Амбасада САД: Дејтон се мора поштовати!

Амбасада Сједињених Америчких Држава у нашој земљи огласила се на Тwитеру поводом политичке кризе у БиХ и усвајања Програмске декларације СДА која је изазвала бројне реакције у земљи.

Босна и Херцеговина 18.09.2019 | 21:09
Амбасада САД: Дејтон се мора поштовати!
Из Амбасаде САД-а поручују да су „забринути због изнесених политичких ставова у декларацији СДА“, за које кажу да не помажу и не утичу на рјешавање свакодневних проблема грађана, већ додатно подстичу политичке тензије.

- Таква реторика успорава напредак БиХ ка евроатланским интеграцијама и чланству БиХ у ЕУ, нарушава стабилност и плаши инвеститоре, што уништава радна мјеста и убрзава егзодус грађана - наводе из амбасаде.

Наглашавају да је положај и став САД јасан и непромијењен и да је територијални интегритет и суверентитет БиХ загарантован Дејтонским споразумом.

- У потпуности подржавамо БиХ, њен територијални интегритет и њену темељну структуру као јединствену државу, суверену с два ентитета и три конститутивна народа. Свака промјена унутрашње организације БиХ мора се усвојити у складу с поступцима утврђеним у Уставу, за што је потребна широка подршка унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе.

Ни Дејтон ни Устав не нуде ниједном ентитету право на отцјепљење. Постојање сваког ентитета у потпуности зависи о постојању БиХ - наглашено је из Амбасаде САД-а.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

А

18.09.2019 20:27

ста цете предузети да се декларација повуце и прогласи невазецом?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоонер

18.09.2019 21:32

Цитав дан се сломих објасњавајуци овдје на порталу ста је резолуција. Резолуција је скоро ниста, само несто за ста се неко залазе, како цес забранити некоме да се за несто залазе. Не мозе то амбасада прогласити невазецим. Али би био компромис да рецимо сад и СДА и СНСД повуку своје странацке резолуције. Ја да сам СДА ја бих то понудио.

Name

ре гоонер

19.09.2019 07:50

Ово није резолуција него декларација. Резолуција је правно вазеца одлука а декларација је јавни став о нецему.

Name

Директ

18.09.2019 22:02

Као и досад сто се постује. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

19.09.2019 08:28

И све јасније....

ОДГОВОРИТЕ