Rebalans budžeta za izmirenje duga u zdravstvu

Srpska demokratska stranka predlaže da se sredstva iz rebalansa budžeta u iznosu od 60 miliona КM uplate javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za izmirenje nagomilanih obaveza fonovima, čime bi se riješili mnogi problemi ovih ustanova, a sredstva putem doprinosa ponovo vratila u budžet.

Republika Srpska 19.09.2019 | 14:47
Rebalans budžeta za izmirenje duga u zdravstvu
Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić kaže da bi četiri takva rebalansa mogla zatvoriti kompletne obaveze javnih zdravstvenih ustanova čije je osnivač Vlada Republike Srpske.

„Najbitnija stvar u našem prijedlogu je što bi izmirenjem obaveza ovih ustanova prema Fondu Zdravstva i Fondu PIO novac ponovo bio vraćen u budžet i stavljen na raspolaganje Vladi. Model na ovom principu bi se kasnije mogao primijeniti za izmirenje obaveza domova zdravlja, čiji su osnivači lokalne zajednice“, pojasnio je Stanić.

On navodi da bi primjena ovog rješenja imala brojne pozitivne efekte.

„Poslali bi poruku da niko nije izuzet od plaćanja poreza i finansijski bi bili ojačani fondovi zdravstva i penzionog osiguranja. Izbjegla bi se krivična odgovornost direktora ustanova, jer je donesen zakon da pet neuplaćenih doprinosa snosi krivičnu odgovornost. Zaposleni iz zdravstvenih ustanova bi bili izvučeni iz sive zone, jer im se ne uplaćuje obavezno zdravstveno osiguranje. Izbjeglo bi se plaćanje kamata jer ukupnom dugu ovih ustanova ogroman dio čine nagomilane kamate“, kazao je Stanić.

Jedan od pozitivnih efekata ove mjere, prema Stanićevim riječima, bilo bi i stvaranje preduslove za bolje poslovanje ustanova i rast plata zdravstvenih radnika.

„Srbija i Hrvatska su povećale plate radnicima u zdravstvu, a njihove plate u Federacija BiH su značajno veće nego u Republici Srpskoj. Mi moramo povećati plate našim radnicima kako bi smo ih zadržali ovde i SDS ostaje pri ranijem stavu da plate zaposlenih u zdravstvu moraju biti veće za 20 odsto“, istakao je Stanić

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ministar

19.09.2019 13:01

Predlog nije los na prvi pogled. Postoje dva problema. 1. Vlast nece poslusati predlog. 2. Ko garantuje da poslije izmirenja obaveza bolnice nece stvoriti nove obaveze, posto ce se na ovaj nacin definitivno izbjeci odgovornost onih koji su ih doveli u ovu poziciju? Predlog je dobar ako bi se eliminisale pojave koje su dovele do ovolikog duga. Preglomazna administracija i namjesteni tenderi bi i dalje opstali.

ODGOVORITE
Name

Zvijezda 09: Čelik, 09/10.11.2018.

19.09.2019 13:41

Podrska Vladi od ljekara iz Bn. Starcevica, Bijeljina, uvijek isto.

Name

Nada

19.09.2019 22:07

Zaista vjerujem da ce gospodin Stanic biti ministar zdravstva jer ovakvog strucnjaka za menadzment u zdravstvu nema nadaleko! Puna podrska.

ODGOVORITE