Кад су полиција, војска и болнице на услузи?!

Да је Емир Спахић, бивиши капитен фудбалске репрезентације БиХ, повријеђен у саобраћајној незгоди, објавили су медији широм региона.

Република Српска 24.09.2019 | 10:55
Кад су полиција, војска и болнице на услузи?!
Оно што је остало непознато је да су, у овом случају, институције система, од полиције до здравства, гледале на другу страну, а закон примењивале веома флексибилно.

На увиђај са закашњењем

Нешто после поноћи 30. августа полицијској станици у Гацку је пријављена саобраћајна незгода. У саопштењу које је сутрадан достављено медијима је стајало да су полицијски службеници извршили увиђај у коме је констатовано да је у рејону села Столац у општини Гацко дошло до превртања возила марке Јееп Wранглер и да је сувозач задобио телесне повреде. Возач М. Х. је осумњичен да је починио кривично дјело “Изазивање опште опасности”, а сувозач је хоспитализован.

Случај би вјероватно прошао попут многих других да се убрзо није сазнало да је повријеђени Емир Спахић, бивши капитен фудбалске репрезентације БиХ. Тог и наредних дана новинарске екипе су опсиједале Спахићево родно село Кулу и болнице у којима је смјештан.

Оно што није стајало у саопштењу ПУ Требиње је вриеме када је извршен увиђај и околности под којима је дошло до незгоде.

Иако се незгода десила прије поноћи, при повољним временским условима, увиђај је рађен тек сутрадан. Притом, мјесто незгоде није било означено нити обезбјеђено. Полицијски службеници са којима смо незванично разговарали су рекли да су тиме прекршене законске одредбе које јасно дефинишу начин и правила под којима се врши увиђај. Са тим се слаже и бивши полицијски инспектор Борислав Радовановић.

“Какав увиђај има смисла радити на измењеном и необезбеђеном месту? Увиђај је хитна истражна радња која се предузима када је за разјашњавање неке важне чињенице неопходно опажање на лицу мјеста. Чим се лице мјеста измјени у битној мјери, а до тога у саобраћају долази увијек када се радња одлаже и када мјесто није обезбјеђено, нема смисла радити увиђај. Или се ради одмах и на мјесту обезбјеђеном од промјена, или се уопште не ради. Накнадно се могу изводити само сумњиве радње”, закључује Радовановић.

Питање времена вршења увиђаја поставили смо и ПУ Требње, али смо у штуром одговору упућени на поменуто саопштење медијима у којем се не прецизира вријеме изласка на терен.

Није нам одговрено ни да ли је у возилу пронађено оружје, као ни шта се, на основу увиђаја, може рећи о несрећи.

Омерта на дјелу

“Ту ноћ су, као и много ноћи прије тога, џипом јурили дивљу свињу по пољу. Спахић је стајао на вратима и покушао да пуца из возила. Онда су, пошто је био мрак, упали у неки канал, он је испао, а џип се на њега преврнуо. Детаљи се, наравно, прикривају. Све је заташкано”, тврде наши извори и додају да иако су се жалили ловочуварима, али и полицајцима, “нико ништа неће да предузме док им се не упути званична примједба.

А како то да урадимо и да навучемо његов бијес на себе. Уосталом, полиција га штити. Џип који је преврнут те ноћи је у власништву инспектора ПС Гацко, а Спахић је пријатељ са обојицама Лакета - бившим и садашњим начелником ПУ Требиње. Кад су стали на његову страну, а казнили полицајце који су га ухватили у криволову, чему ми можемо да се надамо”, питају се наши саговорници.

Ове наводе негира бивши командир ПС Гацко, инспектор Саша Глушац који је и актуелни предсједник Удружења ловаца и риболоваца “Врањача”. У кратком разговору је замјерио што пишемо о томе само зато што је актер јавна личност и рекао да Спахић није био у криволову као и да против њега не постоји ни једна званична пријава.

“Немам сазнања да је био у криволову. Мислим да то није тачно. Што се тиче саме незгоде, ништа званично не желим да кажем. А џип јесте на мене регистрован, не видим у чему је проблем”, рекао је Глушац.

Са друге стране, наша сазнања су да су се мештани усмено жалили надлежнима, “али нико не смије званично ништа да покрене".

"Они иду у ноћни лов са рефлекторима и то радним даном, што је забрањено. Очито, у овој држави неко може шта год хоће. Оно што он (Спахић прим. аут.) ради је прави дивљи запад. Шта год да мрдне, он пуца”, тврде наши извори.

ВИП болнички третман

Да је и за здравствене установе Спахић био повлашћени пацијент говори чињеница да је за протекле двије године из требињске болнице асистенција Оружаних снага БиХ затражена само једном и то у овом случају. Да ли је Спахић био пацијент у најтежем стању или су се надлежни водили другим критеријумима, од ЈУ Болница Требње још одговоре нисмо добили иако смо питања послали два пута. У телефонском разговору службеница нам је рекла да је вјероватно колегиница прослиједила питања одговорнима.

За разлику од требињске здравствене установе на коју чекамо да се огласи, из одговора Министарства одбране БиХ смо сазнали да су у протекле двије године здравствене установе у држави само два пута затражиле ангажовање хеликоптера Оружаних снага. Једном је то било на захтев КЦУ Сарајево и једном од ЈУ Болница Требиње. У оба случаја је разлог била “хитна медицинска евакуација због ургентног збрињавања пацијента”.

Наши саговорници тврде да овакво понашање институција обесхрабрује свако инсистирање на поштовању закона јер он не важи исто за све. Док се "обичним" пацијентима ускраћују терапије, а систем тренира строгоћу, за друге он функционише савршено.

“Све се зна. Гледамо шта се ради, али смо немоћни кад полиција неће да реагује. Кажу: Знате ли ви ко је Спаха?”, са резигнираношћу закључују саговорници Директ портала.

(Агенције)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Милун

24.09.2019 09:06

Шта је то чудно и у Лопарама командир шаље на увиђаје и након скоро читавог дана и још се врши алкометрисање слетјелог почетника што је смјешно.Да је мртав пијан био, отријезнио би се за тај период.Овакав увиђај нема значај изузев ако је у питању наплата штете од осигурања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

24.09.2019 09:09

Добро је што сте то објавили,умјесто да га казне за злочин,спасавају га све институције,и многи као спахиц љеце своје комплексе над зивотињама по планинама и шумама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

24.09.2019 09:12

Тако је ко има пара има моц и овај систем фунционисе они јогу ста хоце и како хоце за њих нема закона нити правила они све могу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

24.09.2019 09:18

Добро, ма није добро! Направљен је прекршај, настала је повреда и сада је важно да се човјек опорави и врати у нормалан живот....Али, кључно је након тога да се спроведе истрага и утврде све околности, од држања и кориштења оружја, кретања у лов, куд како , зашто и ко је то одобрио....немогу вјеровати да је ова прича настала у неком нормалном стању , капитена фудбалске репрензентације, или сам у криву , јер бахатост и дивљања више немају баш никакву границу... И на крају , ако је смисао заташкавања или "ћутње" да се не прави случај док се не расвјетли..., ако то јесте ,уреду, а ако није , угрожен је закон о Лову, закон о употреби оружја, ваљда је легално тј. пријављено...закон о сигурности имовине и лица и ко зна колико још одредби разних закона....е ти који то крију треба да одговарају! Јер закон и поштовање истих мора бити једнак за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

24.09.2019 09:19

Некад бас помислим да би овим насим политицарима требало дати награду с каквим народом има посла. Ми смо јос у 15 вијеку, ако тај полицајац није имао савјести да одмах изајде на увјдај онда је то дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги БЛ

24.09.2019 09:44

Саши Кошарцу смета све што има било какав предзнак БиХ, али му не смета фотографисање са репрезентативцем исте. Је ли он сад издајник и Бакиров поданик? П.С. Клошарац врати циглу и цријеп које си покрао од СПЦ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гаги

24.09.2019 13:22

не смета ни једном политицару из црвене секте. То је само прица за разне Бондове, Бејхе и слицна створења којима је природа подарила мозак али не и интелигенцију.

Name

Ре Гаги

24.09.2019 13:22

не смета ни једном политицару из црвене секте. То је само прица за разне Бондове, Бејхе и слицна створења којима је природа подарила мозак али не и интелигенцију.

Name

Ре

24.09.2019 09:52

Бивси све бивси да су били цестити неби били бивси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихомир

24.09.2019 10:00

Нико не сути за дзабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кркан

24.09.2019 10:01

Крканска држава и кркански менталитет. Ово нема ни у Тогу или у Чаду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

24.09.2019 10:07

Лакета је мајстор у муљању и прикривању бар до сада био...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

24.09.2019 10:07

Бакир и Додик заједно иду на јањетину, лов, пиће а на ТВ-у псују један на другог, све је то забава за масе... сиротиња ради за богате, забавља се вјештачком мржњом и сукобима... а Власт ужива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

24.09.2019 10:08

Види свадбара Лакетиних.Аферим.А је ли сву родбину позвао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесињац

24.09.2019 10:12

Слика Кошарца са Спахићем је на свадби код Лакета.Који им је заједнички интерес.Вјеројатно одбрана Српске????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.09.2019 10:15

Увидјај се предузима ради утврдјивања битних цињенива на лицу мјеста, али се исти никада, изузев у слуцајевима хитности не предузима нити ради ноцу и по мраку вец се лице мјеста обезбједјује, а започети увидјај се прекида и запоциње ујитру. Из навода аутора текста је видљиво да су ловили под фаровима из цега произилази цињеница да је био мрак у тренутку спорног догадјаја. На околности хитности због нарусавања лица мјеста од стране других учесника у саобрацају, изрецене су небулозе јер се аутор у наредној реценици дискредитовао наводом да се догадјај десио на њиви упадом у неки канал. Сумњам да се по ноци преко те њиве одвија интензиван саобраћај који би могао да уништи или контаминира трагове на лицу мјеста. А прије свега овога, приоритет на лицу мјеста саобрацајне незгоде је прузање помоци унесреценима па тек онда предузимање полицијских мјера и радњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спахиц

24.09.2019 16:09

Ловити по боци са даровима је сигурно дозвољено!? А дивљаци не мозе да контаминира мијесто злочина,или неко ко има интерес да ти намјерно уради!? Већину поменутих у тексту познајем лично, у нормалном друштву би сви робијали

Name

Херцеговац

25.09.2019 11:36

Е нема више да криволовиш.

ОДГОВОРИТЕ