radikalna izmjena svega što je vezano za ove gradske lopove!

ODGOVORITE