Boja iskašljaja može da ukaže na ozbiljne bolesti

Kako uzroci kašlja mogu biti bezazleni, on može upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem, važno je voditi računa o tome da kod svakoga kašlja koji traje duže od nedelju dana i ne smanjuje se, ili se javljaju i drugi simptomi, treba posjetiti ljekara.

Republika Srpska 19.09.2019 | 21:13
Boja iskašljaja može da ukaže na ozbiljne bolesti
"Ako se kašalj javi kao simptom uz bol u grlu ili curenje nosa, i djeca i odrasli za prvu ruku mogu sebi pomoći uobičajenim prirodnim lijekovima: čajem, medom, a po potrebi i sirupom za ublažavanje kašlja. No ako simptomi potraju duže od nedelju dana, a pogotovo ako se javi i visoka temperatura, treba se javiti ljekaru", kaže doktor Ivan Dolušić. 
 
"Ako već postoji dijagnoza s kojom kašalj možemo povezati – na primer prehlada, hronični bronhitis ili alergija – ljekar odmah može prepisati terapiju, no ako se kašalj javi prvi put i potraje duže od tri nedelje, vjerovatno će biti potrebne detaljnije pretrage", dodaje doktor Matilda Zadro.

"Osim na trajanje, kod kašlja treba obratiti pažnju na boju iskašljaja", dodaje zagrebački ljekar. 

Naime, proziran ili bijeli iskašljaj najčešće je znak da ste zdravi, a oni obojeni mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, pojašnjava. No i kod prozirnog iskašljaja koji je značajno pojačan možemo posumnjati u peludnu alergiju, a pojačan bijeli iskašljaj može biti povezan s refleksom želudačnog sadržaja. 

"Žuti ili žutozeleni iskašljaj upućuju na to da postoji infekcija, poput prehlade ili bronhitisa", dodaje. 

Žuto-zeleni iskašljaj može biti povezan i s upalom sinusa, kod koje se sluz iz nosa sliva u grlo, pa je nastojimo izbaciti upravo kašljanjem. S druge strane, ružičasti, crveni ili smeđi iskašljaj upućuju na tragove krvi, što upozorava na bakterijsku upalu pluća, hronični bronhitis, pa i tuberkulozu. Na to treba posumnjati posebno ako se uz to jave drugi simptomi infekcije, poput umora, glavobolje, povišene temperature i boli u prsima te otežanog disanja. Takav iskašljaj može upućivati i na rak pluća. 

Na šta upućuje boja iskašljaja

Prozirna ili bijela

Ako je reč o normalnoj količini sluzi, te nijanse su znak zdravlja, odnosno nema razloga za zabrinutost. Ako je prozirna sluz pojačana, to može biti znak peludne alergije, a pojačana bijela sluz može upućivati na refleks hrane iz želuca. 

Žuta ili žutozelena

Te nijanse upućuju na to da u gornjim disajnim putevima postoji neka infekcija – prehlada, bronhitis, upala sinusa i slično. 

Ružičasti ili crveni iskašljaj

To je znak da su prisutni tragovi krvi i može biti povezan s hroničnom upalom sinusa, pluća, pa i tuberkulozom, kao i znak nekih težih bolesti, poput raka pluća.

(Kurir)

Komentari / 0

Ostavite komentar