Алумина нема за струју и гас, тражи кредит!?

– „Алумина“, кћерка фирма Фабрике глинице (ФГ) “Бирач”, задужује се за 10 милиона марака код Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) Републике Српске како би платила текуће обавезе, струју, гас и дуг према „Жељезницама РС“, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 20.09.2019 | 12:26
Алумина нема за струју и гас, тражи кредит!?
Захтјевом од 3. септембра „Алумина“ је затражила да Скупштина тог предузећа буде сагласна са одобрењем краткорочне позајмице од Фонда за развој источног дијела и Фонда за развој и запошљавање РС у износу од 10 милиона КМ на период од 12 мјесеци са припадајућом каматом по годишњој стопи од четири одсто.

Претходно је „Алумина“ предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу и директорици ИРБ-а Сњежани Вујнић упутила захтјев за директан пласман краткорочне позајмице из ИРБ-а за побољшање текуће ликвидности.

Влада је 22. августа донијела одлуку којом одобрава да ИРБ позајми новац „Алумини“, након чега је исти дан Управни одбор „Алумине“ одлучио да се то предузеће задужи.

Почетком септембра сагласност за задужење тражи се и од Лазе Ђурђевића, стечајног управника Фабрике глинице „Бирач“ која је власник „Алумине“.

„Одобрену краткорочну позајмицу ово привредно друштво би користило за плаћање обавеза према нашим добављачима на сљедећи начин: „Жељезницама РС“ за извршене услуге транспорта 1,5 милиона КМ, „Гас-Рес-у“ за испоручени гас седам милиона КМ и „Електро-Бијељини“ за испоручену електричну енергију 1,5 милиона КМ“, наведено је у захтјеву који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Из „Алумине“ су истакли да би се плаћањем наведених обавеза стекли услови за нормалан завршетак инвестиционих улагања.

„Послујући у скоро немогућим условима испуњавамо преузете обавезе према нашим купцима без икаквих примједби на квалитет и рокове испоруке. Да бисмо одржали корак уз безброј ограничења моментална финансијска потпора би нам помогла да остваримо планиране циљеве, јер нас сваки други приступ води у релативно заостајање или опадајући раст. Са залихама сировина тренутно стојимо одлично, за разлику од прошле године када смо због недостатка лужине, коју плаћамо авансно, јер не можемо добити банкарску гаранцију, смањивали капацитет“, наведено је у допису који потписује нови предсједник УО „Алумине“ Миле Матић.

Повјериоци: Биљежите профит, а немате за текуће обавезе?

На сједници Одбора повјерилаца ФГ „Бирач“ 9. септембра разматрана је одлука о задужењу „Алумине“, а основно питање било је зашто „Алумина“, која биљежи профит, нема новца за текуће обавезе, струју, гас…

Матић је рекао да треба да плате рачуне за гас, струју и транспорт, те да се нада да ће залихе роба у вриједности од око 13 милиона КМ у међувремену продати.

Предсједник Одбора повјерилаца Татјана Врањковић питала је како „Алумина“, која се хвали да послује с добитком, има текуће обавезе од 10 милиона КМ.

Матић је рекао да су то два рачуна за гас и по један за струју и ЖРС.

„Ми смо 65 милиона уложили у инвестиције. Профитабилност коју смо имали је практично отишла у инвестиције и у повећање залиха“, истакао је Матић.

Ђурђевић је рекао да су залихе настале због пада цијена металуршке глинице на берзи и престанком рада фабрике у Мостару, те да ће оне бити реализоване. Додао је да сматра да задужење треба одобрити.

Врањковићева и члан Одбора Јасна Миројевић оптужиле су управу „Алумине“ да су лоше планирали пословање и створили дуг, као и да су примили награде за добро планирање.

„Постоји други начин да се те обавезе измире, уговори о репрограму гдје се камате праштају. Не видим да је „Алумина“ притиснута гашењем, блокадом. Мислим да се ово може ријешити и без четири одсто камате, и без један одсто“, поручила је Миројевићева.

Члан Одбора Милан Бастах питао је Матића које би биле посљедице неодобравања кредита, на шта је Матић одговорио да би недостајало око четири милиона за инвестиције и да би се морало ићи на хитну продају залиха.

„Преживјели би и у тој варијанти, али знамо тачно куда идемо и гдје треба да дођемо. Нисмо се случајно обратили, изанализирали смо, правили дебату о томе. У билансу се ништа не помјера, све ове ствари су на добробит свих повјерилаца“, казао је Матић.

На крају је Одбор повјерилаца са три гласа за изгласао задужење. Против је била Миројевићева.

Управни одбор фирме „Алумина“ 27. августа изабрао је за предсједника Управе Милу Матића, након што је 22. августа са те позиције смијењен Милорад Мотика.

Након два дана, односно 29. августа смијењена су и три члана Управе компаније „Алумина“ Милорад Мотика, Зоран Обреновић и Радислав Филиповић, а на њихова мјеста именовани су Милан Баштинац, Данијел Драгичевић и Жељко Ђурић.

„Алумина“ је кћерка фирма Фабрике глинице „Бирач“ која је у стечају и њен је најпрофитабилнији дио. Запошљава око 1.200 радника.

Ова компанија очекује у 2019. години приход од око 400 милиона КМ, који ће бити из извоза, рекао је раније Мотика.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Да

20.09.2019 10:51

Миле Матић је доказани финансијски стручњак и не треба се бринути ,јер зна шта хоће.Само напријед и сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апач

20.09.2019 11:56

Фабрика одлично ради али за Дудука и његову мафију а радници шуте јер већина су страначки полтрони.

Name

Брандо

20.09.2019 10:54

Гдје се појаве, милорад фукусима додик, зељка мјеница цвијановиц и висковиц хиросима радован ту трава не нице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

20.09.2019 12:35

Хеххе. Краљу

Name

ЗМиљенкоЕ

20.09.2019 10:55

Продај бурле Игору за марку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

велико постење

20.09.2019 11:00

такав гигант доведен до просијацког стапа зарје то некакав директор којег неинтересују стабилност фирме те директоре треба послат у фоцу или туњице некасе стиде свог полозаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

20.09.2019 11:02

Чуј кредити за струју и плин

ОДГОВОРИТЕ
Name

радници

20.09.2019 11:27

Која пљацка кредита ирб.Свако зна да алумина дневно обрне милион марака.Где су паре. Фабрика никад није боље радила.Радници глодју коске ал зато синдикалац и остали безљебовици узивају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апач

20.09.2019 12:00

Што радници шуте??????

Name

ре апаце

20.09.2019 12:21

Па зато сто це да добију одказ а ситуација се неце променети остаце исто...

Name

Апач

20.09.2019 12:38

Не него зато што су гласали за те исте.

Name

шуме у федерацији

20.09.2019 11:40

добре плате и плус по 500 КМ бонуса за 900 радника: хттпс://www.клиx.ба/бизнис/цак-900-радника-спд-средњобосанске-суме-добило-по-500-км-бонуса-уз-плацу/190920059

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

20.09.2019 12:13

А где су акције нас пензионера из глинице који смо радни вијек провели у фабрици.Нас бирац пропао а васа алумина уби паре.Само сте променили назив фирме.Каква алумина све је то бирац глиница направила.Залосно је ста је дозвољено да се уради од онакве фабрике.Све на стету радника а за добро лопова и тајкуна.Правда је спора али достизна да знате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пироман

20.09.2019 12:40

Ви пензионери сте нај вјернији гласачи ове багре.

Name

Пеле

20.09.2019 13:32

Питајте Соњу Рубез.

Name

Иди бре..

21.09.2019 14:18

Има ли у ЗВ онај улични шах.? Ако има иди тамо и чекај сљедеће изборе па поново гласај за лопове. Не пачај у радника, својим избором гурнуо си га у ладну Дрину.

Name

браво

20.09.2019 13:03

среца па код Висковица има виска, сад це он њима пребацити који милионциц

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК ЖРС

20.09.2019 14:27

Нисте све платили жељезницама српске, а све то захваљујући што нисте плаћали лежарину.Само у једној смјени се на време разводила лежарина и водила тачна евиденција времена спуштања кола у станицу Зворник.Можда је требало некога наградити.

ОДГОВОРИТЕ