Када ће бити формиран регистар запослених у РС

Успостављање регистра запослених у јавном сектору и здравственом систему Републике Српска зависи од Свјетске банке и других нивоа власти у БиХ. Овако би се угрубо могла пренијети порука министарке за управу и локалну самоуправу РС Лејле Решић на питање народног посланика Јелене Тривић.

Република Српска 24.09.2019 | 07:59
Када ће бити формиран регистар запослених у РС
Тривићева је, иначе, тражила од премијера Радована Вишковића одговоре на питања у којој фази је израда регистра запослених у јавном сектору, укључујући и здравствени систем, те када када је тачно планирано да регистар буде завршен.

Она се позвала и на излагање премијера РС из експозеа пред народним посланицима.

– Успоставићемо регистар запослених у јавном сектору, укључујући и здравствени систем, а циљ је да се истим обухвате сви запослени у Републици Српској који плату примају из јавних средстава, ради стварања јединствене евиденције броја запослених и транспарентнијег коришћења буџетских средстава за лична примања запослених, што ће бити основ за операционализацију стратешких планова за смањење укупне потрошње на плате – рекао је премијер 17. децембра прошле године пред народним посланицима. 

Министарка Лејла Решић је одговорила како је Влада Републике Српске обезбиједила законске претпоставке за израду овог регистра доношењем Закона о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске 2017. године.

– У току су усаглашавања питања у вези с техничким припремама за приступање изради софтверских рјешења са Свјетском банком, која прати пројекат израде поменутог регистра и која је партнер. На реду су активности Свјетске банке, али и осталих нивоа власти који треба да донесу исти закон, да би могли наставити с даљом процедуром како је и планирано реформском агендом – каже Решићева.

Додаје да Влада прати све активности партнера и обавља техничка усаглашавања у међувремену, те да се стварају законски услови да се обухвате и запослени у здравственом систему, јер је крајњи циљ обухватити све кориснике буџетских средстава, што је добар основ за анализе свих радних мјеста која ће бити обухваћена овим регистром и утврђивање јавне потрошње.

– Када Свјетска банка као партнер и остали нивои власти, који су преузели исту обавезу као и Република Српска, која је своје предуслове испунила, заврше активности које су у току, а које су неизоставан дио цијелог процеса, Влада Републике Српске ће спремно наставити даље провођење обавезе доношења регистра запослених код корисника буџетских средстава – поручује Решићева.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЗМиљенкоЕ

24.09.2019 06:24

Регистар постоји, то је списак цланства СНСДа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2019 11:34

Боље направите регистар колико нас ради из Српске у Федерацији. Да се не лупетање са цифрама од 30 000 а оно објективно 20 000

Name

блбл

24.09.2019 06:28

Када це код нас десити овако неста? "У кругу Логистичког центра Аса шпед у Рајловцу код Сарајева данас ће бити додијељено 60 аутомобила за ратне војне инвалиде "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

24.09.2019 07:41

Наши политичари из буџета купују код њих аута, а дио профита иде тим људима.

Name

СЛАВЕ БЦ

24.09.2019 07:39

Никад,као И регистар бораца зашто би обични грађанин знао,мање знамо И мање нас боли глава,а они по обичају раде што им је воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зо

24.09.2019 08:24

је Партијско коалициона позиционо опозициона тајна Дрзавна!!ако ко сазна колико је запослено паразита гласаца на дрзавни будзет то је непријатељ дрзавни!!!!па то се крије као Строго повјерљиво!!комплет породице раде у институцијама увезано плате се примају а не долази се на посао а дизу по 2 и 3 плате плус надокнаде дневнице управни одбори итд итд плус оду у пензију узму отпремнину и врате се на радна мјеста дрзавна и пљацкају ли пљацкају будзет дрзаве !!!и то у 21 вијеку од рата до данас то траје !паразити гласацка масинерија странацка опљацкала дрзаву и народ до коске !!! зло 21 вијека на балкану