Nestorovićev novi roman "Jablanovi Snene Zvijezde"

Iskrena pripovijest sa neskrivenim romantičarskim prizvukom "Jablanovi Snene Zvijezde" autora Tihomira Nestorovića, ugledala je svjetlost dana. Iza šestog Nestorovićevog romana je stala izdavačka kuća "Prometej" iz Novog Sada.

Republika Srpska 25.09.2019 | 11:10
Nestorovićev novi roman "Jablanovi Snene Zvijezde"
"Brdarev brijeg čudno je uzvišenje u sred prostrane nizije i mjesto je nastajanja nevjerovatnih priča u velikom vremenskom periodu, od mitske Dodole, pa sve do savremene slikarke Senke Bjelajac Delšambr, koja na svojim djelima, kao poseban, skoro mističan amblem, iscrtava siluetu jablana.

Taj jablan iz zamagljenih sjećanja Senku nevidljivim znacima povezuje sa njenom turobnom prošlošću koju ona nikad nije mogla da razjasni, ali je snažno podsjeća da joj se nešto opako dogodilo u ranom djetinjstvu.

Ta duboka tuga koju to saznanje stvara, nije u Senki Bjelajac ugasila želju da sazna ko je, čija je, odakle je, ko je bila djevojka Senka čije ona ime nosii šta joj se to zaista tragično dogodilo kada je tek prohodala.

To je ne sputava, ne zaustavlja je, već joj daje nevjerovatnu stvaralačku snagu, ali i želju da svojim slikarskim djelima izrazi počast svom mladalačkom neprebolu iz gimnazijskih dana, mladiću Nevenu sa usputnog Brdarevog brijega, nazivajući ga Neven Cvijeće, a on nju Snena Zvijezda", piše Nestorović u svom novom djelu.Kad pisac čita i razumije znake podneblja

"Nestorovićev roman `Jablanovi Snene Zvijezde`, koji ima miris ljubavi i duševnosti plemenitih žena, primjer je kako pisac razumije znake svoga poneblja, ali i da zavičajne priče, sačuvane u predanjima i legendama, oživljava ida ih čitaocu na radost", rekao je pjesnik, esejista, prozni pisac, antologičar i prevodilac Miljurko Vukadinović o romanu "Jablanovi Snene Zvijezde".

O autoru

Tihomir Nestprović (1949) piše romane, pripovjetke i reportaže. Živi i stvara u semberskom selu Brodac kod Bijeljine. Objavljuje u brojnim dnevnim listovima, književnim časopisima i publikacijama...

Romani: Miona Bročanska, Dvije dodole, Jana, Teodor, Ilinčići, Jablanovi Snene Zvijezde

Za četrdeset pet godina novinarskog stvaralaštva u Radio Zvorniku, Radio Sarajevu, Novinskoj agenciji SRNA i BN Televiziji, u kojoj je sada jedan od urednika, Nestorović je objavio više od tri hiljade novinskih, radijskih i televizijskih reportaža.

Dobitnik je Zlatne značke Kulturno prosvjetne zajednice Srbije.Njegov roman "Ilinčići" dobio je nagradu Janko Veselinović Udruženja književnika Srbije i Opštine Bogatić kao najbolji istorijski roman napisan na srpskom jeziku u 2016. godini.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar