Satler: Vladavina prava i sudstvo među prioritetima

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johan Satler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi.  Za njega je na broju jedan vladavina prava i sudstvo, što smatra temeljnim pitanjem. Zatim slijedi socio-ekonomsko pitanje te reforma javne administracije.

Bosna i Hercegovina 19.09.2019 | 11:00
Satler: Vladavina prava i sudstvo među prioritetima
– Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje prije 20 godina kao mladi diplomata u drugačijem i težem kontekstu. Od tada sam održao kontakt sa BiH i mislim da su mnogi razlozi što sam ovdje bio kao kod kuće. S obzirom da sam Austrijanac, obožavam vaše planine i gostoprimstvo – rekao je Satler.

On je poručio da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i njene građane.

– Ono što možete biti sigurni jeste da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? To je lak odgovor. To je najprosperitnija unija na planeti. Osim ekonomskih, EU je i značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti. Mislim da je time lako razumljivo zašto građani BiH žele bliže prići EU. EU je nepotpuna bez BiH i cijelog regiona – poručio je novi evropski diplomata u našoj zemlji.

Satler smatra da je BiH dokazala, posebno kada su okolnosti bile teške, uprkos strukturalnim problemima, da može iznijeti stvar.

– Nekada je to trajalo dugo, od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo, ali i posljednji sporazum koji je primjer da se stvari mogu pokrenuti. Mnogo toga u BiH preostaje da se uradi, ali sve je moguće uz implementaciju neophodnih reformi. Retorika podjela preuzima javni diskurs, a zanemaruju se stvarne potrebe građana. EU želi BiH u svojoj porodici. Mišljenje EK iz maja ove godine to i potvrđuje uz pet prioriteta – smatra Austrijanac. 

Novi šef Delegacije EU koji je zamjenio Vigemarka očekuje da bh. institucije izrade Akcioni plan za izradu plana prioriteta provođenja reformi, što bi značilo opredijeljenost da se krene naprijed.

Za njega je na broju jedan vladavina prava i sudstvo, što smatra temeljnim pitanjem. Zatim slijedi socio-ekonomsko pitanje te reforma javne administracije.

– Bosanci i Hercegovci puno uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat – dodao je.

Satler je rekao kako nije prihvatljivo da vlast na državnom nivou nije formirana već 10 mjeseci od izbora.

– Apelujem da se krene naprijed. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao – poručio je Satler te dodao da od BiH zavisi kada će pristupiti članstvu u EU, prenosi Klix.(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

NASA

19.09.2019 11:44

Majka Je RUSIJA

ODGOVORITE
Name

Oste

19.09.2019 12:14

Sreca pa ima strucnjak Tegeltija koji ce sprovesti vladavinu prava

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.09.2019 12:49

Znači da su te poslali da zataškaš afere.

ODGOVORITE
Name

Platon

19.09.2019 15:38

Svi vi Evropljani lijepo zborite kad dodjete na funkciju. U trenutku bi za te stavove zivot dao. Dosta mi je kriminalaca u RS koji brane crkvu i srpstvo. Medjutim poznato je evropski predstavnici u BiH brzo podlegnu mitu i zacas su u finkciji kriminalaca. Neznam zasto dolaze.

ODGOVORITE
Name

Ja FOCA

20.09.2019 17:39

Da vidimo kako ce sad suditi VESNA STANKOVIC COSOVIC i oceli moci sada kao prije. Nagradjena je da iz Okruznog suda u Banja Luci budne sudija suda BiH.zalosno.nagrada za nezakonit nerad.za donosenje presuda po naredbi. Nagrada od VSTS sud BiH.