Ребаланс буџета за измирење дуга у здравству

Српска демократска странка предлаже да се средства из ребаланса буџета у износу од 60 милиона КМ уплате јавним здравственим установама у Српској за измирење нагомиланих обавеза фоновима, чиме би се ријешили многи проблеми ових установа, а средства путем доприноса поново вратила у буџет.

Република Српска 19.09.2019 | 14:47
Ребаланс буџета за измирење дуга у здравству
Члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС Слободан Станић каже да би четири таква ребаланса могла затворити комплетне обавезе јавних здравствених установа чије је оснивач Влада Републике Српске.

„Најбитнија ствар у нашем приједлогу је што би измирењем обавеза ових установа према Фонду Здравства и Фонду ПИО новац поново био враћен у буџет и стављен на располагање Влади. Модел на овом принципу би се касније могао примијенити за измирење обавеза домова здравља, чији су оснивачи локалне заједнице“, појаснио је Станић.

Он наводи да би примјена овог рјешења имала бројне позитивне ефекте.

„Послали би поруку да нико није изузет од плаћања пореза и финансијски би били ојачани фондови здравства и пензионог осигурања. Избјегла би се кривична одговорност директора установа, јер је донесен закон да пет неуплаћених доприноса сноси кривичну одговорност. Запослени из здравствених установа би били извучени из сиве зоне, јер им се не уплаћује обавезно здравствено осигурање. Избјегло би се плаћање камата јер укупном дугу ових установа огроман дио чине нагомилане камате“, казао је Станић.

Један од позитивних ефеката ове мјере, према Станићевим ријечима, било би и стварање предуслове за боље пословање установа и раст плата здравствених радника.

„Србија и Хрватска су повећале плате радницима у здравству, а њихове плате у Федерација БиХ су значајно веће него у Републици Српској. Ми морамо повећати плате нашим радницима како би смо их задржали овде и СДС остаје при ранијем ставу да плате запослених у здравству морају бити веће за 20 одсто“, истакао је Станић

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Министар

19.09.2019 13:01

Предлог није лос на први поглед. Постоје два проблема. 1. Власт неце послусати предлог. 2. Ко гарантује да послије измирења обавеза болнице неце створити нове обавезе, посто це се на овај нацин дефинитивно избјеци одговорност оних који су их довели у ову позицију? Предлог је добар ако би се елиминисале појаве које су довеле до оволиког дуга. Прегломазна администрација и намјестени тендери би и даље опстали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звијезда 09: Челик, 09/10.11.2018.

19.09.2019 13:41

Подрска Влади од љекара из Бн. Старцевица, Бијељина, увијек исто.

Name

Нада

19.09.2019 22:07

Заиста вјерујем да це господин Станиц бити министар здравства јер оваквог струцњака за менадзмент у здравству нема надалеко! Пуна подрска.

ОДГОВОРИТЕ