Свједок открива: Руси наоружавали Хрвате, а не Србе

– Руси су знали да то што продају иде у Хрватску, а у неколико наврата отворено су рекли: “Ми не можемо одбити Французе. ” Француска држава отворила нам је Русију и сва складишта наоружања у земљама у којима су Руси имали таква складишта – каже Томулић. – Због свега што је за нас направила за вријеме рата, Русија не заслужује да јој сада некритички уводимо и продуљујемо санкције. Били су наши пријатељи и савезници. Само апелујем на то да се не заборави – закључује овај француски Хрват.

Регион 22.09.2019 | 11:22
Свједок открива: Руси наоружавали Хрвате, а не Србе
Француска веза у наоружавању Хрватске почетком 90-их Марин Томулић открива Вечерњем листту у Паризу како су се одвијале акције допремања оружја.

Сиједи, проћелави и бркати 65-годишњак сједи нетипично топле паришке вечери на тераси ресторана с погледом на станицу Гаре ду Норд, пије сок од цијеђене наранче и прати вијести из Хрватске. Из Хрватске, а заправо и из Украјине и Русије, одакле стижу вијести о посјети хрватског премијера Кијеву и реакције на ту посјету из Москве. Прати вијести и жалостан је због вербалног заоштравања односа између Хрватске и Русије.

– Русија је била наш пријатељ и савезник у набавци наоружања почетком 1990-их. Руси су нам испоручивали оружје на захтјев Француске. Ја сам томе свједок – каже Марин Томулић у разговору који водио репртер листа у сриједу у Паризу. 

– Сад се сматра да су Руси били и остали савезници Срба. Али за вријеме Домовинског рата наоружавали су нас, а не Србе – додаје. Марин Томулић, као “првог добављача” којег је довео предсједнику Фрањи Туђману, спомиње и Јосип Манолић у својој новој књизи “Шпијуни и домовина”, другом наставку мемоара тог бившег хрватског премијера и високопозиционираног званичника тајних служби, како из доба бивше Југославије тако и из доба стварања Републике Хрватске.

“Као премијер Хрватске, Томулићу сам дао пуномоћ овлаштенога купца Владе, а касније службенога представника Уреда за заштиту уставног поретка у преговорима око цијене или начина испоруке”, пише Манолић у својим мемоарима.

“Врло брзо након што је ангажован, Томулић је донио добре вијести: да је француска држава спремна Хрватској помоћи у набавци свих врста наоружања. Тако је он постао саставни дио групе коју су чинили још Жељко Томљеновић, Иван Чермак и (Дубравко, оп. а.) Новак – која ће се дуже бавити тим послом. Не само да је Француска пријатељски отворила своја складишта него нам је отворила и врата у Кремљу, који нам је омогућио куповину широм Европе: у Мађарској, Чешкој, Пољској и Бугарској, али и у Украјини и Казахстану.”

Томулић каже да је и данас близак са Манолићем и драго му је да је поменут у Манолићевим мемоарима. А упознали су се преко Ивана Денца, народног хероја и хрватског политичара из времена СФРЈ, иначе вјенчаног кума Јосипа Томулића, Маринова оца.

Денац, који је био политички комесар 13. пролетерске бригаде, познаје Манолића из НОБ-а, а обојица су познавала и Туђмана и прије оснивања ХДЗ-а.

– Денац је са мном контактирао 1990. и ја сам из Француске дошао у Загреб, упознао Манолића, који ме одвео Ивану Чермаку у кабинет предсједника Туђмана. Чермак ме замолио да помогнем у набавци оружја – каже Марин Томулић.

Он је у Француску дошао с родитељима средином 1960-их, а 1990. живио је на југу Француске и био власник салона аутомобила. Каже да је међу клијентима имао једног високог полицијског званичника у Монтпеллиеру који је код Томулића купио један Мерцедес, али кад су се боље упознали, тај му је полицијски званичник, иначе и бивши обавјештајац, рекао да су француске службе провјериле Томулића и да вјерују да је он један од ријетких француских држављана који могу доћи до Туђмана и тадашњег хрватског политичког врха.

Сутрадан након тог разговора Томулићу су дошли људи, међу њима и полицијски и обавјештајни службеници, али и двојица трговаца оружјем који су, каже, иначе снабдијевали француску војску.

Француска одлучила помоћи

– Рекли су ми да је одлука француске државе да ће нам помоћи у наоружавању – тврди Томулић. – Дали су ми документацију, каталог свих могућих врста наоружања руске производње. И ја сам неколико дана касније одлетио у Загреб с том документацијом. Манолић ме одвео к Чермаку у Кабинет предсједника. Дао сам Чермаку ту документацију и он ме питао кад би ти људи могли доћи на разговор. Одмах сам их назвао и они су рекли: "Долазимо сутра авионом" – описује Томулић како је договорена прва наруџба у тој хрватско-француско-руској вези.

Прије неколико година, кад је француска телевизија Цанал+ снимила документарац управо о улози Француске у наоружавању Хрватске под тадашњим УН-овим ембаргом на извоз оружја у бившу Југославију, Томулић је изјавио: – Каталог који нам је показан садржавао је све осим нуклеарне бомбе. Апсолутно све – рекао је и набрајао: пушке, стрељиво, гранате, софистицирано оружје, хеликоптере… Трговац оружјем који је био француска веза у овом послу звао се Јацqуес Монсиеур, иначе белгијски држављанин с француском адресом, власник фирме Матимицо, чије се име појављује на једној фактури, приказаној у документарцу на Цаналу+, на којој стоји и име Марина Томулића као контакт-особе уиме купца разног оружја наведеног на тој фактури.

Оружје је стизало бродом у јадранске луке, али да би се заобишао УН-ов ембарго, било је трикова. Цертификат крајњег одредишта био је фиктиван. У њему се наводило да оружје иде у неку афричку земљу, примјерице Чад или Того, а политичари те земље који су на то пристали узимали би око пет посто провизије. Но, брод не би отпловио у Чад или Того, него у Средоземно, па у Јадранско море. – Не могу се више сјетити колико је бродова било, три или четири, а послије смо прешли на авионе – каже Томулић и присјећа се пута једног брода:

– Ушао је у Средоземно море и ишао равно на Хаифу у Израел, ондје су се мијењали име брода и папири, па оданде према Јадранском мору. Брод се прво звао Сабле (пијесак), а у Израелу је промијенио име у Сабре (сабља). У Трсту су били француски агенти који су били на вези с бродом. Кад је брод упловио у Отрантска врата, појавила се француска крстарица и пропустила брод – каже Марин Томулић.

Такве ствари се не причају

Уз трговца оружјем Јацqуеса Монсиеура, Томулић наводи имена још двојице Француза, Монсиеурових сарадника, а један од њих у документарцу приказаном на Цаналу+ незванично је потврдио да је француска тајна служба знала и надзирала трговину са Хрватима. Бивши директор тадашње тајне службе ДСТ Пхилипе Боннет потврдио је у том документарцу да је служба имала праксу одржавања непрекидних контаката с трговцима оружјем. Ти контакти могли су бити у периоду од толерисања трговине оружјем до директног учествовања.

Боннет је био шеф ДСТ-а од 1982. до 1985., не у вријеме наоружавања Хрватске, па говори само начелно. Но, трговац оружјем Јацqуес Монсиеур у септембру 2000. пред француским судом тврдио је да је Хрватској испоручио наоружање вриједно десетине милиона америчких долара те да је у тај посао ушао уз благослов ЦИА-е и француске тајне службе.

Осуђиван је и у Белгији и у Француској, а посљедњи пут Монсиеур је имао проблема са законом кад је ухапшен у САД-у 2009. због покушаја илегалне испоруке америчке војне опреме Ирану. Признао је и осуђен је на затворску казну.

Саговорник Вечерњег листа у Хрватској, упознат с начинима набавке наоружања почетком 1990-их година, коментарисао је, под условом анонимности, Томулићеве тврдње.

Каже да га се сјећа, да га је виђао у тим круговима који су се бавили набавком оружја, и да је Томулић заиста био повезан с Манолићем.

Међутим, на питање је ли точна Томулићева тврдња да је Русија прешутно ипак помагала Хрватској да заобиђе УН-ов ембарго на оружје, тај саговорник каже:

– Да и знам тај одговор, не бих вам га рекао. Такве ствари се не причају. Ако им је он и свједочио, мало ми звучи чудно да о томе прича – рекао је мислећи на Томулића.

Још један саговорник, високи дипломат с искуством из времена стварања хрватске државе, такође је под условом анонимности рекао да зна да су руски званичници, попут некадашње амбасаде Русије при УН-у, а данас министра спољних послова Сергеја Лаврова, говорили хрватским колегама да ни они сами (службени Кремљ) не контролишу тко све продаје и гдје све завршава руско наоружање заостало по источноеуропским или бившим совјетским републикама.

– Мени се чини да су тиме трговали неки људи из тих руских, бивших совјетских војних структура. Не бих рекао да су нам Руси директно помагали, али нису нам ни одмагали – каже тај дипломат, подсјећајући да је понекад Хрватској одмагао управо француски предсједник Францоис Миттерранд са својим беневолентним ставовима према Србији, што нимало није у складу с Томулићевом тезом да је француска држава под Миттеррандом помагала у тајном наоружавању Хрватске.

Био сам и са Калашњиковом

С друге стране, тајна документација, која је допирала до јавности прије десетак година, кад се подизала оптужница против Владимира Загорца због малверзација при куповини оружја током 1990-их, заиста јест показивала да су са софистицираном војном опремом купљеном из, напримје, Бјелорусије долазили и тамошњи војници који су у Хрватској обучавали Хрвате на купљеној опреми. Таква врста купопродаје, праћена обуком, тешко се може догађати без неке врсте благослова политичког и војног водства те земље, а будући да је ријеч о Бјелорусији, онда вјеројатно и саме Русије.

Назад на Томулићеву причу

Док сједимо у Паризу, он нам тврди да се једном чак и састао са руским генералом Михаилом Калашњиковом, да је посјећивао Кремљ, да се у Бечу састао са министром финансија Бјелорусије…

– Руси су знали да то што продају иде у Хрватску, а у неколико наврата отворено су рекли: “Ми не можемо одбити Французе.” Француска држава отворила нам је Русију и сва складишта наоружања у земљама у којима су Руси имали таква складишта – каже Томулић. – Због свега што је за нас направила за вријеме рата, Русија не заслужује да јој сада некритички уводимо и продуљујемо санкције. Били су наши пријатељи и савезници. Само апелујем на то да се не заборави – закључује овај француски Хрват.

(Вечерњи лист)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

22.09.2019 09:29

Колико це сад бити руса и срба...некад је било 300 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

22.09.2019 10:19

Толико це их и остати. Нема висе Јељцина, нема висе водке и сале....

Name

Амира

22.09.2019 10:26

Е моји срби АРБИХ су помагали руски и украински пилоти са руским хеликоптерима база је била у мјесту биљесево измеду Какња и Зенице Босњаке су помагали Њемацка Малезија Пакистан и Иран Руски хеликоптери су снадбјевали еклаве Бихац Горазде Сребреница а није било помоци од Америке и Турске то су истински Српски савезници овде су тезе замјењене Хрватска је сва под Русијом БИХ такоде само БиХ исплатили клиниски дуг мало размислите о овом сто сам написао а ми Босњаци и Срби се свадамо Руси заузели Пристински аеродром досли из БиХ и ста би пустили сиптарима Пацолијеве фирме кремљ реновирале итд Срби и Босњаци се морају поцет постоват измеду себе ова оба народа се кољу ради туди интереса и увјек покоље правимо једни другим

Name

реално стање

22.09.2019 10:36

То сто су Хрвати добијали орузје од Руса само потврдјије да запад стоји иза цијепања југославије, јер 90тих је Русија под Јелзином била под јаким утицајем Американаца који су хтијели да конацним распадом ссср-а и Русију ставе под своју контролу, цитај под економске реформе и слободно трзисте (ово двоје најефикасније поробљава индустрију неке земље).

Name

Нн

22.09.2019 11:24

Зар и ви браћо Руси? Србија више извози у Босну него у Русију, Белорусију Јерменију Грузију Киргистан заједно!

Name

Ре

22.09.2019 17:06

Ово сви знају да је највеће војно снабдјевање Хрватске било од Русије.

Name

ИСТИНА

22.09.2019 09:58

НИСТА НОВО. ДЈЕД ,СОЛУНСКИ ДОБРОВОЉАЦ НАМ ЈЕ ПРИЦАО ,,РУСИ НАМ НИКАД НИСУ ПОМОГЛИ ,ОД РОМАНОВА ПА ОВАМО,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.09.2019 19:22

Ни ти ни твој дјед немате појма ни гдје је Солун. Чуј солунски добровољец!!! ја провале мајко моја. Шала Године.

Name

дддр

22.09.2019 10:02

Све би ја ово прихватио да нисам био у рату у Хрватској и сво заплењено оружје је било из Њемачке чак и одијела.Оружје је било из САД и британије,аустријске снајперске пушке,....Да сте отишли у Руско војничко гробље у братунцу схватили би сте да ти људи нису убијени руским оружјем него кинеским,арапским,САД минобацачима,топовима чак и противтенковске ракете су биле САД.Прича је лажна као и С-300 о којој се писало.Магацини који су остали после распада СССР-а су били тих држава јер шиптаре је наоружала албанија из својих магацина наоружањем после распада армије а не земља произвођач.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

22.09.2019 11:29

Јест у праву све било из Њемацке али које ДДР сто су магацини остали пуни наорузања то је све исло за Хрватску.

Name

Гаварит Москва

22.09.2019 15:42

Ајдее?

Name

Милан

22.09.2019 10:03

То наорузавање је додиков посао, он стално ради за хрвате те је са Путином договорио то наорузавање хрвата, нема везе што је то против интереса српског народа, он с цовицем договара и заступа интерес хрвата. Рекао је прије пет година да ће цовиц заступати интерес срба боље него г. ИВАНИЦ ето види се како то иде, паметном довољно, лудима никад јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

22.09.2019 10:10

Па то сви знају али изгледа само ми то не знамо као браћа Руси. Боли Русе чак и за Русе а камо ли да иих боли за Србе. Али тешко то овај народ свата он разумије само Шатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солдат

22.09.2019 10:12

Није то нека тајна, то се одавно зна, српски војници су у рату у Бих продавали од цигара, кафе до наорузања непријатељским војскама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

22.09.2019 10:51

Кажем вам ја већ годинама да су јевреји српски пријатељи а не руси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

виза

22.09.2019 12:23

Русима је стало до срба исто као турцима до босњака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мароја

22.09.2019 12:54

О мајко мила зар је потребно20 и кусур година да се истина дозна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хиаwеи

22.09.2019 13:35

Ма није проблем за русе..никад од њих ниста нисмо ни оцекивали...хвала руским добровољцима прије свега на моралној подрсци а богами и борбеној око српског сарајева и висеграда...проблем је сто смо ми сами продавали орузје непријатељу.. и сад се као брецамо на русе..рат је увијек био добар и уносан бизнис

ОДГОВОРИТЕ