Ambasada SAD: Dejton se mora poštovati!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji oglasila se na Twiteru povodom političke krize u BiH i usvajanja Programske deklaracije SDA koja je izazvala brojne reakcije u zemlji.

Bosna i Hercegovina 18.09.2019 | 21:09
Ambasada SAD: Dejton se mora poštovati!
Iz Ambasade SAD-a poručuju da su „zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA“, za koje kažu da ne pomažu i ne utiču na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

- Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, narušava stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana - navode iz ambasade.

Naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen i da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

- U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH - naglašeno je iz Ambasade SAD-a.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

A

18.09.2019 20:27

sta cete preduzeti da se deklaracija povuce i proglasi nevazecom?????

ODGOVORITE
Name

Gooner

18.09.2019 21:32

Citav dan se slomih objasnjavajuci ovdje na portalu sta je rezolucija. Rezolucija je skoro nista, samo nesto za sta se neko zalaze, kako ces zabraniti nekome da se za nesto zalaze. Ne moze to ambasada proglasiti nevazecim. Ali bi bio kompromis da recimo sad i SDA i SNSD povuku svoje stranacke rezolucije. Ja da sam SDA ja bih to ponudio.

Name

re gooner

19.09.2019 07:50

Ovo nije rezolucija nego deklaracija. Rezolucija je pravno vazeca odluka a deklaracija je javni stav o necemu.

Name

Direkt

18.09.2019 22:02

Kao i dosad sto se postuje. :)))

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

19.09.2019 08:28

I sve jasnije....

ODGOVORITE