ОХР инсистира на поштовању Устава БиХ

Канцеларија високог представника у БиХ саопштила је да високи представник жели јасно истаћи да је, у складу са својим мандатом, обавезан да инсистира на пуном поштовању Дејтонског споразума.

Босна и Херцеговина 18.09.2019 | 18:33
ОХР инсистира на поштовању Устава БиХ
Наводећи да су неки  погрешно протумачили одговор ОХР.а у вези декларације СДА, високи представник појашњава став у вези неких питања која су разматрана на конгресу те странке.

"Високи представник осуђује чињеницу да је СДА одлучила да формулише своје виђење будућности БиХ на основу концепта који очито није прихватљив за неке друге политичке опције. Није конструктивно што је та странка представила такав концепт, знајући да ће он изазвати негативне реакције и створити додатне тензије", каже се у саопштењу. и додаје да Високи представник жели јасно истаћи да је, у складу са својим мандатом, обавезан да инсистира на пуном поштовању Дејтонског споразума. Он укључује и Устав БиХ, који јасно гарантује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ те наводи да се БиХ састоји од два ентитета, Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске.

"Свака промјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним Уставом, за што је потребан свеобухватан процес изградње консензуса и договора у цјелокупном политичком спектру", саопштено је из Канцеларије високог представника у БиХ.

Високи представник дубоко жали због реторике неких страначких званичника на конгресу СДА, којом су се величали и славили појединци оптужени за наводне злочине против недужних жртава за вријеме рата.

"Такви ставови које заступа било који политичар или јавна личност штетни су за процес помирења међу заједницама у БиХ и стога су неприхватљиви. Високи представник позива све политичке и институционалне лидере у земљи да престану са бескрајном реториком подјеле и да створе климу која ће погодовати формирању власти на свим нивоима", каже се у саопштењу ОХР-а.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Не Лапрдај

18.09.2019 17:50

Вец лијепо изврсите анексију као некада и мирна Босна а са њом и Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дали

18.09.2019 18:13

цес несто предузети умјесто сто коментарисес као и ја који немогу ниста уцинити осим коментара! Дакле предузми вец једном несто плацен си за то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пре касно

19.09.2019 08:02

Е мој Инцко И теби цемо ускоро видјети ледја. Посједовати толики капацитет и овластења И допустити опструкцију формирања СМ годину дана показује колико лосе процјењујес ситуацију. СДА никада не би усвојила ову декларацију да није била охрабрена пристрасним реакцијама ОХР-а. Камо даље родјаце. СДА је изгубила капацитет формирања СМ а као највеца Босњацка странка је незаобилазна. Ово се није смијело десити.

Name

Само Дејтон

19.09.2019 08:23

Па видис да подузима, само јос увијек многима нијw јасно!

Name

Јоја

18.09.2019 19:45

Република Српска једина постује дејтонски споразум .... ста је теби цовеце ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

18.09.2019 19:59

Деклерација СДА ,је у корист Србима, дала им је вјетар у леђа да раде на самосталности РС,јер је то само одговор на декерацију СДА, ако ико нашкоди овој БиХ то су СДА,нон стоп маштирајући о својој жељи корачају полако према подјеи БиХ јер њихове маште се могу остварити само у једној трећини БиХ који припада њима ,што ће потврдит да је Додик у праву о распаду БиХ за који се неможе више окривид Додик и СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

18.09.2019 21:16

Погледајмо ствари објективно и реално! Од '95, ми заговарамо самосталност а тамо неки Бакири заговарају градјанску (унитарну) БиХ. Од тада до данас, узели су нам заставу, грб и химну, узели су нам војску, узели су нам 9. јануар (референдум-анкета) су га само уоквириле у неки лијеви закон а он висе не смије бити дрзавни празник, узели су нам јос 80 других надлезности и пренијели на БиХ.... и има јос тог, од војне имовине па до новца из ПДВа и акциза. Ста смо ми урадили за то време? Потписали закон о одбрани који нас води у НАТО, Радмановиц (СНСД) послао захтјев за цланство, бурле одњео заставу у предсједниство (да, али гдје)... и изгубили све јаке фирме, задузили нас за наредних 5 генерација... Јели то самосталност? Ко нас зели такве самосталне? Србија? Србији смо потребни као проблем који могу увијек активирати у борби за Косово и ниста висе. Ето, гласајмо опет за СНСД!!!!!!!! На реду је да нам узму име републике, полицију и ту је и крај!

Name

Раде

19.09.2019 06:54

Декларација није ниста ново то им је наследство од Алије и то нас је све вец једном гурнуло у рат после којег нијесу ни све зртве пребројане а они поново срљају па зар нисте се опаметили

Name

ЗМиљенкоЕ

19.09.2019 09:39

@Раде Али вас бурле нафурава, невјероватно. Мисли ли ико од вас својом главом или сте сви из СНСДа дио колективне свијести? Јеси ли некад процитао ту декларацију? Знас ли када је написана? На колико мјеста се у истој помиње рецимо: БиХ, Срби, Хрвати, Босњаци, муслимани, Устав, Влада.... и тако да не набрајам?! Не, ниси процитао наравно, предебела је за тебе (2 странице). Битно је да ти климас главом (празном) као зомби а у циљу одрзања бурлине позиције! Милорад Додик це унистити републику буди сигуран а онда це сви наси синови који су пали у отадзбинском рату бити узалудне зртве а ми цемо постати слуге разним Бакирима... све због бурле и његове супљоглаве свите.

Name

Раде

19.09.2019 12:32

луди змиљенко Изгледа да ти је ово дописивање главно занимање да другога немас .Представи се као цовјек и користи нормалне изразе а не ријеци бурле нафурава змиљенко итд јер не испадас ту неки мангуп.У моме кратком писању незнам гдје си примијетијо да сам ја за СНСД напротив не нијесам ја за њих и ова тема и нема везе са СНСД ом него је тема декларација коју ја лицно не подрзавам и нигдје нијесам поменуо ни Додика ни СНСД.Луди змиљенко у твоме писању се незна ни коси ни стаси али знај бар једно да је тема СДА и декларација и не нападај људе простацино једна

Name

БОБА

19.09.2019 14:12

СВАКОЈ ПРИЧИ ЈЕ ПРЕВИШЕ 3 ДАНА.АЛИ ТРИ ПО ТРИ ПРОЂЕ ЖИВОТ.ВАМА ДОБРО А НАРОД ТРПИ.И НА КРАЈУ СВЕ СЕ СВЕДЕ НА ИСТО.

ОДГОВОРИТЕ