Руси опет петљали са допингом!

Следе им нове, још жешће санкције! Овај пут нису манипулисали узорцима, већ подацима, Зборнаји прети избацивање из квалификација за Мундијал 2022. године.

Остали спортови 24.09.2019 | 22:15
Руси опет петљали са допингом!
Бура око систематског допинговања руских спортиста, пре свих атлетичара која је потресла свет пре неколико година није се још у потпуности смирила, а ево нове!

Овај пут није у птању манипулација са узорцима спортиста, зашта је прошли пут "пала" тамошња национална лабораторија за допинг, већ манипулација подацима.

Наиме, Светска антидопинг агенција је затражила од колега из Москве, у процесу повратака поверења у руске спортске системе, податке о свим спортистима у периоду од 2011. до 2015, што су и добили, али су врло брзо схватили да нешто није у реду и да је неко очигледно прекрајао податке.

"Формирали смо Радну групу од стручњака из Светске антидопинг агенције и атлетике. Постоје оправдање сумње да се манипулисало подацима. Истрага је у току и инфирмације ће бити представљене јавности у новембру.", казао је Руне Андерсен из WАДА-е и навео јоп један фрапантан податак, "Појавиле су се и јасне индиције и докази да многи спортисти и федерације и даље сарађују са тренрима који су добили забрану, а то додатно оптерећује цео проблем."

А дотле руски спортисти, посебно атлетичари, могу само да сањају да се такмиче на великим, међународним такмичењима, тако да су многи већ добили забрану за предстојеће СП у Дохи (27. септембра - 6. октобар) где ће "родину" представљти само они доказзно "чисти" и то под заставом ИААФ, Међународне атлестке федерација, као и до сада. Заслужено наравно, јер је очигледно да у највећој земљи света спортом владају мрачне фигуре спремне на све, па и на угрожавање живота спотиста ради некаквог "вишег циља". Јер, допинг је у крајњем случају, када се забораве "спортски" резултати/преваре, заправо хемијски експерименти над младим, често потпуно незаштићеним и необавештеним људима који немају другог избора.

Размере онога што су "одговорни" у руском спорту зарад пусте жеље да буду најбољи на свету и тако привукли много државних и спонзорских пара су мало је рећи катастрофалне. У коликом су проблему говори и податак да се заправо мало шта променило од прошлог сканадала и да углавном исти људи дају исте изјаве за медије. "Умиријуће", у старом совјетском стилу.

Међутим, ново је време и нови свет те такве ствари не могу остати сакривене од очију јавности, што очигледно тамо многи нису свесвни, већ живе у главама у времену када су Правда и КГБ свима кројили судбину и калпак. Најгоре је што највећу цену плаћају они који су најмање криви, сами спортисти, јер, ако се докаже да су подаци мењани, следе нове, веома оштре санкције. Већ се, између осталог отворено прича да ће Зборнаји бити забрањено учешће на СП у фудбалу 2022.

Русија је, у сваком случају добила три седмице да објасни шта се десило и да открије евентуалне кривце, јер очигледно да ништа нису научили из прошлог пута када су се убили покушавајући да докажу да су сви други криви и да им је намештено. Испоставило се на крају да су лагали и да су узорци крви и урина компромитовни намерно и систематски. Као и очигледно цео тамошњи спорт. Велика, велика срамота за тако велику нацију са таквом спортском историјом и традицијом.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мозда

25.09.2019 08:01

Ма као и остале ствари и ово је политицки мотивисано и запад гадја Русе гдје највисе боли а то је измедју осталог спорт. Руси требају откацити запад сто се тице спорта и основати нови Олимијски комитет и Олимпијске игре новог доба. Није олимпијада цацевина западних земаља. То историјско насљедје цијелог свијета. Требају се Руси окренути истоку и организовати нови олимпијски комитет са Индијом , Кином, Бјелорусијом, блиским истоком који свакако против американаца и свим земљама које зеле да придју новом систему. Једноставно основати паралелан систем јер овако даље неце ици. То сто сам набројао је по броју становника пуно висе од пола планете. Русија има и моц и паре да то направи. А ови нека се пусе!

ОДГОВОРИТЕ