Укинута прва пресуда суда за тероризам у РС

Мацура је првостепеном пресудом осуђен због поруке објављене на Инстаграму у којој је, између осталог, навео да је “идеалан материјал за самоубицу” и “тражи да му неко поклони 150 кг експлозива Ц4 како би дигао у ваздух ‘Зимзоград’”.

Република Српска 23.09.2019 | 22:53
Укинута прва пресуда суда за тероризам у РС
Врховни суд Републике Српске је у образложењу навео да је било потребно процијенити да ли оптужени може остварити оно што наводи у објави, те његове мотиве за само објављивање овакве поруке.

Првостепени суд је цијенио , прије свега, садржај самих порука, те исказе свједока оптужбе Остоје Барашина, Александра Пастира и Милене Мијатовић. Међутим, само из садржаја пријетећих порука не може се са сигурношћу закључити да је оптужени радњу пријетње предузео у циљу озбиљног застрашивања грађана и с циљем озбиљног нарушавања, односно уништавања основних уставних, политичких, економских и друштвених структура Републике Српске.

Исто тако, ни из исказа наведених свједока оптужбе, који су организатори манифестације ‘Зимзогад’ – у којима наводе да, кад су прочитали извјештај порука, осјећали су се угрожено, с тим што је свједок Милена Мијатовић исказала да се она није лично осјетила угроженом, већ да јој није било пријатно прочитати – не произлази неспоран закључак да је оптужени радњу пријетње предузео у наведеном циљу – стоји у одлуци Врховног суда.

Мацурин бранилац Драган Ступар је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) рекао како је задовољан донесеном одлуком, те да треба сачекати исход поновног суђења.

Предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење, гдје ће “суд отклонити недостатке на које је указано овим рјешењем у погледу оцјене изведених доказа на главном претресу, а ако оцијени потребним, извести нове доказе”, наведено је у одлуци Врховног суда.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цорлеоне

23.09.2019 21:11

Какве све мазге код нас раде у правосуђу. То што је неко на јавним интернет мрежама написао некакав пријетећи садржај "да би ово или оно урадио" а да након тога није подузео ништа да то и учини није никакво кривично дјело, већ обичан случај нарушавања ЈРМ. Из самог писања пријетње ако није подузета да се и оствари не произилазе обиљежја последице кривичног дјела. Какви све морони раде у правосуђу. То је за не повјеровати. Ако неко напише " кад би имао атомску бацио би је негдје" - то само по себи не значи да је починио кривично дјело. Суд мора код доношења пресуде да има материјалне доказе. Може ли то лице набавити атомску, гдје и од кога, јели је набавио или покушао набавити. Постоји ли реална опасност да оствари своју пријетњу, итд итд... Код нас "вајне судије" пресуду доносе по принципу рекла-казала. Ко какве крезаве бабе на сијелу. На крају ће се из буџета РС овом оптуженоме морати да исплати новчана штета због вођења овако глупог кривичног поступка. Ето какве судије имамо у правосуђу РС. Својим незнањем и бахатлуком само наносе штету народу и РС. Ништа друго. Част појединцима !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

24.09.2019 04:42

Бас тако Цорлеоне. Полуписмене индивидуе са купљеном дипломом. Питам се има ли судија који је овог осудио имало морала, васпитања, савјести ако нема праву диплому. А овај Мацура ако буде имали имао памети могао би то дебело наплатити од дрзаве. Е друзе ако ико укине РС онда је то то тај криминални и неписмени систем који вец годинама влада

Name

тајкунско робље

23.09.2019 21:19

А опљацкани дрзавни милиони? Спада ли то у надлезност неког суда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зак

23.09.2019 22:05

Јебел ли вам мајку И правосуďје колико пара је тузилац Саса Лаботиц узео да прикрије пријетње које је радио И чинио покојни Др Перо Радио из Мркоњич Граду. ПОСТОЈИ ЛИСТИНГ И ПОРУКЕ СВЕ КОМ ЈЕ СТА СЛАО И ПРИЈЕТИО ЉУДИ НИСУ МОГЛИ ДА СПАВАЈУ ДАНИМА И ГОВНО САСА ЛАБОТИЦ ГА ОСЛОБОДИО.Засто је полициес у опште проводила ис траги ко је дао наредбу ???А касније одбачрна кривичне пријава питању за ВСТС БиХ.

ОДГОВОРИТЕ