SSRS: Vlada se mora obavezati da će plate rasti

Savez sindikata RS ima neoborive argumente za neophodnost donošenja okvirnog trogodišnjeg dokumenta, kojim bi Vlada Srpske precizirala i obavezala se da će plate u RS rasti.

Republika Srpska 20.09.2019 | 15:25
SSRS: Vlada se mora obavezati da će plate rasti
To kaže predsjednica ovog saveza Ranka Mišić, koja naglašava da, u ovom periodu, nijedna plata ne bi mogla da raste ispod deset odsto.

– Takođe, stvorili bi se uslovi da zarade mogu da rasti i više, u zavisnosti od kapacietat i finansijske mogućnosti preduzeća. Moramo težiti ka tome da postignemo situaciju u kojoj će radnici znati da će doći do povećanja plata – poručuje Mišićeva i naglašava da rastrećenje rada u ranijem periodu nije značilo i povećanje plata.

– U posljednjih deset godina, iz budžeta su direktno u podsticaj realnoim sekttoru otišle stotine miliona KM, ali se to nije pojavilo kao povećanje plata ni u jednom procentu. Naime, na nivou godine plata nije rasla ni 12 KM. Dobit je na godišnjem nivou rasla za preko 11 odsto, a plata ni za dva odsto – kaže Mišićeva. 

Prema njenim riječima, socijalni dijalog u RS je u krizi, jer je  poslodavcima nevažno pregovaranje o povećanju plata.

– A primanja skoro dvije trećine radnika u privatnom i dijela zaposlenih u javnom sektoru ni približno nisu na nivou prosječne plate. To je jedan od osnovnih razloga zašto naši radnici odlaze u inostranstvo. S druge strane, nepostojanje kolektivnog ugovora onemogućava kontrolu isplate zarada. Zato se dešava da su u jednom preduzeću svi prijavljeni na 450 KM, a najvažnije je da su uplaćeni porezi i doprinosi. Iako ovakva praksa ugrožava i fondove, kontrolni organi nemaju alata da reaguju – ističe Mišićeva.

Posebnim problemom smatra i to što u različitim zakonima u RS postoji čak 15 termina koji se tiču zarade radnika.

– To stvara jednu veliku zbrka, koja daje mogućnost manipulacije. Zato moramo razgovarati o ovom složenom pitanju, da se zna ispod čega se ne može ići, a da se ne ograničavaju oni koji mogu da daju više – poručuje Mišićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ruka Crnomanjasta

20.09.2019 13:44

blizi se nova godina otvaraju se granice ko hoce da radi ovdje kolko vidimo radnici oce da rade al vise nece za male pare odose citave porodice dok se nag,z,te da povecate standard i plate a ti Misicka bole te ,upe imas sve privilegije ko ministri kakvo povecanje kakvi bakraci dosta prevara i obecanja ostaje da je bolje od nule poceti u UE nego ovdje cekati pola vijeka da bi bilo bolje

ODGOVORITE
Name

Re

20.09.2019 15:05

Da bih plate imale svoju vrednosti mora se prvo vrednovati rad, da biste vrednovati rad morate kazniti nekad, da biste kaznili nekad morate imati pravni sistem bez korupcije, e da bih imali pravni sistem moralo bih se poštivati svaki zakon koi bih štitio svakog čovjeka i gradzanina bez obzira kojoj etničkoj vjerskoj ili boji kože i imovinskog statusa pa i funkciju koju obavlja. A to nije tako ni jedan uslov nemamo

Name

Re:Re

20.09.2019 15:54

Živ i zdrav mi bio, poštedi me dugog pisanja! Ja cu dodati, inžinjere sam elektrotehnike, znam engleski, a njemački učim već godinu dana, a radim na mjestu sa SSS, plata 700 maraka. Zaključak: Odoh u Njemacku, sve sa porodicom

Name

Re Re

20.09.2019 17:42

kao da citam bajke braće Grim.

Name

Влада

20.09.2019 13:48

Свеће бити како ти кажеш, само се немој бацакати по скупштини.

ODGOVORITE
Name

Dno DNA

20.09.2019 14:36

Koliko godina pricate i lazete narod. Izgleda strah ko ce vam plate zaraditi. Zivite vi od crkavice pa da vidimo kako to ide

ODGOVORITE
Name

Milutin

20.09.2019 15:10

Obavezati se mogu samo da će sebi povećati svoje enormno visoke plate. Sve drugo je laž.

ODGOVORITE
Name

Despa Despot

20.09.2019 15:45

Ko je Igor Despenić visoko rangirani političar koji je nazivao djecu majmunima i nasrtao na djecu autima na njih piše danas Slobodan Vasković na svom blogu?

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.09.2019 17:07

Glupost pa plata stalno raste zbog cega treba sindikat i Misicka koja ima platu 2-3 hiljada i vise.Plata radnicima svake godine raste najmanje po 1 km.

ODGOVORITE
Name

Mile stari moreplovac

20.09.2019 17:28

hoce rasti za tri godine 6%

ODGOVORITE
Name

Ima toga još

21.09.2019 14:11

Uopšteno je to previše. Malo preciznije treba to iskazati. Za koliko kopalja ima da raste..??!!

ODGOVORITE