Научници успјели да ријеше основну загонетку мозга

Научници процјењују да око 40 одсто пацијената који су у коми заправо може да буде свјесно, о чему свједоче најновије дијагностичке методе, које омогуц́авају да се процијени активност неурона у реалном времену.

Здравље 22.09.2019 | 13:16
Научници успјели да ријеше основну загонетку мозга
Један од примјера је Мунира Абдула, која је имала саобрац́ајну несрец́у 1991. године. Због озбиљног оштец́ења мозга била је у вегетативном стању, али породица је наставила са њеним лијечењем, преноси Спутњик.

Пацијенткиња је 2017. године пребачена у специјализовану клинику у Њемачкој. Послије 27 година проведених у коми, она се пробудила.

Како саопштава ББЦ, чак је у стању да помало комуницира са својом родбином. Иако је то риједак случај, нормалан живот након тога ипак није могуц́ због великог оштец́ења мозга.

Троугао свијести

Кома је потпуни губитак свијести. Човјек не реагује на спољашње стимулансе, не може да се крец́е, сва активност мозга је заустављена. Међутим, особа је и даље жива. Обично је такво стање посљедица тешких механичких оштец́ења мозга: усљед несрец́е, пада са велике висине или можданог удара.

Неуронска мрежа

Научници са Медицинског факултета са Харварда открили су 2016. године у можданом стаблу дио величине два кубна милиметра, која ступа у интеракцију са неуронима из кортекса. Руски биолог Владимир Коваљзон назвао га је „местом у коме се налази душа“.

Аутори рада су прегледали 36 пацијената са тешким оштец́ењем можданог стабла, од којих је 12 било у коми. Са наизглед идентичним стањем, неки су били свјесни, а други нису. Магнетна резонантна томографија указала је на дио можданог стабла у лијевом дијелу мозга, чије оштец́ење доводи до коме. То мјесто је у интеракцији са двије регије мождане коре.

Ако је „мјесто гдје се налази душа“ у можданој кори оштец́ено, веза између подручја у кортексу је прекинута и мозак престаје са радом. Стање будности и разумијевање околине су два кључна стања која одређују свијест.

Научници са клинике при Универзитету у Ајови сматрају да се свијест такође ослања на хипоталамус или базални предњи мозак. Од њиховог стања зависи будност.

Наиме, код 33 пацијента је након можданог удара био оштец́ен таламус. Четворо њих се налазило у стању коме. Испоставило се да је њихов мозак значајно оштец́енији, јер су, осим таламуса, код њих оштец́ени и хипоталамус и мождано стабло.

(Спутњик)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Знам то све и без Мунире

22.09.2019 14:52

То је разлог да нисам допустила пасивну еутаназије. Људима треба помоћи до задњег и само Бог има право да то прекине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птт

24.09.2019 21:43

Па реци ти то онда фино богу и саслусај ста це ти реци па нам јави.хвала

Name

Да јавим-Ја читам пуно

25.09.2019 09:31

Ти си неписмен. Отприлике си на нивоу дета од 9 година. Можда си и алкохолицар па пијан пишеш.

Name

бог сам ја

01.10.2019 08:55

знаци доктори нам не требају, само бозија помоц?

Name

Богу се молимо

27.10.2019 09:16

Оног тренутка кад струцњаци открију потпуну тајну мозга. Цовек је осудјен на пропаст.Зато ста год да је струцњак "открио" истог тренутка су то јос веци струцњаци, манипуланти, да не казем дјаволи, злоупотребили.До те мере да је открице постених људи постало бесмислено.Оцит пример су разне фрекфренције и микроталаси, јос кад се томе дода вестацка интелигенција.Оде мас' у пропас'.

ОДГОВОРИТЕ