NSRS na šestoj sjednici usvojila sedam zakona

Narodna skupština u prvom dijelu Šeste redovne sjednice usvojila sedam zakona.

Republika Srpska 19.09.2019 | 15:27
NSRS na šestoj sjednici usvojila sedam zakona
Narodna skupština Republike Srpske danas je, u prvom dijelu Šeste redovne sjedinice, usvojila sedam zakona: Zakon o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima – po hitnom postupku; Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o notarima – po hitnom postupku; Zakon o ličnom imenu; Zakona o likvidacionom postupku; Zakon o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj; Zakon o izmjeni Zakona o nasljeđivanju i Zakon o izmjenama Zakona o privrednim društvima.

Razlog za donošenje Zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem materijalnog statusa policijskih službenika koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije.

Zakon predviđa se da će se lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijske službenike najpovoljnije.

Izmjene i dopune Zakona o notarima se odnose na uslove za izbor notara i način utvrđivanja broja potrebnih notarskih pomoćnika.

Usklađivanjem ovog zakona sa Odlukom Ustavnog suda, koje se odnosi na imenovanje notara, omogućeno je raspisivanje javnog konkursa za izbor potrebnog broja notara, čime bi se trebalo obezbjediti da sva notarska sjedišta u Republici Srpskoj imaju potreban broj notara, a samim tim i jednake uslove pod kojima privredni subjekti i građani u Republici Srpskoj ostvaruju svoja zakonom zagarantovana prava.

Zakonom o likvidacionom postupku detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona.

Zakon o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj omogućava da lica sa invaliditetom budu oslobođena plaćanja naknade za polaganje ovog ispita.

Izmjene Zakona o privrednim društvima odnose se na uspostavljanje mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Narodna skupština Republike Srpske na Šestoj redovnoj sjednici izabrala je Suzanu Gašić za ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske, nakon što je konstatovana ostavka dosadašnjeg ministra Dragice Kovač. Nakon izbora, ministarka Gašić je pred narodnim poslanicima položila zakletvu.

Šesta redovna sjednica Narodne skupštine biće nastavljena u utorak, 24. septembra u 10 časova, a poslanici će zasjedati do petka, 27. septembra.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Policajac

19.09.2019 15:18

Svoj glas sam do sada davao SNSD-u ali više nikada ,zbog ne uvrštvanja policijskih službenika sa državnog nivoa u petogodišnji prosjek prilikom penzionisanja.SNSD više nema 5 glasova u I.Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Milun

20.09.2019 05:43

Svaka ti čast.Ovaj zakon me upućuje da puno šefova odlazi u penziju pa pored njihove dobre plate da im se obezbjedi i dobra penzija a ostale ko šiša.

Name

Zakon o penzijama MUPa

19.09.2019 16:16

Je očigledno diskriminatorski... I vjerovatno će biti oboren. Otkud ekaluzivno pravo radnicima MUPa da pri odlasku u penziju biraju najbolje godine za obračun penzije a da to pravo nemaju ostali radnici u RS? Da li su policajci povlašteni naspram ostalih budžetskih korisnika recimo prosvetara? Ili ako uzmemo u obzir njihov beneficirani radni staž da li su povlašteni i zašto naspram vatrogasaca ili medicinara sa beneficijom? Ovaj zakon je na brzinu sklepan, a uskoro će najvjerovatnije njegova zakonitost završiti na Ustavnom sudu ili gdje već treba. Očigledno je da je DISKRIMINATORSKI

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.09.2019 17:43

Oni bi da uvedu online registraciju firmi, a da pritom jos nemaju zakon o elektronskom potpisu. Bez tog zakona, online registracija bi bila samo mrtvo slovo na papiru.

ODGOVORITE