Treće Uefino takmičenje dobilo ime...!

Evropska konferencijska liga! Ne zvuči baš bajno. . .  Evropska kuća fudbala potvrdila naziv trećeg klupskog takmičenja, koje će u velikoj meri kopirati aktuelnu Ligu Evrope.

Fudbal 25.09.2019 | 20:38
Treće Uefino takmičenje dobilo ime...!
U Ljubljani je održan sastanak Izvršnog odbora Evropske kuće fudbala na kojem je doneto nekoliko važnih odluka. Između ostalog, potvrđena su domaćinstva za tri finala Lige šampiona, nakon ovosezonskog, određen je grad domaćin finala Lige Evrope za sezonu 2020/21, odnosno ozvaničena reorganizacija Lige nacije. 

Takođe, kao što je najavljeno još pre nekoliko meseci, UEFA je obelodanila kako će se zvati treće klupsko takmičenje koje startuje 2021. godine. I utisak je, nije se baš proslavila - UEFA evropska konferencijska liga. Pretpostavka je da ćemo taj naziv vramenom skratiti na Konferencijska liga...

O tom takmičenju pisali smo dosta prethodnnih nedelja i meseci, otkako je ideja procurela u javnost. 

Narednih dana očekuje se da čelni ljudi Evropske kuće fudbala zaduženi za razvoj takmičenja objasne još neke detalje vezane za novu ligu, poput nagradnih fondova, bodovanja za UEFA rang liste, precizne satnice... 

Sada je i zvanično. Treće evropsko klupsko takmičenje zvaće se UEFA Evropa konferencijska liga, potvrđeno je u četvrtak na sastanku izvršnog komiteta tog dela.

Na skupu u Ljubljani doneto je nekoliko odluka - uključujući i "kozmetičke" promene u Ligi nacija - a potvrđen je i naziv novog klupskog takmičenja.

UEFA nije dala mnogo novih informacija oko Evropa konferencijske lige, osim da će se igrati četvrtkom u terminima od 18.45 i 21.00. Sve ostale informacije poznate su od ranije.

Pre četiri dana se u javnosti prvi put pojavila informacija o nazivu ovog takmičenja, a posle zvanične potvrde možemo konačno i da se osvrnemo na sve što će novo takmičenje doneti.

Ovo takmičenje postaće vrlo važno za Srbiju i klubove iz Superlige, ali i iz Premijer lige BiH.

Razlog za to je jednostavan - ukoliko bi se novo takmičenje danas pokrenulo, srpski klubovi ne bi imali nijednog predstavnika u Ligi Evrope, već bi šampion igrao kvalifikacije za Ligu šampiona u istom formatu u kakvom su danas, dok bi preostala tri superligaša nastupala u Evropa konferencijskoj ligi.

U njoj će kvalifikacije biti formirane praktično onako kako su danas u Ligi Evrope - tri kola kvalifikacija uz četvrtu, plej-of rundu.

Da bi Srbija od sezone 2021/22 imala predstavnika i u modifikovanoj Ligi Evrope - koja će brojati 32 učesnika umesto dosadašnjih 48 - Crvena zvezda i Partizan do kraja tekuće sezone moraju da obezbede plasman Srbije na listi koeficijenata među 15 najboljih liga na kontinentu.

Za sada je to i dalje malo verovatno, jer se Srbija trenutno nalazi na 18. poziciji.

Podsećamo, Evropa konferencijska liga će početi od sezone 2021/2022 i u grupnoj fazi učestvovaće 32 tima. UEFA smatra da će time "ojačati" samu Ligu Evrope i doneti joj na značaju, dok promena u Ligi šampiona, za sada, neće biti.

To znači da će tokom jeseni 2021. godine - grupnu fazu evropskih takmičenja igrati čak 96 timova.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar