Како се продају велика предузећа у Српској?

Власт Републике Српске је путем Инвестиционо-развојне банке у протеклом периоду продавала државне акције у већем броју предузећа. Поједине продаје, као што је приватизација Рудника жељезне руде Љубија, завршиле су безуспјешно.   Међутим многи постављају питање законитости таквих продаја, с обзиром да се често ради о важним предузећима која не би требало да се продају без одлуке Народне скупштине Републике Српске.

Република Српска 22.09.2019 | 16:07
Како се продају велика предузећа у Српској?
У посљедњих 12 мјесеци Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је објавила више од десет позива за продају државних акција у предузећима.

Међу њима је и продаја акција у Руднику жељезне руде Љубија. Покушај продаје претходно је пропао у Народној скупштини, па је Влада ово предузеће скинула са списка стратешких предузећа како би акције продала Инвестиционо-развојна банка.

Међутим, поставља се питање колико је ово законито с обзиром да Закон о приватизацији државног капитала у предузећима јасно каже да продаја предузећа из области рударства може ићи само уз сагласност Народне скупштине.  

Чим је нешто стављено на списак стратешких предузећа, кажу у Конфедерацији синдиката, то значи да се ради о нечему што је веома важно за Републику Српску и да парламент никако не би смио да буде искључен.

Без обзира што је за велика предузећа став Народне скупштине обавезан, случај Рудника Љубија није једини, упозоравају из опозиције, што доказује да је годинама на сцени урушавање значаја парламента Српске.

У посљедње вријеме ИРБ је понудио на продају акције још неколико великих предузећа, а међу њима би се могли наћи и бањалучки Космос и Орао Бијељина, без обзира што се ради о стратешким предузећима намјенске индустрије. Тако се наставља пракса да се активности за које би морала постојати сагласност Народне скупштине, договарају у четири ока.



БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

22.09.2019 14:11

РС = Бајина башта д.о.о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалуцанин 88

22.09.2019 15:24

Браво за коментар!!!!!

Name

Ре

22.09.2019 16:34

Нема кеша однели све по белом свету још да продају ово мало и одоше неки на Бахаме неки у Грцку неки у Русију тамо је лова

Name

Народе - ста је ово!?!

22.09.2019 15:24

Да ли цемо дозволити да нам највреднији рудник преотме (и то насим парама) један хазарски месетар у стотој години зивота, док нам наси људи средње и младе генерације одлазе одавде главом без обзира. Једноставно, Будак хоце да му врати дио дуга јер је сназно припомогао да овај несрецник на СФОР-овим тенковима на силу преузме власт, имајуци у виду да је Ливне био веома близак Клинтоновој администрацији. Инаце, Ливне је пајдас Сороса, а оба су двадесетих родјени у Будимпести као хазари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Платон

22.09.2019 16:48

У федерацији ниста није продато поцев од телекома, намјенске индустрије а Додику пуна уста доброг пословања, да је РС бољи дио БИХ. Питам се мозе ли Додика ико зауставити у овим криминалним радњама. Гдје су банке, гдје је телеком, гдје је рафинерија, гдје је глиница а задузења дрзаве огромна а ниста није урадјено осим мало путева који су пет пута скупљи него у Европи. Одлуке владе сам преко ноци понисти. Нико у јавним предузецима не смије кафу попити а да Он не аминује. Зна ли ико одговорити има ли игдје у свијету овакво руководјење дрзавом. Мозда негдје у Африци гдје владају племенски закони. Премда мрзим запад, поготово Амере али ми се цини да једино они могу зауставити ову дуктатуру. Ако неко има други бољи предлог нек га изнесе.

Name

Лабуд

22.09.2019 16:00

РС и закони не иде једно с другим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

22.09.2019 16:51

Као на пијаци...испод тезге....домаћа јаја...купите домаћа јаја....свјежа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

22.09.2019 17:43

Лова се штампа , већ пар мјесеци дјеле се нове паре по броју.

ОДГОВОРИТЕ