Несторовићев нови роман "Јабланови Снене Звијезде"

Искрена приповијест са нескривеним романтичарским призвуком "Јабланови Снене Звијезде" аутора Тихомира Несторовића, угледала је свјетлост дана. Иза шестог Несторовићевог романа је стала издавачка кућа "Прометеј" из Новог Сада.

Република Српска 25.09.2019 | 11:10
Несторовићев нови роман "Јабланови Снене Звијезде"
"Брдарев бријег чудно је узвишење у сред простране низије и мјесто је настајања невјероватних прича у великом временском периоду, од митске Додоле, па све до савремене сликарке Сенке Бјелајац Делшамбр, која на својим дјелима, као посебан, скоро мистичан амблем, исцртава силуету јаблана.

Тај јаблан из замагљених сјећања Сенку невидљивим знацима повезује са њеном туробном прошлошћу коју она никад није могла да разјасни, али је снажно подсјећа да јој се нешто опако догодило у раном дјетињству.

Та дубока туга коју то сазнање ствара, није у Сенки Бјелајац угасила жељу да сазна ко је, чија је, одакле је, ко је била дјевојка Сенка чије она име носии шта јој се то заиста трагично догодило када је тек проходала.

То је не спутава, не зауставља је, већ јој даје невјероватну стваралачку снагу, али и жељу да својим сликарским дјелима изрази почаст свом младалачком непреболу из гимназијских дана, младићу Невену са успутног Брдаревог бријега, називајући га Невен Цвијеће, а он њу Снена Звијезда", пише Несторовић у свом новом дјелу.



Кад писац чита и разумије знаке поднебља

"Несторовићев роман `Јабланови Снене Звијезде`, који има мирис љубави и душевности племенитих жена, примјер је како писац разумије знаке свога понебља, али и да завичајне приче, сачуване у предањима и легендама, оживљава ида их читаоцу на радост", рекао је пјесник, есејиста, прозни писац, антологичар и преводилац Миљурко Вукадиновић о роману "Јабланови Снене Звијезде".

О аутору

Тихомир Нестпровић (1949) пише романе, приповјетке и репортаже. Живи и ствара у семберском селу Бродац код Бијељине. Објављује у бројним дневним листовима, књижевним часописима и публикацијама...

Романи: Миона Брочанска, Двије додоле, Јана, Теодор, Илинчићи, Јабланови Снене Звијезде

За четрдесет пет година новинарског стваралаштва у Радио Зворнику, Радио Сарајеву, Новинској агенцији СРНА и БН Телевизији, у којој је сада један од уредника, Несторовић је објавио више од три хиљаде новинских, радијских и телевизијских репортажа.

Добитник је Златне значке Културно просвјетне заједнице Србије.



Његов роман "Илинчићи" добио је награду Јанко Веселиновић Удружења књижевника Србије и Општине Богатић као најбољи историјски роман написан на српском језику у 2016. години.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар