Сатлер: Владавина права и судство међу приоритетима

Нови шеф Делегације ЕУ у Босни и Херцеговини амбасадор Јохан Сатлер у свом првом обраћању јавности од ступања на дужност поручио је да ЕУ жели БиХ у својој породици и да тај пут зависи од провођења реформи.  За њега је на броју један владавина права и судство, што сматра темељним питањем. Затим слиједи социо-економско питање те реформа јавне администрације.

Босна и Херцеговина 19.09.2019 | 11:00
Сатлер: Владавина права и судство међу приоритетима
– Велика је привилегија заступати ЕУ у БиХ. С личне стране ово ми је повратак, јер сам био овдје прије 20 година као млади дипломата у другачијем и тежем контексту. Од тада сам одржао контакт са БиХ и мислим да су многи разлози што сам овдје био као код куће. С обзиром да сам Аустријанац, обожавам ваше планине и гостопримство – рекао је Сатлер.

Он је поручио да је Европска унија најбоља понуда за БиХ и њене грађане.

– Оно што можете бити сигурни јесте да ћемо овдје бити дугорочно. Зашто грађани БиХ желе чланство у ЕУ? То је лак одговор. То је најпросперитнија унија на планети. Осим економских, ЕУ је и значајна сила за заштиту људских права и једнакости. Мислим да је тиме лако разумљиво зашто грађани БиХ желе ближе прићи ЕУ. ЕУ је непотпуна без БиХ и цијелог региона – поручио је нови европски дипломата у нашој земљи.

Сатлер сматра да је БиХ доказала, посебно када су околности биле тешке, упркос структуралним проблемима, да може изнијети ствар.

– Некада је то трајало дуго, од либерализације визног режима до захтјева за чланство, али и посљедњи споразум који је примјер да се ствари могу покренути. Много тога у БиХ преостаје да се уради, али све је могуће уз имплементацију неопходних реформи. Реторика подјела преузима јавни дискурс, а занемарују се стварне потребе грађана. ЕУ жели БиХ у својој породици. Мишљење ЕК из маја ове године то и потврђује уз пет приоритета – сматра Аустријанац. 

Нови шеф Делегације ЕУ који је замјенио Вигемарка очекује да бх. институције израде Акциони план за израду плана приоритета провођења реформи, што би значило опредијељеност да се крене напријед.

За њега је на броју један владавина права и судство, што сматра темељним питањем. Затим слиједи социо-економско питање те реформа јавне администрације.

– Босанци и Херцеговци пуно уплаћују у државну касу и грађани очекују да ће добити нешто заузврат – додао је.

Сатлер је рекао како није прихватљиво да власт на државном нивоу није формирана већ 10 мјесеци од избора.

– Апелујем да се крене напријед. Вријеме је да сви засучемо рукаве и прионемо на посао – поручио је Сатлер те додао да од БиХ зависи када ће приступити чланству у ЕУ, преноси Клиx.



(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

НАСА

19.09.2019 09:44

Мајка Је РУСИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осте

19.09.2019 10:14

Среца па има струцњак Тегелтија који це спровести владавину права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.09.2019 10:49

Значи да су те послали да заташкаш афере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Платон

19.09.2019 13:38

Сви ви Европљани лијепо зборите кад додјете на функцију. У тренутку би за те ставове зивот дао. Доста ми је криминалаца у РС који бране цркву и српство. Медјутим познато је европски представници у БиХ брзо подлегну миту и зацас су у финкцији криминалаца. Незнам засто долазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ФОЦА

20.09.2019 15:39

Да видимо како це сад судити ВЕСНА СТАНКОВИЦ ЦОСОВИЦ и оцели моци сада као прије. Наградјена је да из Окрузног суда у Бања Луци будне судија суда БиХ.залосно.награда за незаконит нерад.за доносење пресуда по наредби. Награда од ВСТС суд БиХ.