Kako se prodaju velika preduzeća u Srpskoj?

Vlast Republike Srpske je putem Investiciono-razvojne banke u proteklom periodu prodavala državne akcije u većem broju preduzeća. Pojedine prodaje, kao što je privatizacija Rudnika željezne rude Ljubija, završile su bezuspješno.   Međutim mnogi postavljaju pitanje zakonitosti takvih prodaja, s obzirom da se često radi o važnim preduzećima koja ne bi trebalo da se prodaju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Republika Srpska 22.09.2019 | 16:07
Kako se prodaju velika preduzeća u Srpskoj?
U posljednjih 12 mjeseci Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je objavila više od deset poziva za prodaju državnih akcija u preduzećima.

Među njima je i prodaja akcija u Rudniku željezne rude Ljubija. Pokušaj prodaje prethodno je propao u Narodnoj skupštini, pa je Vlada ovo preduzeće skinula sa spiska strateških preduzeća kako bi akcije prodala Investiciono-razvojna banka.

Međutim, postavlja se pitanje koliko je ovo zakonito s obzirom da Zakon o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima jasno kaže da prodaja preduzeća iz oblasti rudarstva može ići samo uz saglasnost Narodne skupštine.  

Čim je nešto stavljeno na spisak strateških preduzeća, kažu u Konfederaciji sindikata, to znači da se radi o nečemu što je veoma važno za Republiku Srpsku i da parlament nikako ne bi smio da bude isključen.

Bez obzira što je za velika preduzeća stav Narodne skupštine obavezan, slučaj Rudnika Ljubija nije jedini, upozoravaju iz opozicije, što dokazuje da je godinama na sceni urušavanje značaja parlamenta Srpske.

U posljednje vrijeme IRB je ponudio na prodaju akcije još nekoliko velikih preduzeća, a među njima bi se mogli naći i banjalučki Kosmos i Orao Bijeljina, bez obzira što se radi o strateškim preduzećima namjenske industrije. Tako se nastavlja praksa da se aktivnosti za koje bi morala postojati saglasnost Narodne skupštine, dogovaraju u četiri oka.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jaffa

22.09.2019 14:11

RS = Bajina bašta d.o.o.

ODGOVORITE
Name

banjalucanin 88

22.09.2019 15:24

Bravo za komentar!!!!!

Name

Re

22.09.2019 16:34

Nema keša odneli sve po belom svetu još da prodaju ovo malo i odoše neki na Bahame neki u Grcku neki u Rusiju tamo je lova

Name

Narode - sta je ovo!?!

22.09.2019 15:24

Da li cemo dozvoliti da nam najvredniji rudnik preotme (i to nasim parama) jedan hazarski mesetar u stotoj godini zivota, dok nam nasi ljudi srednje i mlade generacije odlaze odavde glavom bez obzira. Jednostavno, Budak hoce da mu vrati dio duga jer je snazno pripomogao da ovaj nesrecnik na SFOR-ovim tenkovima na silu preuzme vlast, imajuci u vidu da je Livne bio veoma blizak Klintonovoj administraciji. Inace, Livne je pajdas Sorosa, a oba su dvadesetih rodjeni u Budimpesti kao hazari.

ODGOVORITE
Name

Platon

22.09.2019 16:48

U federaciji nista nije prodato pocev od telekoma, namjenske industrije a Dodiku puna usta dobrog poslovanja, da je RS bolji dio BIH. Pitam se moze li Dodika iko zaustaviti u ovim kriminalnim radnjama. Gdje su banke, gdje je telekom, gdje je rafinerija, gdje je glinica a zaduzenja drzave ogromna a nista nije uradjeno osim malo puteva koji su pet puta skuplji nego u Evropi. Odluke vlade sam preko noci ponisti. Niko u javnim preduzecima ne smije kafu popiti a da On ne aminuje. Zna li iko odgovoriti ima li igdje u svijetu ovakvo rukovodjenje drzavom. Mozda negdje u Africi gdje vladaju plemenski zakoni. Premda mrzim zapad, pogotovo Amere ali mi se cini da jedino oni mogu zaustaviti ovu duktaturu. Ako neko ima drugi bolji predlog nek ga iznese.

Name

Labud

22.09.2019 16:00

RS i zakoni ne ide jedno s drugim.

ODGOVORITE
Name

Gurko

22.09.2019 16:51

Kao na pijaci...ispod tezge....domaća jaja...kupite domaća jaja....svježa...

ODGOVORITE
Name

Поштар

22.09.2019 17:43

Лова се штампа , већ пар мјесеци дјеле се нове паре по броју.

ODGOVORITE