Осуђен припадник "Црвених беретки" за силовање

Виши суд у Београду осудио је Николу Виду Лујића, бившег припадника Јединице за специјалне операције (ЈСО) Службе државне безбједности (СДБ) Србије, елитне јединице специјалних снага познате и под називом “Црвене беретке”, за силовање жене у Брчком 20. јуна 1992, те га осудио на осам година затвора.

Србија 19.09.2019 | 17:24
Осуђен припадник "Црвених беретки" за силовање
Према оптужници, Вида Лујић је заједно с још двојицом неидентификованих војника, у униформи и наоружан пиштољем, ушао у једну кућу у Брчком. Након уласка, пред женом која је била у кући, а чији идентитет није откривен у оптужници, извадио је оружје, убацио у њега метке и поново га вратио у џеп.

Када му је жена предала свој новац и накит, Вида Лујић јој је рекао: “Пођи са мном”, и одвео је у купатило те закључао врата. Тамо ју је силовао два пута, а затим ју је одвео у спаваћу собу и поново је силовао, наводи се у оптужници.

Додаје се да је током напада жртва тражила од Лујића да је убије, на што је он одговорио да “није задужен за то”. Док ју је силовао, остала двојица војника разбили су све по кући.

Судија Дејан Терзић изјавио је да не постоје олакшавајуће околности и да је Вида Лујић – који није био присутан у судници на изрицању пресуде – и раније осуђиван за слично кривично дјело.

"Искористио је своју доминацију над жртвом и њену беспомоћност с обзиром да је она већ била довољно уплашена, јер је њен супруг био ухапшен", казао је Терзић.

Током суђења Вида Лујић је тврдио да у рату није био припадник ниједне наоружане јединице и да не познаје жртву.

Али други свједоци, међу којима и припадник “Црвених беретки”, свједочили су да је Вида Лујић био припадник ЈСО-а.

На суђењу је свједочио и супруг жртве. Он је изјавио да је наведеног дана у његову кућу дошла група српских војника, који су га одвели на испитивање. Када се вратио, комшија му је рекао да му је супруга силована.

Оптужницу је првобитно подигло Тужилаштво Брчко дистрикта у јануару 2018, али пошто је Вида Лујић држављанин Србије, Окружни суд у Добоју уступио је предмет Вишем суду у Београду.

Суђење је почело у децембру 2018. године.

Ово је првостепена пресуда и на њу је могуће поднијети жалбу, јавио је БИРН БиХ.

(Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кићо

20.09.2019 06:55

То говно по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

20.09.2019 08:22

Због таквих идиота српски борци су изгубили углед и постовање. Мала је свака казна за такав злоцин.

ОДГОВОРИТЕ