Kad su policija, vojska i bolnice na usluzi?!

Da je Emir Spahić, biviši kapiten fudbalske reprezentacije BiH, povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, objavili su mediji širom regiona.

Republika Srpska 24.09.2019 | 10:55
Kad su policija, vojska i bolnice na usluzi?!
Ono što je ostalo nepoznato je da su, u ovom slučaju, institucije sistema, od policije do zdravstva, gledale na drugu stranu, a zakon primenjivale veoma fleksibilno.

Na uviđaj sa zakašnjenjem

Nešto posle ponoći 30. avgusta policijskoj stanici u Gacku je prijavljena saobraćajna nezgoda. U saopštenju koje je sutradan dostavljeno medijima je stajalo da su policijski službenici izvršili uviđaj u kome je konstatovano da je u rejonu sela Stolac u opštini Gacko došlo do prevrtanja vozila marke Jeep Wrangler i da je suvozač zadobio telesne povrede. Vozač M. H. je osumnjičen da je počinio krivično djelo “Izazivanje opšte opasnosti”, a suvozač je hospitalizovan.

Slučaj bi vjerovatno prošao poput mnogih drugih da se ubrzo nije saznalo da je povrijeđeni Emir Spahić, bivši kapiten fudbalske reprezentacije BiH. Tog i narednih dana novinarske ekipe su opsijedale Spahićevo rodno selo Kulu i bolnice u kojima je smještan.

Ono što nije stajalo u saopštenju PU Trebinje je vrieme kada je izvršen uviđaj i okolnosti pod kojima je došlo do nezgode.

Iako se nezgoda desila prije ponoći, pri povoljnim vremenskim uslovima, uviđaj je rađen tek sutradan. Pritom, mjesto nezgode nije bilo označeno niti obezbjeđeno. Policijski službenici sa kojima smo nezvanično razgovarali su rekli da su time prekršene zakonske odredbe koje jasno definišu način i pravila pod kojima se vrši uviđaj. Sa tim se slaže i bivši policijski inspektor Borislav Radovanović.

“Kakav uviđaj ima smisla raditi na izmenjenom i neobezbeđenom mestu? Uviđaj je hitna istražna radnja koja se preduzima kada je za razjašnjavanje neke važne činjenice neophodno opažanje na licu mjesta. Čim se lice mjesta izmjeni u bitnoj mjeri, a do toga u saobraćaju dolazi uvijek kada se radnja odlaže i kada mjesto nije obezbjeđeno, nema smisla raditi uviđaj. Ili se radi odmah i na mjestu obezbjeđenom od promjena, ili se uopšte ne radi. Naknadno se mogu izvoditi samo sumnjive radnje”, zaključuje Radovanović.

Pitanje vremena vršenja uviđaja postavili smo i PU Trebnje, ali smo u šturom odgovoru upućeni na pomenuto saopštenje medijima u kojem se ne precizira vrijeme izlaska na teren.

Nije nam odgovreno ni da li je u vozilu pronađeno oružje, kao ni šta se, na osnovu uviđaja, može reći o nesreći.

Omerta na djelu

“Tu noć su, kao i mnogo noći prije toga, džipom jurili divlju svinju po polju. Spahić je stajao na vratima i pokušao da puca iz vozila. Onda su, pošto je bio mrak, upali u neki kanal, on je ispao, a džip se na njega prevrnuo. Detalji se, naravno, prikrivaju. Sve je zataškano”, tvrde naši izvori i dodaju da iako su se žalili lovočuvarima, ali i policajcima, “niko ništa neće da preduzme dok im se ne uputi zvanična primjedba.

A kako to da uradimo i da navučemo njegov bijes na sebe. Uostalom, policija ga štiti. Džip koji je prevrnut te noći je u vlasništvu inspektora PS Gacko, a Spahić je prijatelj sa obojicama Laketa - bivšim i sadašnjim načelnikom PU Trebinje. Kad su stali na njegovu stranu, a kaznili policajce koji su ga uhvatili u krivolovu, čemu mi možemo da se nadamo”, pitaju se naši sagovornici.

Ove navode negira bivši komandir PS Gacko, inspektor Saša Glušac koji je i aktuelni predsjednik Udruženja lovaca i ribolovaca “Vranjača”. U kratkom razgovoru je zamjerio što pišemo o tome samo zato što je akter javna ličnost i rekao da Spahić nije bio u krivolovu kao i da protiv njega ne postoji ni jedna zvanična prijava.

“Nemam saznanja da je bio u krivolovu. Mislim da to nije tačno. Što se tiče same nezgode, ništa zvanično ne želim da kažem. A džip jeste na mene registrovan, ne vidim u čemu je problem”, rekao je Glušac.

Sa druge strane, naša saznanja su da su se meštani usmeno žalili nadležnima, “ali niko ne smije zvanično ništa da pokrene".

"Oni idu u noćni lov sa reflektorima i to radnim danom, što je zabranjeno. Očito, u ovoj državi neko može šta god hoće. Ono što on (Spahić prim. aut.) radi je pravi divlji zapad. Šta god da mrdne, on puca”, tvrde naši izvori.

VIP bolnički tretman

Da je i za zdravstvene ustanove Spahić bio povlašćeni pacijent govori činjenica da je za protekle dvije godine iz trebinjske bolnice asistencija Oružanih snaga BiH zatražena samo jednom i to u ovom slučaju. Da li je Spahić bio pacijent u najtežem stanju ili su se nadležni vodili drugim kriterijumima, od JU Bolnica Trebnje još odgovore nismo dobili iako smo pitanja poslali dva puta. U telefonskom razgovoru službenica nam je rekla da je vjerovatno koleginica proslijedila pitanja odgovornima.

Za razliku od trebinjske zdravstvene ustanove na koju čekamo da se oglasi, iz odgovora Ministarstva odbrane BiH smo saznali da su u protekle dvije godine zdravstvene ustanove u državi samo dva puta zatražile angažovanje helikoptera Oružanih snaga. Jednom je to bilo na zahtev KCU Sarajevo i jednom od JU Bolnica Trebinje. U oba slučaja je razlog bila “hitna medicinska evakuacija zbog urgentnog zbrinjavanja pacijenta”.

Naši sagovornici tvrde da ovakvo ponašanje institucija obeshrabruje svako insistiranje na poštovanju zakona jer on ne važi isto za sve. Dok se "običnim" pacijentima uskraćuju terapije, a sistem trenira strogoću, za druge on funkcioniše savršeno.

“Sve se zna. Gledamo šta se radi, ali smo nemoćni kad policija neće da reaguje. Kažu: Znate li vi ko je Spaha?”, sa rezigniranošću zaključuju sagovornici Direkt portala.

(Agencije)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Milun

24.09.2019 09:06

Šta je to čudno i u Loparama komandir šalje na uviđaje i nakon skoro čitavog dana i još se vrši alkometrisanje sletjelog početnika što je smješno.Da je mrtav pijan bio, otrijeznio bi se za taj period.Ovakav uviđaj nema značaj izuzev ako je u pitanju naplata štete od osiguranja.

ODGOVORITE
Name

J

24.09.2019 09:09

Dobro je što ste to objavili,umjesto da ga kazne za zločin,spasavaju ga sve institucije,i mnogi kao spahic ljece svoje komplekse nad zivotinjama po planinama i šumama.

ODGOVORITE
Name

Damir

24.09.2019 09:12

Tako je ko ima para ima moc i ovaj sistem funcionise oni jogu sta hoce i kako hoce za njih nema zakona niti pravila oni sve mogu

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

24.09.2019 09:18

Dobro, ma nije dobro! Napravljen je prekršaj, nastala je povreda i sada je važno da se čovjek oporavi i vrati u normalan život....Ali, ključno je nakon toga da se sprovede istraga i utvrde sve okolnosti, od držanja i korištenja oružja, kretanja u lov, kud kako , zašto i ko je to odobrio....nemogu vjerovati da je ova priča nastala u nekom normalnom stanju , kapitena fudbalske reprenzentacije, ili sam u krivu , jer bahatost i divljanja više nemaju baš nikakvu granicu... I na kraju , ako je smisao zataškavanja ili "ćutnje" da se ne pravi slučaj dok se ne rasvjetli..., ako to jeste ,uredu, a ako nije , ugrožen je zakon o Lovu, zakon o upotrebi oružja, valjda je legalno tj. prijavljeno...zakon o sigurnosti imovine i lica i ko zna koliko još odredbi raznih zakona....e ti koji to kriju treba da odgovaraju! Jer zakon i poštovanje istih mora biti jednak za sve!

ODGOVORITE
Name

zoran

24.09.2019 09:19

Nekad bas pomislim da bi ovim nasim politicarima trebalo dati nagradu s kakvim narodom ima posla. Mi smo jos u 15 vijeku, ako taj policajac nije imao savjesti da odmah izajde na uvjdaj onda je to dno dna

ODGOVORITE
Name

Gagi BL

24.09.2019 09:44

Saši Košarcu smeta sve što ima bilo kakav predznak BiH, ali mu ne smeta fotografisanje sa reprezentativcem iste. Je li on sad izdajnik i Bakirov podanik? P.S. Klošarac vrati ciglu i crijep koje si pokrao od SPC!

ODGOVORITE
Name

Re Gagi

24.09.2019 13:22

ne smeta ni jednom politicaru iz crvene sekte. To je samo prica za razne Bondove, Bejhe i slicna stvorenja kojima je priroda podarila mozak ali ne i inteligenciju.

Name

Re Gagi

24.09.2019 13:22

ne smeta ni jednom politicaru iz crvene sekte. To je samo prica za razne Bondove, Bejhe i slicna stvorenja kojima je priroda podarila mozak ali ne i inteligenciju.

Name

Re

24.09.2019 09:52

Bivsi sve bivsi da su bili cestiti nebi bili bivsi

ODGOVORITE
Name

Tihomir

24.09.2019 10:00

Niko ne suti za dzabe.

ODGOVORITE
Name

Krkan

24.09.2019 10:01

Krkanska država i krkanski mentalitet. Ovo nema ni u Togu ili u Čadu..

ODGOVORITE
Name

Ozna

24.09.2019 10:07

Laketa je majstor u muljanju i prikrivanju bar do sada bio...

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

24.09.2019 10:07

Bakir i Dodik zajedno idu na janjetinu, lov, piće a na TV-u psuju jedan na drugog, sve je to zabava za mase... sirotinja radi za bogate, zabavlja se vještačkom mržnjom i sukobima... a Vlast uživa.

ODGOVORITE
Name

kum

24.09.2019 10:08

Vidi svadbara Laketinih.Aferim.A je li svu rodbinu pozvao.

ODGOVORITE
Name

Nevesinjac

24.09.2019 10:12

Slika Košarca sa Spahićem je na svadbi kod Laketa.Koji im je zajednički interes.Vjerojatno odbrana Srpske????

ODGOVORITE
Name

Ja

24.09.2019 10:15

Uvidjaj se preduzima radi utvrdjivanja bitnih cinjeniva na licu mjesta, ali se isti nikada, izuzev u slucajevima hitnosti ne preduzima niti radi nocu i po mraku vec se lice mjesta obezbjedjuje, a započeti uvidjaj se prekida i zapocinje ujitru. Iz navoda autora teksta je vidljivo da su lovili pod farovima iz cega proizilazi cinjenica da je bio mrak u trenutku spornog dogadjaja. Na okolnosti hitnosti zbog narusavanja lica mjesta od strane drugih učesnika u saobracaju, izrecene su nebuloze jer se autor u narednoj recenici diskreditovao navodom da se dogadjaj desio na njivi upadom u neki kanal. Sumnjam da se po noci preko te njive odvija intenzivan saobraćaj koji bi mogao da uništi ili kontaminira tragove na licu mjesta. A prije svega ovoga, prioritet na licu mjesta saobracajne nezgode je pruzanje pomoci unesrecenima pa tek onda preduzimanje policijskih mjera i radnji.

ODGOVORITE
Name

Spahic

24.09.2019 16:09

Loviti po boci sa darovima je sigurno dozvoljeno!? A divljaci ne moze da kontaminira mijesto zločina,ili neko ko ima interes da ti namjerno uradi!? Većinu pomenutih u tekstu poznajem lično, u normalnom društvu bi svi robijali

Name

Hercegovac

25.09.2019 11:36

E nema više da krivoloviš.

ODGOVORITE