Шаровић: Није то био састанак истомишљеника

-Искористили смо прилику да свако од нас изнесе своје виђење ситуације, уопште у Босни и Херцеговини, посебно у свјетлу декларације која је била у центру пажње. Није то био састанак истомишљеника - казао је предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић, гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.

Република Српска 21.09.2019 | 20:02
Шаровић: Није то био састанак истомишљеника
Коментаришући састанак у Београду са предсједником Србије, Шаровић је рекао да је најважније оно што је рекао српски предсједник Александар Вучић.

"Ја лично дијелим све оно што је рекао и са моје позиције као предсједника Српске демократске странке, све је прихватљиво, мислим да је све било одмјерено", казао је Шаровић и додао:

"Али, са друге стране, имали смо прилично дуг састанак за мене врло користан. Искористили смо прилику да свако од нас изнесе своје виђење ситуације, уопште у Босни и Херцеговини, посебно у свјетлу декларације која је била у центру пажње. Није то био састанак истомишљеника".

Шаровић је рекао да су он и Бореновић (предсједник ПДП) били на неки начин опозиција и представљали смо странке које су опозиција у Републици Српској.

"То је била прилика да се чује и наше мишљење које није увијек исто као мишљење позиције. Било је одређених ствари око којих смо се сложили, прије свега око декларације, али постоје многа питања о којима другачије размишљамо, па и можда око одређених одговора везано за декларацију што се и видјело из изјава послије", казао је Шаровић.

На консттацију да се слушајући Додика на конференцији за медије стекао утисак да се налазимо у неком предратном стању, Шаровић је одговорио:

- Па јесте , ја морам признати, да сам на један начин изненађен том реториком и то је Додик рекао у своје име и у име своје странке, на то има право али није то рекао у име свих нас. Мислим да је потребно да нагласим да наш одговор уопште када је у питању декларација СДА и када је у питању стање у Босни и Херцеговини, треба да буде одмјерен и одговоран и на било који начин не хушкачки или реакција која може да продуби кризу у Босни и Херцеговини - казао је Шаровић.

Мишљења је да треба умјесто мишића показати више мудрости и памети.

"Ово је прилика да се Република Српска позиционира као страна која ће можда да буде препозната као Република Српска која се залаже за мир и стабилност, за развој у Босни и Херцеговини. То је нешто што би требало од нас да се чује, паметније је то него да помињемо неку другу реторику. Нећемо годинама да живимо у некој таквој атмосфери, то је неприхватљиво, бар са стране Српске демократске странке", казао је Шаровић.

Ми треба да имамо, каже, јасан поглед на ову декларацију, да кажемо да је она за нас неприхватљива, да је назадна да је супротна Уставу, али да кажемо да је било истих декларација и раније.

"Једна је била у априлу ХДЗ-а, скоро идентична као ова СДА, па је нико није нападао, али треба да имамо исти однос према томе. Рекао бих да су се у декларацијама утркивали и СДА и ХДЗ и СНСД. Са тим треба престати ради ових народа, грађана у овој земљи. Мислим да је то нешто што и по мени треба да буде кључна порука. Јасан однос према одређеном документу али и тонови који ће да буду озбиљни и одговорни. Мислим да се то очекује од странка поготово од оних које су парламентарне", казао је Шаровић.

На питање какве одлуке се очекују од Народне скупштине Републике Српске у вези спорне декларације, Шаровић је рекао да није обавијештан о томе да ли ће и када да буде сједница Народне скупштине посвећена овом питању. 

"Не учествујем у њеној припреми, али уколико буде сазвана, одазваћу се. То је одговорност према НС РС. Ако ме питате да ли о Декларацији треба да расправља НС РС, рећи ћу вам да о томе прво треба да се огласе парламентарне странке из Републике Српске. Можемо да сједнемо заједно и да кажемо да је то за нас неприхватљиво. Мислим да није право рјешење да о томе расправља НС РС. Ако до тога дође, ми ћемо да дођемо и да кажемо наш став.", рекао је Шаровић.

Да ли је било ријечи о напуштању Савјета министара БиХ, Шаровић је навео да на данашњем састанку није било говора о напуштању било чега, Савјета министара или било којих других позиција.

"На маргинама се говорило о томе. Уколико се на НС РС потегне то питање, поновићемо оно што смо раније рекли. Мислим да је у највећем интересу Српске да се буде у институцијама и да би били у великом проблему да то препустимо припадницима хрватског народа. Додику сам рекао `знаш шта, уколико ти мислиш да нас тројица треба да напустимо Савјет министара, зашто то не би урадио и ти, и Шпирић, и Радмановић. Хајде да разговарамо на тај начин, па да видимо да ли би то донијело ишта добро за Републику Српску".

Одговарајући на питање да ли је јаснија ситуација предсједнику Србије, с обзиром да је саслушао све актере у дешавањима у БиХ,  казао је да је овај састанак управо то имао за циљ.

"Да размијенимо информације, да се саслушају све политичке странке које долазе из Републике Српске. Мислим да је Вучићу све јасно. Јуше сам рекао да су информације биле једносмјерне и када то кажем, мислим да су оне стизале из једне политичке опције. Код нас их има више и добро је да се чује глас свих и опозиције и власти. Нисмо правили никакав заједнички документ или било шта, више је то послужило за јаснију слику која долази од странака из Републике Српске"..

Упитан каквог је формата био овај састанак, састанак предсједника Вучића са предсједницима странака из РС или је имао државни карактер, с обзиром на то да је на пресу говорио господин Додик, а не госпођа Жељка Цвијановић (предсједница Републике Српске), а ова тема се ипак тиче Републике Српске, Шаровић је казао да је он позван и присутан као предсједник Српске демократске странке.

"Да ли је и зашто било одређених дилема, није на мени да одговарам. Што се мене тиче, Додик је могао да говори само у своје име или СНСД-а, а не у име цијеле делегације и то сам јасно рекао", казао је Шаровић гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Пипс

21.09.2019 18:07

Додик је био констерниран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2019 19:16

Додик је заглавио и жели увући све око себе у блато

Name

РЕЕ

21.09.2019 20:06

Г-дин Саровиц се показао као мудар , одговоран и зрео политицар ,

Name

ТРЕБАВАЦ

21.09.2019 20:31

На састанку је био и Чавић не чусмо његово виђење ситуације.Биће да га је додик ментално уништио и да он више нема став ни о једном питању!

Name

Ре

21.09.2019 23:49

Како то да није био Цовиц на састанку, рудоњин брат.

Name

Ре

22.09.2019 05:53

Додик најбоље штампа паре , у петак била социјала паре нове по броју и то већ пар мј. заредом , али има један Боки , тако се потписује па га треба питати шта је то а уједно и за рафинерију, јуче откази а неки дан акције пале 16,5%.

Name

Ре ре

22.09.2019 14:04

Додик је мозда напусти И декларацију будало па декларација Бабе му алије је направила рат у бих па И овај декларацију изазива исто па нема висе аговањаи султана И понизавања других то запамти

Name

СМИЈЕШНИ ДОДИК

21.09.2019 18:09

Једини прави и јако цијењен политицар у Босни и Херцеговини, који се јако залагао за економију ове дрзаве, а мозда и једини, док ова три пропала политицара: ел Баке, Дудук и Цовке униставају све и само су ту ради своје лицне зараде! Свака цаст Саровицу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

21.09.2019 20:31

Јесте висе је урадио вец неки од других народа.. за економију дефинитивно..

Name

Мудри Дедо

21.09.2019 18:23

Мудар Саровиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

22.09.2019 06:17

Од 92. је он мудар

Name

АР

22.09.2019 06:41

Ма нема везе ко је ста је Дај да поправимо овај један зивот сто га зивимо

Name

А не лопови

22.09.2019 08:40

И требају нам мудри и паметни, из свих народа на свакој позицији,од врха до мјесне заједнице, да уцине несто добро и напредно за све нас.

Name

Сале

21.09.2019 18:27

Додик прети неким оцепљењем а 92 када су имали све нису могли ниста. Србе Нато 95 спасио од егзодуса а он би сада несто цепао. 11 фабрика у Федерацији има за орузје и муницију. Сарајево има веци будјет него цитава Рс. Мислим да додје до рата у РС би био фајронт за 10 дана. Лепо Вуциц казе цувајте мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2019 20:07

Зато Додик и моли и кмечи да Србија брани РС.

Name

Ре

21.09.2019 23:52

Моли и кмеци за своје дупе.

Name

Ре:

22.09.2019 06:24

Лаксе је Додику млатити празну сламу (и за то добијати енормну плату-и јос стоста) него се бавити рјесавањем зивотних проблема. Када оде у пензију њему це се за пензијски основ узети плате од два последња мандата-као и другим политицарима. Све су за себенамјестили (као и сада код полиције).

Name

Реално

22.09.2019 06:52

У РС има око 800.000 људи, од којих би пола отисло одмах а од оних који остану има евентуално 250.000 војно способних. Како с тим бројем да цувају оволику границу? Против кога, 1.5 милион муслимана који једини срцем воле ову земљу и немају резервне? Па то би била опста бјезанија.

Name

куку нама са нама

22.09.2019 06:56

Па њему и јесте циљ да се загузва и попали доста доказа,а он це као и онај,назови отровани хрватски генерал то све посматрати са безбједних терена...само не кузим ко би ти то ратовао..лицно и кад бих имао цјев у рукама,уперена би била у стварног непријатеља,а ко ли је то..закључите сами

Name

Само ја

22.09.2019 07:24

То ме подсјећа на два брата Мали прави проблеме па зове великог да га брани. А велики мисли хеј дјете смири се имам ја својих проблема.

Name

Ре Реално

23.09.2019 04:50

РС има 1.3 милиона становника. Старосна структура Босњака је таква да немогу да изнесу нови рат. У следецих 10 година иселице се у западне земље око 20% радно и војно способног становниства. Око 80% Босњака зиви у градовима Сарајево, Тузла, Зеница и то је становниство веома мобилно И образовано. Њемацка сада отвара границе за раднике из БиХ И то це само убрзати тренд. Овај тренд мозе само да се ублази, а никако да се промени. Хитно је потребно формирати СМ И потписати приступни план за ЕУ интеграције како би се привукле стране инвестиције. Нови рат неби донио добро никоме а поготово Босњацима.

Name

Милун

21.09.2019 18:34

Паметан и одмјерен у овој ситуацији, а онај што мисли да је главни и представља све само зна причати и затезати ситуацију пошто му у задње вријеме ништа не иде за руком а и неће како он мисли ваља се мало мицати са власти.Готово је то извјесно да ће на локалу изгубити а то ће бити и на будућим републичким.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

21.09.2019 18:35

Дајте људима посла и нормалне плате...маните шупље приче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

21.09.2019 18:37

Србија више извезе у Босну него у Русију,Белорусију,Јерменију,Грузију, Киргистан заједно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

21.09.2019 18:50

Разуман човјек. Декларација сама по себи је изражавање мишљења. И непотребна халабука од Додика који исту користи да скрене пажњу са стварне ситуације у РС-у. Прочитајте чланак на www.6yка.цом о стварном стању са платама у РС-у. Од тога Додик бјежи. А господин Шаровић је једини који може да нас одбрани од лажног патриотизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

млакоња

21.09.2019 18:52

Аста би друго оцекивали од опозиције..Девиза хим је "умиљато јање,двије мајке сисе"..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудоња

22.09.2019 06:18

А шта очекивати од Рудоње?! Све се бојим да ће нас он бранити, хоће као и 90их. Што прије да оде то боље док нас није одвео у пропаст. Сад што је теби Млакоња неко ко је озбиљан и нормалан и не игра се туђим животима, то је друга ствар.

Name

Ре млакоња

22.09.2019 11:21

Ако ти је Саровиц лос,ајде реци Додику да идемо у рат обзиром да хуска, само цес ти на прву линију,а ми одосмо ван!!!

Name

Дејо

23.09.2019 12:46

Друже,колико година имаш немам појма али шта пишеш чинимо се основна.Мирко и многи други нажалост и они који нису међу живима ,па рањени стварали су РС јос91године узиму кад су трајале оне сједнице чувене па до 92.Искрено Додо на чијој страни би и у којој влади.Влада у сјени с Лагумдзијом и др.као члан реформских снага.То су чињенице не шта ко зели

Name

007 Бонд

21.09.2019 19:32

Сви знају шта ће да се деси. ...Тај Додик је на власт дошао на НАТО тенку. Хтели су Европљани одавно да га смене, али, Америка га није дала. А како и да га да- кад је њихов човек (они су га селектовали и изабрали... он је нешто слично као што је и Мило Ђукановић). Додик прича оно што му они са запада кажу да прича. Додик ради оно што му они са запада кажу да ради! ... Освестите се, и слушајте шта Додик говори, јер тако ће бити! А боље би било и овима у Србији да се освесте! Јер Косово је те 2008 прогласило независност, и то су тако добро урадили да нико дан раније није знаш шта ће сутра да се деси! И тако ће вероватно и Косово и Албанија да прогласае уједињење. -И Србија ништа ту неће моћи. И у истом дану ће север Косова, Република Српска и Србија да прогласе уједињење.И ту такође Федерација ништа неће моћи. И онда Европа и свет да у истом дану признају 2 промене граница: нову Албанију и нову Србију. Федерацији би било боље да почне да гледа сама на себе, јер онај друг део је не жели и никад је неже ни хтети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дедни Мудро

21.09.2019 20:14

бонде, де ми одговори како у својим визијама рјесавас Брцко дистрикт?

Name

Нострадамус

21.09.2019 20:45

То је нека добра анализа и могуци сценарио,али се само питам хоце ли нам бити боље сигорно неце зивјет це мо као робови разних Ага Бегова Кнезева

Name

007 Бонд

21.09.2019 20:46

Вратиће они Брчко Српској. Знају они добро шта раде. ...Треба само умирити ове националисте и ове који би да пуцају и ратују. 1914 су и некакав ,,Санџак'' измислили, и то само да би одвојили Црну Гору од Србије, али, на крају је све бло уреду.

Name

Децко

21.09.2019 21:58

Запад неце пристати на отцијепљење Републике Српске никад, јер не зеле да се на простору Еуропе направи нова "Палестина"... О томе ниси размисљао, господине 007?

Name

Н.

22.09.2019 06:47

Шта фали Западу?

Name

Рр

21.09.2019 19:39

Додик је управу најмудри политицар мисте ви њему ни до кољена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

21.09.2019 23:31

Кад то каже неко тако неписмен, онда се то мора озбиљно схватити! Таман би му ти могао бити одозго до кољена. Сиктер тамо!

Name

Миркец

21.09.2019 19:40

Овај сто највисе пјени и спомиње некакво насиље , Лактаска бараба и сверцер мозе прицати само у своје име и својих најблизих , а никако у име народа . Он би , због свега опљацканог , цак покренуо и рат , али на његову залост скоро сви способни су вец напустили ове просторе , управо због споменутог типа . Имао је прилику да ратује далеке 92 , али он је умјесто рата изабрао сверц акцизне робе . Сада би , искљуциво , због опљацканог и покренуо рат , а он и његови најблизи би опет се опет богатили , е па неце да мозе . Нека се извлаци из г....а сам и нека не спомиње народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица Додо

21.09.2019 20:29

Људи,огромна је имовина у питању.Сва су средства дозвољена да се сачува.Ако треба рушити и Републику Српску и Србију,и жртвовати народ у њима само да његов !плијен остане њему дјеци ,унучадима јер нико други није важан,само он и они

Name

БЛ

21.09.2019 20:42

РС су створиле и признале западне силе,и никаква декларација СДА то не може промијенити,једино наши политичари сталном конфронтацијом са западом то могу угрозити...

Name

Н.

22.09.2019 06:50

За БЛ. Баш тако. Свака част. Што је најбитније признале. А сад је Додик уз помоћ Руса са оваквим понашањем руши, истребљује народ и економију Српске затире.

Name

Боки

21.09.2019 20:08

Тако је Мирко. Само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

21.09.2019 21:05

Е моји Срби... Хоцете ли икада у зивоту бити на истој таласној дузини ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

21.09.2019 23:36

Са западним поданицима никада! Како српске интересе може бранити неко кога је НАТО пакт на силу наметнуо на власт?! Хајде, буди паметан, па објасни ту таласну дужину Срба који мисле да Додик брани интересе Срба?!

Name

Јок море

22.09.2019 05:49

А зашто би били..??!! Треба ли таласне дужине усклађивати са лоповима и криминалцима, рекеташима и пљачкашима..??!!

Name

Биги

22.09.2019 04:39

Кад одес из лијева у пуни десни и од демократе тзв даска вјетра доспијес у ултра националисту...следи рат.Дај бозе да свијет и народ то виде...Систем опстанка на власти-додвори се странцима а после тога да би одрзао глас народа у своје име полако а сигурно предји у националног водју...свему додје крај па и томе....дакле....промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.09.2019 05:46

Народ увијек заборавља цињеницу да је Додик као болестан досао у пресједниство а ста то народ од њега оцекује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

22.09.2019 05:52

Ви градјани БиХ идете у другу дрзаву да би тамо са њ представницима расправљали о ситуацији у васој дрзави заправо продајете свој интегритет, своје градјане и суверенитет своје политицке позиције тој другој страни дрзави. Не будите наивни, окрените се себи, својој дјеци и градјанима. Цак и ако Србија прузи неку подрску она долази увијек са цијеном коју плацате ви и васа дјеца зарад васих илузија о некаквом "српству" и "великој србији". БиХ није тијесна ни за кога, цак ста висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко иза угла

22.09.2019 06:01

Бурле мора отици сто прије инаце мозе изазвати свакаква с...аа мени се бас нити гине нити иде у ров. Адио море

ОДГОВОРИТЕ
Name

но папак

22.09.2019 06:32

господин за рудоњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЏИНОВИЋ МЕНСУР

22.09.2019 06:52

ОВО ЈЕ ПОЕЗИЈА ОД ПОЛИТИЧАРА,СВАКА ЧАСТ ГОСПОДИНЕ ШАРОВИЋИ,ВЕЛИКИ ЧОВЈЕК И ПОЛИТИЧАР

ОДГОВОРИТЕ
Name

0010

22.09.2019 06:57

Господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

22.09.2019 08:23

Браво Мирко, не осврћите се на оног што све компликује да би остао на власти, нимало он нема политичке зрелости ни мудрости, проћи ће и његово доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

22.09.2019 08:54

Декларација је само један у низу начина да се СДС и ПДП повуку из институција БиХ, како би СНСД и СДА ушли и формирали власт. Је ли треба и даље ми да се правимо да то нисмо сконтали или шта? Какав рат, какви бакрачи? Исто сте писали и кад је био референдум од Дану РС и сличним глупостима...Додик не може да формира власт па замолио Бакира да помене ту декларацију, не би ли насјели СДС-ивци и повукли се из институција БиХ, у које ће ући СНСД-овци. Ето, то је све...мало мозак укључите, није на одмет...Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

22.09.2019 14:05

Мили би биље било да у задње вријеме не отвара уста увуче нас у блато кад год их шизофреничарски отвори,мудрост шта то бјеше код нас Срба кад нас сви могу шалтати да се тучемо и свађамо међусобно а други нам иза леђа сјеку главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самир

22.09.2019 14:29

Па људи докле висе па доста висе тог нацијонализма па ко нам је преци од комсије све је то пролазно па ја гарантујем да ниједан обицан цовјек нема ту мисо да дрзи некога сто није муслиман а тако смо лијепо зивјели свако мора са слобом да расцисти ја сам расцистио исписо сам И дијете ис мејхтефа незнам код срба идол у цркву дјеца И ста уце ал моје дјете неце уцити да дрзи некога а то се назалост приповиједа у мејтефима назалост кад схватит да смо сви људи бит це нам добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

22.09.2019 17:09

Хало јаране нисмо ми уцили да нас дјеле него генерације из оног другог рата,а бец када смо код тога своју вјеру треба уцити а тудје постовати,не боим се ја висе рата јер одосе дјеца ста мислис да би их звала да ратују због Миле и Бакира мало сутра нису они кои су покрали и завадили народ вјеруј вриједни труда.Ста је Миле и Бакир бољи од тебе и мене ниста само су богатији са твојим и мојим парама а овдје засто се трпати у глупости и ову политику када је супља и глупа као ови сто је воде зивио ти мени и ја стобом а они нека прицају бајке.

Name

Гогис69.

22.09.2019 17:17

Који јадници и Додик и Саровиц неодрицу се функција у Сарајеву ни по цијену зивота,овако Српска никад неце бити самостална са оваквим пацовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанчерос

23.09.2019 15:04

Како вас замлаћују Тито мили изблиза. Вијести пуне разоткривених проневјера, сви у државној служби знаку ко шта краде, код приватника опет тотални јавашлук око поштивања радничких права. Ако, преспавајте па на посао...

ОДГОВОРИТЕ