Kada će biti formiran registar zaposlenih u RS

Uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru i zdravstvenom sistemu Republike Srpska zavisi od Svjetske banke i drugih nivoa vlasti u BiH. Ovako bi se ugrubo mogla prenijeti poruka ministarke za upravu i lokalnu samoupravu RS Lejle Rešić na pitanje narodnog poslanika Jelene Trivić.

Republika Srpska 24.09.2019 | 07:59
Kada će biti formiran registar zaposlenih u RS
Trivićeva je, inače, tražila od premijera Radovana Viškovića odgovore na pitanja u kojoj fazi je izrada registra zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem, te kada kada je tačno planirano da registar bude završen.

Ona se pozvala i na izlaganje premijera RS iz ekspozea pred narodnim poslanicima.

– Uspostavićemo registar zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstveni sistem, a cilj je da se istim obuhvate svi zaposleni u Republici Srpskoj koji platu primaju iz javnih sredstava, radi stvaranja jedinstvene evidencije broja zaposlenih i transparentnijeg korišćenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, što će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate – rekao je premijer 17. decembra prošle godine pred narodnim poslanicima. 

Ministarka Lejla Rešić je odgovorila kako je Vlada Republike Srpske obezbijedila zakonske pretpostavke za izradu ovog registra donošenjem Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske 2017. godine.

– U toku su usaglašavanja pitanja u vezi s tehničkim pripremama za pristupanje izradi softverskih rješenja sa Svjetskom bankom, koja prati projekat izrade pomenutog registra i koja je partner. Na redu su aktivnosti Svjetske banke, ali i ostalih nivoa vlasti koji treba da donesu isti zakon, da bi mogli nastaviti s daljom procedurom kako je i planirano reformskom agendom – kaže Rešićeva.

Dodaje da Vlada prati sve aktivnosti partnera i obavlja tehnička usaglašavanja u međuvremenu, te da se stvaraju zakonski uslovi da se obuhvate i zaposleni u zdravstvenom sistemu, jer je krajnji cilj obuhvatiti sve korisnike budžetskih sredstava, što je dobar osnov za analize svih radnih mjesta koja će biti obuhvaćena ovim registrom i utvrđivanje javne potrošnje.

– Kada Svjetska banka kao partner i ostali nivoi vlasti, koji su preuzeli istu obavezu kao i Republika Srpska, koja je svoje preduslove ispunila, završe aktivnosti koje su u toku, a koje su neizostavan dio cijelog procesa, Vlada Republike Srpske će spremno nastaviti dalje provođenje obaveze donošenja registra zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava – poručuje Rešićeva.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ZMiljenkoE

24.09.2019 08:24

Registar postoji, to je spisak clanstva SNSDa!

ODGOVORITE
Name

Re

24.09.2019 13:34

Bolje napravite registar koliko nas radi iz Srpske u Federaciji. Da se ne lupetanje sa ciframa od 30 000 a ono objektivno 20 000

Name

blbl

24.09.2019 08:28

Kada ce kod nas desiti ovako nesta? "U krugu Logističkog centra Asa šped u Rajlovcu kod Sarajeva danas će biti dodijeljeno 60 automobila za ratne vojne invalide "

ODGOVORITE
Name

Jaffa

24.09.2019 09:41

Naši političari iz budžeta kupuju kod njih auta, a dio profita ide tim ljudima.

Name

SLAVE BC

24.09.2019 09:39

Nikad,kao I registar boraca zašto bi obični građanin znao,manje znamo I manje nas boli glava,a oni po običaju rade što im je volja.

ODGOVORITE
Name

Zo

24.09.2019 10:24

je Partijsko koaliciona poziciono opoziciona tajna Drzavna!!ako ko sazna koliko je zaposleno parazita glasaca na drzavni budzet to je neprijatelj drzavni!!!!pa to se krije kao Strogo povjerljivo!!komplet porodice rade u institucijama uvezano plate se primaju a ne dolazi se na posao a dizu po 2 i 3 plate plus nadoknade dnevnice upravni odbori itd itd plus odu u penziju uzmu otpremninu i vrate se na radna mjesta drzavna i pljackaju li pljackaju budzet drzave !!!i to u 21 vijeku od rata do danas to traje !paraziti glasacka masinerija stranacka opljackala drzavu i narod do koske !!! zlo 21 vijeka na balkanu