Боја искашљаја може да укаже на озбиљне болести

Како узроци кашља могу бити безазлени, он може упућивати и на озбиљан здравствени проблем, важно је водити рачуна о томе да код свакога кашља који траје дуже од недељу дана и не смањује се, или се јављају и други симптоми, треба посјетити љекара.

Република Српска 19.09.2019 | 21:13
Боја искашљаја може да укаже на озбиљне болести
"Ако се кашаљ јави као симптом уз бол у грлу или цурење носа, и дјеца и одрасли за прву руку могу себи помоћи уобичајеним природним лијековима: чајем, медом, а по потреби и сирупом за ублажавање кашља. Но ако симптоми потрају дуже од недељу дана, а поготово ако се јави и висока температура, треба се јавити љекару", каже доктор Иван Долушић. 
 
"Ако већ постоји дијагноза с којом кашаљ можемо повезати – на пример прехлада, хронични бронхитис или алергија – љекар одмах може преписати терапију, но ако се кашаљ јави први пут и потраје дуже од три недеље, вјероватно ће бити потребне детаљније претраге", додаје доктор Матилда Задро.

"Осим на трајање, код кашља треба обратити пажњу на боју искашљаја", додаје загребачки љекар. 

Наиме, прозиран или бијели искашљај најчешће је знак да сте здрави, а они обојени могу упућивати на одређене здравствене проблеме, појашњава. Но и код прозирног искашљаја који је значајно појачан можемо посумњати у пелудну алергију, а појачан бијели искашљај може бити повезан с рефлексом желудачног садржаја. 

"Жути или жутозелени искашљај упућују на то да постоји инфекција, попут прехладе или бронхитиса", додаје. 

Жуто-зелени искашљај може бити повезан и с упалом синуса, код које се слуз из носа слива у грло, па је настојимо избацити управо кашљањем. С друге стране, ружичасти, црвени или смеђи искашљај упућују на трагове крви, што упозорава на бактеријску упалу плућа, хронични бронхитис, па и туберкулозу. На то треба посумњати посебно ако се уз то јаве други симптоми инфекције, попут умора, главобоље, повишене температуре и боли у прсима те отежаног дисања. Такав искашљај може упућивати и на рак плућа. 

На шта упућује боја искашљаја

Прозирна или бијела

Ако је реч о нормалној количини слузи, те нијансе су знак здравља, односно нема разлога за забринутост. Ако је прозирна слуз појачана, то може бити знак пелудне алергије, а појачана бијела слуз може упућивати на рефлекс хране из желуца. 

Жута или жутозелена

Те нијансе упућују на то да у горњим дисајним путевима постоји нека инфекција – прехлада, бронхитис, упала синуса и слично. 

Ружичасти или црвени искашљај

То је знак да су присутни трагови крви и може бити повезан с хроничном упалом синуса, плућа, па и туберкулозом, као и знак неких тежих болести, попут рака плућа.

(Курир)

Коментари / 0

Оставите коментар