Ukinuta prva presuda suda za terorizam u RS

Macura je prvostepenom presudom osuđen zbog poruke objavljene na Instagramu u kojoj je, između ostalog, naveo da je “idealan materijal za samoubicu” i “traži da mu neko pokloni 150 kg eksploziva C4 kako bi digao u vazduh ‘Zimzograd’”.

Republika Srpska 23.09.2019 | 22:53
Ukinuta prva presuda suda za terorizam u RS
Vrhovni sud Republike Srpske je u obrazloženju naveo da je bilo potrebno procijeniti da li optuženi može ostvariti ono što navodi u objavi, te njegove motive za samo objavljivanje ovakve poruke.

Prvostepeni sud je cijenio , prije svega, sadržaj samih poruka, te iskaze svjedoka optužbe Ostoje Barašina, Aleksandra Pastira i Milene Mijatović. Međutim, samo iz sadržaja prijetećih poruka ne može se sa sigurnošću zaključiti da je optuženi radnju prijetnje preduzeo u cilju ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem ozbiljnog narušavanja, odnosno uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske.

Isto tako, ni iz iskaza navedenih svjedoka optužbe, koji su organizatori manifestacije ‘Zimzogad’ – u kojima navode da, kad su pročitali izvještaj poruka, osjećali su se ugroženo, s tim što je svjedok Milena Mijatović iskazala da se ona nije lično osjetila ugroženom, već da joj nije bilo prijatno pročitati – ne proizlazi nesporan zaključak da je optuženi radnju prijetnje preduzeo u navedenom cilju – stoji u odluci Vrhovnog suda.

Macurin branilac Dragan Stupar je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao kako je zadovoljan donesenom odlukom, te da treba sačekati ishod ponovnog suđenja.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, gdje će “sud otkloniti nedostatke na koje je ukazano ovim rješenjem u pogledu ocjene izvedenih dokaza na glavnom pretresu, a ako ocijeni potrebnim, izvesti nove dokaze”, navedeno je u odluci Vrhovnog suda.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Corleone

23.09.2019 23:11

Kakve sve mazge kod nas rade u pravosuđu. To što je neko na javnim internet mrežama napisao nekakav prijeteći sadržaj "da bi ovo ili ono uradio" a da nakon toga nije poduzeo ništa da to i učini nije nikakvo krivično djelo, već običan slučaj narušavanja JRM. Iz samog pisanja prijetnje ako nije poduzeta da se i ostvari ne proizilaze obilježja posledice krivičnog djela. Kakvi sve moroni rade u pravosuđu. To je za ne povjerovati. Ako neko napiše " kad bi imao atomsku bacio bi je negdje" - to samo po sebi ne znači da je počinio krivično djelo. Sud mora kod donošenja presude da ima materijalne dokaze. Može li to lice nabaviti atomsku, gdje i od koga, jeli je nabavio ili pokušao nabaviti. Postoji li realna opasnost da ostvari svoju prijetnju, itd itd... Kod nas "vajne sudije" presudu donose po principu rekla-kazala. Ko kakve krezave babe na sijelu. Na kraju će se iz budžeta RS ovom optuženome morati da isplati novčana šteta zbog vođenja ovako glupog krivičnog postupka. Eto kakve sudije imamo u pravosuđu RS. Svojim neznanjem i bahatlukom samo nanose štetu narodu i RS. Ništa drugo. Čast pojedincima !

ODGOVORITE
Name

Zoran

24.09.2019 06:42

Bas tako Corleone. Polupismene individue sa kupljenom diplomom. Pitam se ima li sudija koji je ovog osudio imalo morala, vaspitanja, savjesti ako nema pravu diplomu. A ovaj Macura ako bude imali imao pameti mogao bi to debelo naplatiti od drzave. E druze ako iko ukine RS onda je to to taj kriminalni i nepismeni sistem koji vec godinama vlada

Name

tajkunsko roblje

23.09.2019 23:19

A opljackani drzavni milioni? Spada li to u nadleznost nekog suda?

ODGOVORITE
Name

Zak

24.09.2019 00:05

Jebel li vam majku I pravosuďje koliko para je tuzilac Sasa Labotic uzeo da prikrije prijetnje koje je radio I činio pokojni Dr Pero Radio iz Mrkonjič Gradu. POSTOJI LISTING I PORUKE SVE KOM JE STA SLAO I PRIJETIO LJUDI NISU MOGLI DA SPAVAJU DANIMA I GOVNO SASA LABOTIC GA OSLOBODIO.Zasto je policies u opšte provodila is tragi ko je dao naredbu ???A kasnije odbačrna krivične prijava pitanju za VSTS BiH.

ODGOVORITE