Alumina nema za struju i gas, traži kredit!?

– „Alumina“, kćerka firma Fabrike glinice (FG) “Birač”, zadužuje se za 10 miliona maraka kod Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske kako bi platila tekuće obaveze, struju, gas i dug prema „Željeznicama RS“, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.09.2019 | 12:26
Alumina nema za struju i gas, traži kredit!?
Zahtjevom od 3. septembra „Alumina“ je zatražila da Skupština tog preduzeća bude saglasna sa odobrenjem kratkoročne pozajmice od Fonda za razvoj istočnog dijela i Fonda za razvoj i zapošljavanje RS u iznosu od 10 miliona KM na period od 12 mjeseci sa pripadajućom kamatom po godišnjoj stopi od četiri odsto.

Prethodno je „Alumina“ predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću i direktorici IRB-a Snježani Vujnić uputila zahtjev za direktan plasman kratkoročne pozajmice iz IRB-a za poboljšanje tekuće likvidnosti.

Vlada je 22. avgusta donijela odluku kojom odobrava da IRB pozajmi novac „Alumini“, nakon čega je isti dan Upravni odbor „Alumine“ odlučio da se to preduzeće zaduži.

Početkom septembra saglasnost za zaduženje traži se i od Laze Đurđevića, stečajnog upravnika Fabrike glinice „Birač“ koja je vlasnik „Alumine“.

„Odobrenu kratkoročnu pozajmicu ovo privredno društvo bi koristilo za plaćanje obaveza prema našim dobavljačima na sljedeći način: „Željeznicama RS“ za izvršene usluge transporta 1,5 miliona KM, „Gas-Res-u“ za isporučeni gas sedam miliona KM i „Elektro-Bijeljini“ za isporučenu električnu energiju 1,5 miliona KM“, navedeno je u zahtjevu koji je u posjedu CAPITAL-a.

Iz „Alumine“ su istakli da bi se plaćanjem navedenih obaveza stekli uslovi za normalan završetak investicionih ulaganja.

„Poslujući u skoro nemogućim uslovima ispunjavamo preuzete obaveze prema našim kupcima bez ikakvih primjedbi na kvalitet i rokove isporuke. Da bismo održali korak uz bezbroj ograničenja momentalna finansijska potpora bi nam pomogla da ostvarimo planirane ciljeve, jer nas svaki drugi pristup vodi u relativno zaostajanje ili opadajući rast. Sa zalihama sirovina trenutno stojimo odlično, za razliku od prošle godine kada smo zbog nedostatka lužine, koju plaćamo avansno, jer ne možemo dobiti bankarsku garanciju, smanjivali kapacitet“, navedeno je u dopisu koji potpisuje novi predsjednik UO „Alumine“ Mile Matić.

Povjerioci: Bilježite profit, a nemate za tekuće obaveze?

Na sjednici Odbora povjerilaca FG „Birač“ 9. septembra razmatrana je odluka o zaduženju „Alumine“, a osnovno pitanje bilo je zašto „Alumina“, koja bilježi profit, nema novca za tekuće obaveze, struju, gas…

Matić je rekao da treba da plate račune za gas, struju i transport, te da se nada da će zalihe roba u vrijednosti od oko 13 miliona KM u međuvremenu prodati.

Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković pitala je kako „Alumina“, koja se hvali da posluje s dobitkom, ima tekuće obaveze od 10 miliona KM.

Matić je rekao da su to dva računa za gas i po jedan za struju i ŽRS.

„Mi smo 65 miliona uložili u investicije. Profitabilnost koju smo imali je praktično otišla u investicije i u povećanje zaliha“, istakao je Matić.

Đurđević je rekao da su zalihe nastale zbog pada cijena metalurške glinice na berzi i prestankom rada fabrike u Mostaru, te da će one biti realizovane. Dodao je da smatra da zaduženje treba odobriti.

Vranjkovićeva i član Odbora Jasna Mirojević optužile su upravu „Alumine“ da su loše planirali poslovanje i stvorili dug, kao i da su primili nagrade za dobro planiranje.

„Postoji drugi način da se te obaveze izmire, ugovori o reprogramu gdje se kamate praštaju. Ne vidim da je „Alumina“ pritisnuta gašenjem, blokadom. Mislim da se ovo može riješiti i bez četiri odsto kamate, i bez jedan odsto“, poručila je Mirojevićeva.

Član Odbora Milan Bastah pitao je Matića koje bi bile posljedice neodobravanja kredita, na šta je Matić odgovorio da bi nedostajalo oko četiri miliona za investicije i da bi se moralo ići na hitnu prodaju zaliha.

„Preživjeli bi i u toj varijanti, ali znamo tačno kuda idemo i gdje treba da dođemo. Nismo se slučajno obratili, izanalizirali smo, pravili debatu o tome. U bilansu se ništa ne pomjera, sve ove stvari su na dobrobit svih povjerilaca“, kazao je Matić.

Na kraju je Odbor povjerilaca sa tri glasa za izglasao zaduženje. Protiv je bila Mirojevićeva.

Upravni odbor firme „Alumina“ 27. avgusta izabrao je za predsjednika Uprave Milu Matića, nakon što je 22. avgusta sa te pozicije smijenjen Milorad Motika.

Nakon dva dana, odnosno 29. avgusta smijenjena su i tri člana Uprave kompanije „Alumina“ Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

Ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza, rekao je ranije Motika.

(Capital)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Da

20.09.2019 12:51

Mile Matić je dokazani finansijski stručnjak i ne treba se brinuti ,jer zna šta hoće.Samo naprijed i sretno!

ODGOVORITE
Name

Apač

20.09.2019 13:56

Fabrika odlično radi ali za Duduka i njegovu mafiju a radnici šute jer većina su stranački poltroni.

Name

Brando

20.09.2019 12:54

Gdje se pojave, milorad fukusima dodik, zeljka mjenica cvijanovic i viskovic hirosima radovan tu trava ne nice..

ODGOVORITE
Name

Ragib

20.09.2019 14:35

Hehhe. Kralju

Name

ZMiljenkoE

20.09.2019 12:55

Prodaj burle Igoru za marku!

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

20.09.2019 13:00

takav gigant doveden do prosijackog stapa zarje to nekakav direktor kojeg neinteresuju stabilnost firme te direktore treba poslat u focu ili tunjice nekase stide svog polozaja

ODGOVORITE
Name

Hare

20.09.2019 13:02

Čuj krediti za struju i plin

ODGOVORITE
Name

radnici

20.09.2019 13:27

Koja pljacka kredita irb.Svako zna da alumina dnevno obrne milion maraka.Gde su pare. Fabrika nikad nije bolje radila.Radnici glodju koske al zato sindikalac i ostali bezljebovici uzivaju.

ODGOVORITE
Name

Apač

20.09.2019 14:00

Što radnici šute??????

Name

re apace

20.09.2019 14:21

Pa zato sto ce da dobiju odkaz a situacija se nece promeneti ostace isto...

Name

Apač

20.09.2019 14:38

Ne nego zato što su glasali za te iste.

Name

šume u federaciji

20.09.2019 13:40

dobre plate i plus po 500 KM bonusa za 900 radnika: https://www.klix.ba/biznis/cak-900-radnika-spd-srednjobosanske-sume-dobilo-po-500-km-bonusa-uz-placu/190920059

ODGOVORITE
Name

penzioner

20.09.2019 14:13

A gde su akcije nas penzionera iz glinice koji smo radni vijek proveli u fabrici.Nas birac propao a vasa alumina ubi pare.Samo ste promenili naziv firme.Kakva alumina sve je to birac glinica napravila.Zalosno je sta je dozvoljeno da se uradi od onakve fabrike.Sve na stetu radnika a za dobro lopova i tajkuna.Pravda je spora ali dostizna da znate.

ODGOVORITE
Name

Piroman

20.09.2019 14:40

Vi penzioneri ste naj vjerniji glasači ove bagre.

Name

Pele

20.09.2019 15:32

Pitajte Sonju Rubez.

Name

Idi bre..

21.09.2019 16:18

Ima li u ZV onaj ulični šah.? Ako ima idi tamo i čekaj sljedeće izbore pa ponovo glasaj za lopove. Ne pačaj u radnika, svojim izborom gurnuo si ga u ladnu Drinu.

Name

bravo

20.09.2019 15:03

sreca pa kod Viskovica ima viska, sad ce on njima prebaciti koji milioncic

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK ŽRS

20.09.2019 16:27

Niste sve platili željeznicama srpske, a sve to zahvaljujući što niste plaćali ležarinu.Samo u jednoj smjeni se na vreme razvodila ležarina i vodila tačna evidencija vremena spuštanja kola u stanicu Zvornik.Možda je trebalo nekoga nagraditi.

ODGOVORITE