Треће Уефино такмичење добило име...!

Европска конференцијска лига! Не звучи баш бајно. . .  Европска кућа фудбала потврдила назив трећег клупског такмичења, које ће у великој мери копирати актуелну Лигу Европе.

Фудбал 25.09.2019 | 20:38
Треће Уефино такмичење добило име...!
У Љубљани је одржан састанак Извршног одбора Европске куће фудбала на којем је донето неколико важних одлука. Између осталог, потврђена су домаћинства за три финала Лиге шампиона, након овосезонског, одређен је град домаћин финала Лиге Европе за сезону 2020/21, односно озваничена реорганизација Лиге нације. 

Такође, као што је најављено још пре неколико месеци, УЕФА је обелоданила како ће се звати треће клупско такмичење које стартује 2021. године. И утисак је, није се баш прославила - УЕФА европска конференцијска лига. Претпоставка је да ћемо тај назив враменом скратити на Конференцијска лига...

О том такмичењу писали смо доста претходнних недеља и месеци, откако је идеја процурела у јавност. 

Наредних дана очекује се да челни људи Европске куће фудбала задужени за развој такмичења објасне још неке детаље везане за нову лигу, попут наградних фондова, бодовања за УЕФА ранг листе, прецизне сатнице... 

Сада је и званично. Треће европско клупско такмичење зваће се УЕФА Европа конференцијска лига, потврђено је у четвртак на састанку извршног комитета тог дела.

На скупу у Љубљани донето је неколико одлука - укључујући и "козметичке" промене у Лиги нација - а потврђен је и назив новог клупског такмичења.

УЕФА није дала много нових информација око Европа конференцијске лиге, осим да ће се играти четвртком у терминима од 18.45 и 21.00. Све остале информације познате су од раније.

Пре четири дана се у јавности први пут појавила информација о називу овог такмичења, а после званичне потврде можемо коначно и да се осврнемо на све што ће ново такмичење донети.

Ово такмичење постаће врло важно за Србију и клубове из Суперлиге, али и из Премијер лиге БиХ.

Разлог за то је једноставан - уколико би се ново такмичење данас покренуло, српски клубови не би имали ниједног представника у Лиги Европе, већ би шампион играо квалификације за Лигу шампиона у истом формату у каквом су данас, док би преостала три суперлигаша наступала у Европа конференцијској лиги.

У њој ће квалификације бити формиране практично онако како су данас у Лиги Европе - три кола квалификација уз четврту, плеј-оф рунду.

Да би Србија од сезоне 2021/22 имала представника и у модификованој Лиги Европе - која ће бројати 32 учесника уместо досадашњих 48 - Црвена звезда и Партизан до краја текуће сезоне морају да обезбеде пласман Србије на листи коефицијената међу 15 најбољих лига на континенту.

За сада је то и даље мало вероватно, јер се Србија тренутно налази на 18. позицији.

Подсећамо, Европа конференцијска лига ће почети од сезоне 2021/2022 и у групној фази учествоваће 32 тима. УЕФА сматра да ће тиме "ојачати" саму Лигу Европе и донети јој на значају, док промена у Лиги шампиона, за сада, неће бити.

То значи да ће током јесени 2021. године - групну фазу европских такмичења играти чак 96 тимова.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар