КИВАНО јужно воће узгајају и у Семберији

Кивано, егзотично воће, које се узгаја у Јужној Африци и на Новом Зеланду, показао је то Жарко Павловић, машински инжењер из Попова, може се узгајати и у Семберији. Кивано је поријеклом из Зимбабвеа, зову га и афрички краставац или афричка рогата диња. У питању је поврће воћног окуса, из породице краставца. Кад је зелен, кивано се може конзумирати у салати, као краставац.

Република Српска 24.09.2019 | 21:04
КИВАНО јужно воће узгајају и у Семберији
-  Када сазрије, кивано је здраво, витаминима и минералима богато воће. Има укус диње. С пуним правом га сврставају и у поврће и у воће. Изузетно је љековит, освјежава и помаже организму да се снабдије неопходним витаминима. Почео сам га узгајати прије осам година, а осим кивана узгајам и чичоку, врсту слатког кромпира, мускатне тикве и бундеве.



Засадио сам и паоловнију. Што се тиче кивана, најбоље је земљиште прихртањивати стајњаком. Никаква друга третирања нису неопходна. У овој сезони успио сам са стотину кућица произвести између 500 и хиљаду комада кивана. Кренула је и продаја, по 1,5 КМ по комаду. Послао сам кивано и у Бањалуку, да људи виде и увјере се да је кивано права „витаминска бомба“. Циједим га И у сок, тако да од три кивана добијем око литар укусног освјежавајућег сока”.



Жарко каже да су и мускатне бундеве, када се конзумирају печене, слађе од шећера и могу замијенити колаче. Што се тиче кивана, одговара му клима са пуно сунчаних дана. Све биљке захтијевају наводњавање, људску пажњу и бригу. Да се биљке понекад понашају као људска бића и да граде диван склад и хармонију у природу, научници су одавно открили и потврдили.

(ДешавањауБијељини)

Коментари / 0

Оставите коментар