KIVANO južno voće uzgajaju i u Semberiji

Kivano, egzotično voće, koje se uzgaja u Južnoj Africi i na Novom Zelandu, pokazao je to Žarko Pavlović, mašinski inženjer iz Popova, može se uzgajati i u Semberiji. Kivano je porijeklom iz Zimbabvea, zovu ga i afrički krastavac ili afrička rogata dinja. U pitanju je povrće voćnog okusa, iz porodice krastavca. Kad je zelen, kivano se može konzumirati u salati, kao krastavac.

Republika Srpska 24.09.2019 | 21:04
KIVANO južno voće uzgajaju i u Semberiji
-  Kada sazrije, kivano je zdravo, vitaminima i mineralima bogato voće. Ima ukus dinje. S punim pravom ga svrstavaju i u povrće i u voće. Izuzetno je ljekovit, osvježava i pomaže organizmu da se snabdije neophodnim vitaminima. Počeo sam ga uzgajati prije osam godina, a osim kivana uzgajam i čičoku, vrstu slatkog krompira, muskatne tikve i bundeve.



Zasadio sam i paolovniju. Što se tiče kivana, najbolje je zemljište prihrtanjivati stajnjakom. Nikakva druga tretiranja nisu neophodna. U ovoj sezoni uspio sam sa stotinu kućica proizvesti između 500 i hiljadu komada kivana. Krenula je i prodaja, po 1,5 KM po komadu. Poslao sam kivano i u Banjaluku, da ljudi vide i uvjere se da je kivano prava „vitaminska bomba“. Cijedim ga I u sok, tako da od tri kivana dobijem oko litar ukusnog osvježavajućeg soka”.



Žarko kaže da su i muskatne bundeve, kada se konzumiraju pečene, slađe od šećera i mogu zamijeniti kolače. Što se tiče kivana, odgovara mu klima sa puno sunčanih dana. Sve biljke zahtijevaju navodnjavanje, ljudsku pažnju i brigu. Da se biljke ponekad ponašaju kao ljudska bića i da grade divan sklad i harmoniju u prirodu, naučnici su odavno otkrili i potvrdili.

(DešavanjauBijeljini)

Komentari / 0

Ostavite komentar