Формално почела екстрадиција Душка Кнежевића

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић изјавио је да је обавештен да су одбеглом бизнисмену Душку Кнежевићу у лондонском суду одузети пасоши.

Регион 20.09.2019 | 10:42
Формално почела екстрадиција Душка Кнежевића
Њему су одузети црногорски, британски и кипарски пасош и ограничено му је кретање и да је над њим је уведен електронски надзор.

Тиме је формално почео процес екстрадиције, а Кнежевић је на саслушање позван због потернице коју је за њим расписало Специјално државно тужилаштво.

"Обавештен сам да је Кнежевић саслушан по потерници коју смо расписали за њим. Велика Британија је једна од најразвијенијих демократија света и она делује у складу са законом. Мени је право задовољство када сарађујем са Уједињеним Краљевство", рекао је Катнић за Вијести.

Потврдио је да су тамошње власти Кнежевићу забраниле да се приближава аеродромима, железничким станицама и лукама.

"Сада следи стандардна процедура током које ће лондонски суд од нас тражити документацију на основу које тражимо изручење. Ми ћемо поступати по њиховим захтевима, а наш захтев пред тамошњим судом заступа британски тужилац", објаснио је Катнић.

Затражено је да Кнежевић и његов правни тим до наредног рочишта, 17. октобра, изнесу аргументе против екстрадиције у писаној форми, као и да предложи све доказе на које има намеру да се позива.

Кнежевићу није одређен екстрадициони притвор, јер је суду положио јемство од 70.000 фунти.

Процес изручења, међутим, може трајати годинама.

Против Кнежевића се води више истрага Специјалног тужилаштва које се односе на утају пореза, прање новца и злоупотребу службеног положаја. Председник Атлас групе Кнежевић избегао је хапшење одласком из Црне Горе у Велику Британију, чији је такође држављанин.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар