ССРС: Влада се мора обавезати да ће плате расти

Савез синдиката РС има необориве аргументе за неопходност доношења оквирног трогодишњег документа, којим би Влада Српске прецизирала и обавезала се да ће плате у РС расти.

Република Српска 20.09.2019 | 15:25
ССРС: Влада се мора обавезати да ће плате расти
То каже предсједница овог савеза Ранка Мишић, која наглашава да, у овом периоду, ниједна плата не би могла да расте испод десет одсто.

– Такође, створили би се услови да зараде могу да расти и више, у зависности од капациетат и финансијске могућности предузећа. Морамо тежити ка томе да постигнемо ситуацију у којој ће радници знати да ће доћи до повећања плата – поручује Мишићева и наглашава да растрећење рада у ранијем периоду није значило и повећање плата.

– У посљедњих десет година, из буџета су директно у подстицај реалноим секттору отишле стотине милиона КМ, али се то није појавило као повећање плата ни у једном проценту. Наиме, на нивоу године плата није расла ни 12 КМ. Добит је на годишњем нивоу расла за преко 11 одсто, а плата ни за два одсто – каже Мишићева. 

Према њеним ријечима, социјални дијалог у РС је у кризи, јер је  послодавцима неважно преговарање о повећању плата.

– А примања скоро двије трећине радника у приватном и дијела запослених у јавном сектору ни приближно нису на нивоу просјечне плате. То је један од основних разлога зашто наши радници одлазе у иностранство. С друге стране, непостојање колективног уговора онемогућава контролу исплате зарада. Зато се дешава да су у једном предузећу сви пријављени на 450 КМ, а најважније је да су уплаћени порези и доприноси. Иако оваква пракса угрожава и фондове, контролни органи немају алата да реагују – истиче Мишићева.

Посебним проблемом сматра и то што у различитим законима у РС постоји чак 15 термина који се тичу зараде радника.

– То ствара једну велику збрка, која даје могућност манипулације. Зато морамо разговарати о овом сложеном питању, да се зна испод чега се не може ићи, а да се не ограничавају они који могу да дају више – поручује Мишићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Рука Црномањаста

20.09.2019 13:44

близи се нова година отварају се границе ко хоце да ради овдје колко видимо радници оце да раде ал висе неце за мале паре одосе цитаве породице док се наг,з,те да повецате стандард и плате а ти Мисицка боле те ,упе имас све привилегије ко министри какво повецање какви бакраци доста превара и обецања остаје да је боље од нуле поцети у УЕ него овдје цекати пола вијека да би било боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.09.2019 15:05

Да бих плате имале своју вредности мора се прво вредновати рад, да бисте вредновати рад морате казнити некад, да бисте казнили некад морате имати правни систем без корупције, е да бих имали правни систем морало бих се поштивати сваки закон кои бих штитио сваког човјека и градзанина без обзира којој етничкој вјерској или боји коже и имовинског статуса па и функцију коју обавља. А то није тако ни један услов немамо

Name

Ре:Ре

20.09.2019 15:54

Жив и здрав ми био, поштеди ме дугог писања! Ја цу додати, инжињере сам електротехнике, знам енглески, а њемачки учим већ годину дана, а радим на мјесту са ССС, плата 700 марака. Закључак: Одох у Њемацку, све са породицом

Name

Ре Ре

20.09.2019 17:42

као да цитам бајке браће Грим.

Name

Влада

20.09.2019 13:48

Свеће бити како ти кажеш, само се немој бацакати по скупштини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно ДНА

20.09.2019 14:36

Колико година прицате и лазете народ. Изгледа страх ко це вам плате зарадити. Зивите ви од цркавице па да видимо како то иде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милутин

20.09.2019 15:10

Обавезати се могу само да ће себи повећати своје енормно високе плате. Све друго је лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деспа Деспот

20.09.2019 15:45

Ко је Игор Деспенић високо рангирани политичар који је називао дјецу мајмунима и насртао на дјецу аутима на њих пише данас Слободан Васковић на свом блогу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.09.2019 17:07

Глупост па плата стално расте због цега треба синдикат и Мисицка која има плату 2-3 хиљада и висе.Плата радницима сваке године расте најмање по 1 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле стари морепловац

20.09.2019 17:28

хоце расти за три године 6%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има тога још

21.09.2019 14:11

Уопштено је то превише. Мало прецизније треба то исказати. За колико копаља има да расте..??!!

ОДГОВОРИТЕ