НСРС на шестој сједници усвојила седам закона

Народна скупштина у првом дијелу Шесте редовне сједнице усвојила седам закона.

Република Српска 19.09.2019 | 15:27
НСРС на шестој сједници усвојила седам закона
Народна скупштина Републике Српске данас је, у првом дијелу Шесте редовне сјединице, усвојила седам закона: Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима – по хитном поступку; Закон о измјенама и допунама Закона о нотарима – по хитном поступку; Закон о личном имену; Закона о ликвидационом поступку; Закон о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској; Закон о измјени Закона о насљеђивању и Закон о измјенама Закона о привредним друштвима.

Разлог за доношење Закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан је у потреби за побољшањем материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије.

Закон предвиђа се да ће се лични коефицијент за остваривање права на пензију полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова утврђивати на основу пет годишњих плата које су за полицијске службенике најповољније.

Измјене и допуне Закона о нотарима се односе на услове за избор нотара и начин утврђивања броја потребних нотарских помоћника.

Усклађивањем овог закона са Одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, омогућено је расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би се требало обезбједити да сва нотарска сједишта у Републици Српској имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују своја законом загарантована права.

Законом о ликвидационом поступку детаљније су прописане обавезе и дужности ликвидационог управника, те одговорности за штету коју проузрокује власницима капитала пословног субјекта и повјериоцима у току вршења радњи у ликвидационом поступку, као и новчане казне које се могу изрећи ликвидационом управнику у случају повреде одредаба овог закона.

Закон о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској омогућава да лица са инвалидитетом буду ослобођена плаћања накнаде за полагање овог испита.

Измјене Закона о привредним друштвима односе се на успостављање могућности за подношење пријаве за регистрацију оснивања и пословних промјена електронским путем.

Народна скупштина Републике Српске на Шестој редовној сједници изабрала је Сузану Гашић за министра трговине и туризма у Влади Српске, након што је констатована оставка досадашњег министра Драгице Ковач. Након избора, министарка Гашић је пред народним посланицима положила заклетву.

Шеста редовна сједница Народне скупштине биће настављена у уторак, 24. септембра у 10 часова, а посланици ће засједати до петка, 27. септембра.



БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Полицајац

19.09.2019 15:18

Свој глас сам до сада давао СНСД-у али више никада ,због не уврштвања полицијских службеника са државног нивоа у петогодишњи просјек приликом пензионисања.СНСД више нема 5 гласова у И.Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милун

20.09.2019 05:43

Свака ти част.Овај закон ме упућује да пуно шефова одлази у пензију па поред њихове добре плате да им се обезбједи и добра пензија а остале ко шиша.

Name

Закон о пензијама МУПа

19.09.2019 16:16

Је очигледно дискриминаторски... И вјероватно ће бити оборен. Откуд екалузивно право радницима МУПа да при одласку у пензију бирају најбоље године за обрачун пензије а да то право немају остали радници у РС? Да ли су полицајци повлаштени наспрам осталих буџетских корисника рецимо просветара? Или ако узмемо у обзир њихов бенефицирани радни стаж да ли су повлаштени и зашто наспрам ватрогасаца или медицинара са бенефицијом? Овај закон је на брзину склепан, а ускоро ће највјероватније његова законитост завршити на Уставном суду или гдје већ треба. Очигледно је да је ДИСКРИМИНАТОРСКИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

19.09.2019 17:43

Они би да уведу онлине регистрацију фирми, а да притом јос немају закон о електронском потпису. Без тог закона, онлине регистрација би била само мртво слово на папиру.

ОДГОВОРИТЕ